4

К ризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) остава. Въпреки че даденият им срок изтича, синоптиците и ръководството на БАН не са се разбрали за това как да се финансира института.

БАН предлага НИМХ да остане в състава на Академията с разширена финансова независимост на института. За целта се предлага

целият бюджет на НИМХ-БАН, включително заплатите на учените и служителите, да бъде приеман от Министерския съвет на отделен ред в бюджета на БАН.

При изчисляване на средствата за заплати в института като база да се взимат основните заплати в БАН по категории, се казва в прессъобщение от БАН за разговорите между ръководните органи на БАН с представителите на НИМХ-БАН.

Борисов поиска решение за НИМХ

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

В съобщението от БАН се посочва, че НИМХ-БАН поддържа своята предишна позиция за незабавно изваждане на института от структурата на БАН с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура.

„Ръководните органи на БАН не приемат ултимативната позиция на НИМХ-БАН.

Механичното изваждане на института ще бъде вредно както за БАН и науката в България, така и за качеството на изпълняваната оперативна и експертна дейност от НИМХ-БАН“, заявяват от Академията.

На 13 август в Министерския съвет се състоя среща на премиера Бойко Борисов с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с директора на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов. След срещата министър Вълчев съобщи пред журналисти, че по молба на министър-председателя на срещата в МС е било взето решение в срок до следващата сряда (22 август) ръководствата на БАН и на НИМХ-БАН да намерят общо решение, което да бъде взето заедно и да е в дух на съгласие.

„Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН,“ заяви тогава министър Красимир Вълчев. Той обясни, че срещата на 13 август в МС е била заради „категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на БАН на този етап не подкрепя по принцип“.

В обръщение, публикувано в сайта на института,

от НИМХ заявяват, че категорично отхвърлят предложеното решение от страна на БАН

„... целият бюджет на НИМХ-БАН да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. При изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории“. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си и вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи, посочват метеоролозите.

В него обръщението се заявява, че „тази демонстрация на неразбиране на проблемите допълнително ни убеждава, че единственият разумен път за нас е напускането на БАН“.

Страхът на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата й ще е повод за последващо напускане на други институти, е несъстоятелен аргумент и е в разрез с демократизма в науката. Да не говорим за противопоставянето им на „механичното изваждане на института“ с целия личен състав, сграден фонд и научна инфраструктура. „Само напомняме, че

всичко материално, с което разполага НИМХ, е платено от българската държава, а и в по-голямата част от своето съществуване НИМХ е бил извън БАН“,

коментират метеоролозите.

Предварителният анонс беше, че ако споразумение между двете страни не бъде постигнато до 22 август, решение за бъдещето на синоптиците ще бъде взето от премиера.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@