106

Б ългария обвини налагането на нови изисквания от страна на Европейския съюз и Европейската централна банка за отлагането на плановете за приемане на еврото, коментира „Блумбърг” (Bloomberg) днес думите на премиера Бойко Борисов.

„Подготвихме всичко - провеждаме срещи и ще кандидатстваме, когато имаме ясно определени условия”, каза вчера Борисов в София. „Няма край. Те постоянно променят условията, въвеждайки нови критерии”.

„Къде е рискът за чакалнята за еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм”, заяви преди това Борисов на форум за основаването на Алианс за сближаване на заплатите в Европа.

Ще обеднеем ли, ако въведем еврото

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

Велт: Защо България не е готова за еврото

„Има редица държави от последните, присъединили се към ЕС, чиито институции не бяха подготвени за това”, коментира Отилия Данд, старши вицепрезидент на „Teneo Intelligence” в Лондон. „Също така виждаме известно отстъпление от ангажиментите за върховенството на закона и реформите, които са били направени по-рано. Загрижеността е, че ако позволите на дадена страна да влезе в някакъв механизъм твърде рано, това означава да се намалят усилията на правителството да изпълни напълно условията”.

„Блумбърг” посочва, че България покрива всички икономически критерии за стартиране на процедурата за присъединяване към еврозоната с влизане във валутния механизъм ERM-II.

Стремежът на страната към еврото също така получи подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон. Но Европейската централна банка е по-малко ентусиазирана четири години след фалита на четвъртата по големина кредитна институция в България и месеци след скандалите за пране на пари, разтърсили Латвия, която се присъедини към еврозоната през 2014 г.

Задържането на България извън еврозоната може да е по-дълго, смята Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика в София.

„Ако България не кандидатства за чакалнята на еврото преди края на седмицата, това ще се забави с години”, посочва той. „Би било очевидно, че тя отстъпва от предишните си намерения, най-вероятно поради липсата на положителни нагласи в чужбина”.

Предишният опит на България да се присъедини към механизма ERM-II през 2007 г. се провали поради разликите в благосъстоянието със страните-членки на еврозоната, пише „Блумбърг”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@