51

Н ови милиарди идват от Брюксел, но с тях и нови правила как да ги харчим. Еврокомисията представя в четвъртък предложенията си за разпределянето на парите по еврофондовете, т.нар. "Политиката на сближаване" за периода 2021-2027 година.

Преди това заместник-генералният директор в Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" Адриана Сукова коментира пред Nova  какви средства ще бъдат отпуснати за страната ни по кохезионната политика. 

Тази политика следва логиката средствата за страните-членки от Южна Европа да се увеличават за сметка на парите за Вишеградската четворка, които ще се намалят. 

"Средствата за България се увеличават с 8%. В момента имаме 8,3 милиарда към 2018 г. Това, което предлага Еврокомисията, е 8,9 милиарда", заяви Сукова, която е една от двете българки на високи постове в Еврокомисията.   

За какви приоритети ще бъдат разпределени те

"Около 35% трябва да бъдат насочени към финансиране на по-иновативен растеж, 30% - за по-зелен растеж. Социалният фонд ще насочи поне 25%. Той ще бъде изцяло фокусиран върху целта "Социална Европа", обясни Сукова.

Как хората ще могат да стигнат до тези средства

"Ще се опрости изработването на стратегическите документи. Искаме всеки, който има идеен проект, онлайн да може да разбере коя е програмата, която би могла да го подкрепи, като го финансира", каза заместник-генералният директор.

Още подробности вижте във видеото. 

Вижте още:

„Блумбърг”: Експерти за думите на Борисов за еврото

Истинската политика на ЕС за бежанците: Спиране на европари и солидарност

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@