0

Започващата учебна година, наред с вълненията на учениците и техните родители, естествено крие някои рискове от най-различни заболявания, свързани с училищната среда, напомнят специалистите от Военномедицинска академия - ВМА. 

🔴Тези рискове зависят от възрастта. Най-необичайна е средата за първокласниците. Преди това те са били под непрекъснато наблюдение и грижи на учителките и определен медицински състав в детските градини, докато в училище вече са в по-свободен режим, коментира доц. Дончо Дончев, част от екипа на Клиниката „Ушни, носни и гърлени болести” на ВМА. 

🔴Той обръща сериозно внимание на затворената среда в класните стаи: Може да е запрашено, да се създават условия за алергични реакции, свързани с материалите, които се използват в учебния процес. Родителите, които знаят, че децата им имат такова предразположение, трябва да предупредят както учителите, така и личния лекар, за да може, ако се налага, да назначат и някои профилактични мерки.

🔴Към неспецифичните такива спадат домашните инхалации, промивки с морска вода, а ако има по-големи прояви от страна на нослето – усилена секреция, кихавици, може да започне прием на противоалергични лекарства, но задължително под лекарски контрол, категоричен е специалистът. Той изтъква и важността на добрата хигиена и редовното миене на ръцете.  Към специфичната профилактика се включват лекарства, които се вземат в определен цикъл през есенните месеци и подготвят организма на детето, препазвайки го от развитие на най-често срещаните дихателни инфекции.

🔴С развитието на предстоящия студен и влажен сезон, събирането на детски колективи в класните стаи може да създаде условия, вече с изисква да се вземат мерки срещу инфекциите на горните дихателни пътища, т.нар. респираторни или дихателни инфекции, предавани по въздушно-капков път. Важно е децата с кашлица с отделяне на храчки, обилна секреция от носа, остра хрема и температура да не ходят на училище, за да не създават предпоставки за разболяване на другите, казва още доц. Дончев.

🔴Навлизайки в темата за грипа, подчертава ролята на ваксинацията и нейната ключова роля, имайки предвид усложненията, които може да донесе едно такова боледуване: Част от тези усложнения са заболявания, свързаните с УНГ-специалността и по-специално засягане на слуховия нерв. Това от своя страна може да доведе до трайно увреждане на слуха, ако не се предприемат навременни мерки. Лечението трябва да започне в първите 48 часа от възникване на проблема. При децата е малко по-трудно да се хване този период. Още повече, че грипът протича и с някои по-общи симптоми,  които излизат на преден план, като висока температура, отпадналост, липса на апетит, болки в гърлото, кашлица, ако се засегнат белите дробове. Изпуснем ли този тънък момент, може да се развие едно неприятно заболяване, което протича със силна болка и кръвотечение в ушите – грипозен или хеморагичен отит. 

🔴При малките деца по време на грипа и при други респираторни инфекции, преди всичко от вирусен произход, типично е заболяване, свързано със силна, пристъпна кашлица и затруднения в дишането или т.нар. субхордален ларингит, включително и по-тежката му форма стенозиращ остър ларинготрахеобронхит. 

🔴Не е задължително родителите да помнят тези витиевати думи, но е хубаво да знаят, че при по-малките деца протичат със силна кашлица, болка зад гръдната кост и понякога недостиг на въздух. Това е спешно състояние, което налага и спешна лекарска помощ. Докато се случи това, в домашни условия могат да дадат на детето някакво антиалергично лекарство или да се направи инхалация дори и само с физиологичен разтвор. Ако не разполагат с тези средства – задължително трябва да се отворят прозорците, за да влиза чист въздух, а детето може да се вкара в банята, като се пуснат душове и чешми, които да овлажняват въздуха, съветва още доц. Дончев.

🔴Често срещано заболяване сред децата в този сезон са ангините. Протичат с висока температура, болки в гърлото, подуване на сливиците и образуване на гнойни налепи по тях. Доц. Дончев обръща внимание на факта, че не всяко зачервяване на гърлото е ангина. Затова и не бива сами да си „назначаваме” антибиотик. Диагнозата трябва да бъде поставена от лекар-специалист, който да определи терапията. 

🔴При учениците често срещана форма на ангина е т.нар. болест на целувката или инфекциозната мононуклеоза. Различава се от останалите по това, че протича малко по-дълго, може да има сравнително висока температура, възпаление на лимфните възли под долната челюст и по шията. Тук намесата на лекар също е задължителна – пият се точно определени антибиотици и изисква проследяване на състоянието, тъй като често засяга чернодробната функция. 

🔴Децата, особено пък по-големите, не винаги са подходящо облечени в студените месеци, защото „модата го налага”. Хубаво е обаче да носят шал и шапка, за да не развият синузит или ако вече имат – да не се преъврне в хронично състояние. 

Много е модерно да се използват и слушалки, но трябва да се опитаме максимално да предпазим слуховия нерв от увреждане. Защото, дори и да не е прекалено силен звукът – ако въздействието е постоянно (месеци или дори години), с някакъв над средна сила звук, т.е. над 65 dB, с времето може да се стигне до увреждане на слуховия нерв. Най-често използвани са малките слушалки, вътреушни, защото са много удобни и дискретни, не правят впечатление на околните, особено на учителите. Но ако не се спазва хигиена, може да се стигне до заразяване на кожата на ушния канал с гъбички или други бактериални причинители. В първия случай носи силно сърбящо усещане, със силна секреция, а във втория – до доста болезнено състояние. Освен това, чисто механично този тип слушалки могат да увредят и кожата на ушния канал. А децата с хроничен отит изобщо не трябва да ги използват,  тъй като се създават условия за вторична инфекция,  пояснява доц. Дончо Дончев. 

🔴Той съветва този тип слушалки да се сменят често, да се поддържат чисти и да не се носят прекалено дълго. Големите слушалки са вид компромисни, тъй като източникът на звука не е толкова близо до тъпанчевата мембрана. 

🔴По-големите ученици обичат дискотеките, но силната музика там се явява едно огромно насилие върху органа на слуха – без да осъзнават, те си крещят в ушите и често се прибират у дома с едно пищене в ушите и заглъхване. Ако в рамките на четири часа след дискотеката това усещане не отшуми, задължително трябва да се консултират с лекар-специалист, казва още доц. Дончев.

🔴Той отбелязва и че есенно-зимният сезон крие опасности и за възрастните. Особено за тези, страдащи от хронични заболявания, които могат да се изострят, като хроничен отит, хроничен синузитит, хроничен фарингит. 

🔴И в заключение припомня, че COVID не е изчезнал – протича сравнително леко. Но именно в това се крие и коварството му, защото човек може да не разбере, че го е преболедувал, но да се стигне до някои неврологични усложнения, като намаление на слуха и вестибуларни прояви.

Без чия, киноа и годжи бери: 11 суперхрани за добро здраве
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 1 час

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 4 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 4 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 4 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 14 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 16 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 17 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа