117

"Има такъв народ" участва в координирана атака с ГЕРБ и ДПС срещу служебния кабинет. Това заяви пред NOVA председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова. Според нея не е случайно, че от партията на Трифонов се опитват да се „прикрепят” към Румен Радев.

Пламен Николов обяви личните причини за оттеглянето си от кандидат-премиерския пост

"Държавата не е шоупрограма, българите очакват правителство и стабилност, а не хора без опит начело на държавата", заяви малко след това тя от парламентарната трубуна в декларация от името на „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Манолова упрекна "Има такъв народ", че са превърнали българските граждани в заложници на политическите си интереси.

"Заради тях 45-тото Народно събрание завърши след само девет дни работа. Сега отново ни тласка към разпускане същата политическа сила. Ние не искаме да угодим на такава прищявка, гражданите също не искат трети избори. Техният проблем не е да ходят на избори докато партиите, получат резултатите и партньорите, които са им удобни, техният проблем са ниските доходи, четвъртата вълна на ковид. Техният проблем е липсата на подкрепа за домакинствата и бизнеса, скока на тока, на парното, на водата, които ги изправят пред икономическо бедствие", категорична бе тя.

Слави Трифонов: Не ползвайте Петър Илиев като причина да не подкрепите кабинета на ИТН

"До кога ще продължава всичко това? Докато им хареса броя на депутатите им ли?", запита още Мая Манолова. И призова: "Стига излъчване на премиери от телевизионни кастинги!".

"Няма да има гнездо на сокола и в този парламент", каза още председателката на ПГ на ИБГНИ. "Питате къде видяхме дългата ръка на ДПС и е време да отговорим - в разочароващата покана на ИТН към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в преговорите. Тихомълком, през задната врата, което хората по протестите приеха като плесница през лицето. В координираната атака на ГЕРБ, ДПС и на ИТН срещу успешните министри от служебното правителство дългата ръка на ГЕРБ и ДПС е и в комисията "Буджака". Комисията, която след малко ще обсъждате. Комисия, която беше внесена с подписите на ГЕРБ, ИТН и ДПС и включена извънредно в програмата на парламента. Затова ли бяха протестите?", каза още Манолова.

"Време е да се вземем в ръце. Това е Народното събрание, не е детска градина, не е махленска сбирка, не е шоу програма. Цяла България ни гледа. Хората очакват решение на проблемите си, очакват стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата", се казва още в декларацията.

„Изправи се БГ! Ние идваме“ за пореден път призова да се вземе решение за оставане на служебното правителство като редовно.

"Единствената проява на разум е ИТН да подкрепи президента Радев за следващ мандат, като последният символ на протестите, с който не сте се подиграли. Ние ще положим всички усилия нашата парламентарна група, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това на кого ще бъде даден той", подчерта още Манолова.

Заседание на Народното събрание (11 август)

„Необходимо е да върнем политическия диалог и нормалността в отношенията между парламентарните формации. Трябва да има разговори между партиите извън ГЕРБ и ДПС. Трябва да бъде направен опит, независимо на кого бъде даден третия мандат,  да има стабилен кабинет, който да заложи на успешните министри от служебното правителство и в който да няма партийни лица за министри. Хипотеза, при която партиите да дадат крачка назад, за да може България да тръгне напред. Този кабинет няма как да има по-дълъг срок от преодоляването на кризисната ситуация, именно насочен мандат за 6-8 месеца, в който дневният ред на хората да стане дневен ред на парламента”, обясни Манолова.

Петър Илиев: Няма да бъда унищожен

Пламен Данаилов, който бе предложен за финансов министър в оттегления кабинет на ИТН, тази сутрин също отправи критики към партиите, отказали да подкрепят правителството на Пламен Николов. 

"Не искат да говорят за политики, а за постове", отсече депутатът.

БСП иска "Има такъв народ" да преосмисли кандидатурата на Петър Илиев

„Ние сме свършили това, което трябва. Постигнато е съгласие по приоритети. Ние изпращаме от наша страна за подпис към тях. От БСП - върнаха с подпис”, коментира още той.

„Попитайте ги за кои постове и защо ги искат. Очевидно е с това, което правят, че отиваме към нови избори. Това е тяхното желание. Със сигурност не искат да се промени моделът на управление”, обясни той. 

По думите му, за да бъде една страна успешна, като дестинация за инвестиции, трябва да има няколко основни неща: „Макроикономическа стабилност, талантливи хора, които да вършат работа и ниски данъци”, допълни Данаилов.

Депутатът от „Има такъв народ” Станислав Балабанов също направи коментар в кулоарите на парламента.

„Предатели има и това са партиите на протеста - „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, каза той.

„Те по-скоро са партии на интереса. Видяхме какво е тяхното поведение през последните седмици. При положение, че направихме всички компромиси, които бяха възможни, по време на преговорите - видяхте как решиха да действат”, каза още Балабанов.

„Техният стремеж беше единствено, пак повтарям, единствено да се опитат да се докопат до властта. Приоритетите бяха на заден план, а интересът им беше насочен към конкретни постове във властта”, каза депутатът.

Балабанов поясни, че гледа с огромно задоволство как за третия мандат същите партии били готови да преговарят с ИТН. „На каква база да преговаряме с тях? Да преговарят по същите политики, по които се бяхме препокрили - само, че с техни министри? Виждате колко е странна ситуацията”, обясни той. 

Депутатът отново коментира, че името на Петър Илиев е било само повод да не се подкрепи кабинетът на ИТН. И сега всичко щяло да се реши на избори. 

По повод коментара на Пламен Николов, че оттук нататък следват "избори до дупка", лидерът на БСП Корнелия Нинова отбелязя, че това е "малко безотговорно". Особено при съвпадение с президентски избори. 

"Не знам дали си давате сметка, но ще гласуваме три седмици подред", заяви тя.

Нинова разкри, че на Националния съвет са обсъждани времеви графици за преодоляване на кризата.

„Аз предварително не поставям условия и бариери, за разлика от другите колеги, особено в този критичен момент. Нека оставим времето и видим къде ще отиде третият мандат, за да започнем някаква нормалност и разговори, без условия. Ние, за разлика от други партии в парлемента, разбираме добре тежестта си. Ние имаме 36 депутати, не можем сами, не проявяваме високомерие, а разум и грижа да се решат проблемите на прага на есента и кризата", каза още тя.

Коментари 117
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

117 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 12 минути

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 44 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

а

Грозни пижами и космати чехли: Младежите в Китай на бунт с "груби" работни облекла

Любопитно Преди 1 час

Защо младежите в Китай се бунтуват четете в следващите редове

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 1 час

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 2 часа

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на служебния премиер Главчев

България Преди 2 часа

Плугчиева обяви, че са ѝ били предлагани министерски постове, които е отказала

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 2 часа

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 2 часа

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 2 часа

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 2 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 2 часа

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 3 часа

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

Свят Преди 3 часа

Близо 280 бойци на "Хизбула" са били убити при размяната на удари през израелско-ливанската граница досега