477

К андидатът за министър-председател на "Има такъв народ" Пламен Николов обяви личните причини за оттеглянето си.

По-рано през деня той посочи, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре и добави, че ще го направи по лични причини. По-късно в пост в социалните мрежи разкри и какви са те.

Николов посочва, че не желе да зависи от произвола на политически играчи, с които единственото, което ги свързва, е, че не искат нови избори. Според него ИТН вече нямат естествени съюзници в този парламент, а изкуствени "борци" против системата. Николов нямал и намерение постоянно да се лишава от безспорни експерти в правителството "заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори".

От пресцентъра на ИТН съобщиха официално за NOVA, че Николов е входирал писмо до президентството и до Народното събрание, с което се отказва официално от кандидатурата си поради лични причини.

"Ето и най-важните лични причини, поради които не мога да приема да бъда Ваш министър-председател:

  •  Не желая да завися от произвола на политически играчи, с които единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори;
  • Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени „борци“ против системата;
  • Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори;

Очевидно, и този път, заветът на древните българи ще остане неизпълнен и политическите съчки няма да оформят здрав сноп, който никое предизвикателство не ще пречупи.

Нека тази политическа незрялост от последните седмици на иначе опитните ни политици, която в същността си е най-обикновена корист, послужи като обеца на ухото за всички български граждани и нека на следващите избори бъдем безкомпромисни и спечелим безапелационно, за да не се налага ПП „Има такъв народ“ да участва в безпринципни парламентарни пазарлъци.

Не на двуличието! Да живее България!

Искрено Ваш, Пламен Николов."

"Разочарован съм не в личен план, а за страната",

коментира пред журналисти Пламен Николов по-рано днес.

"Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята да направим единение, както е написано на тази сграда, точно когато е най-нужно на нашата страна", коментира Николов.

По думите му остават неизпълнени и заявените първи приоритети, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, мерките срещу COVID кризата и приемането на новата бюджетна рамка.

Относно спорната фигура на предложения за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, Николов каза, че не би могъл да коментира.

Според Николов номинацията на Илиев не е основна причина за липсата на подкрепа от страна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"

На въпрос, какво следва оттук нататък за страната, Пламен Николов отговори: "Избори до дупка".

Той допълни, че онова, което го притеснява е, че така ще разочароват хората с поведението си, както и всички български избиратели, но от друга страна това ще консолидира техните избиратели.

Николов бе категоричен, че от ИТН са положили всички усилия, за да има правителство. "Направихме всички експертни срещи, направихме дори невъзможното, постигнахме компромиси по политики, където не сме мислили, че това е възможно", коментира той. В лично качество Николов също заяви, че е направил всичко, което е зависело от него.

Колегата му Мика Зайкова, която като най-възрастен народен представител откри 46-ото НС заяви пред медиите, че много иска да има правителство. Тя бе категорична, че съжалява за пропуснатия шанс сега с първия мандат да бъде реализирано правителство.

"Аз не мога да разбера, след като сме се разбрали по приоритети, по политики и Исус Христос да бяхме предложили за министър пак щяха да му намерят махна", коментира тя. "Не ми харесва такова нещо, аз съм дошла тук да работя за България и знам за какво съм се заклела, ама някои май са го забравили", каза тя.

Пламен Данаилов, също депутат от ИТН, бе категоричен, че всички парламентарни партии, с които са водили преговори - ДБ, ИБГНИ и БСП са получили подписана декларация, в която са разписани всички приоритети, които са били обсъдени.

"Оттук нататък следва конституционната процедура, докъде ще стигнем, ще видим, има голяма вероятност да отидем на трети предсрочни избори за парламент", добави депутатът.

"Утре няма да предлагаме за гласуване кабинет, отиваме на нови избори",

заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов на живо във "Фейсбук" по-рано днес. 

"Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" се отказаха да подкрепят правителство на "Има такъв народ". Заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава следното: протестът срещу ГЕРБ и всичко свършено от ГЕРБ е останало в миналото, а в настоящето има политически и всякакви амбиции, лицемерие, лъжи и игри - абсолютно неприемливи за мен и моите колеги. Затова утре ще се случи следното: изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото бяхме заявили, че без подкрепата на партиите на протеста, няма да предлагаме кабинет", категоричен бе Трифонов.

"На президентските избори ще подкрепим кандидатурата на президента Румен Радев", каза още Трифонов.

"На изборите, които предстоят след няколко месеца, ИТН ще подкрепи Румен Радев, защото той най-много изпълва представата ни за президент. Надяваме се с нашата подкрепа той да спечели още на първи тур", поясни Трифонов.

"Предполагам ясно става, че ние направихме всичко възможно и всички компромиси и жестове към така наречените партии на протеста, за да подкрепят правителство на ИТН като първа политическа сила. Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, за да има правителство и за да са доволни от партиите на протеста. Но това не се случи, заради поведението им и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се, БГ. Ние идваме". Не е тежка тази дума предателство. Предателство е когато някой те предаде", каза още Трифонов.

"Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на тези партии – партиите на протеста, ние няма да предлагаме кабинет. Това означава, че отиваме на нови избори, защото ние като първа политическа сила в сегашния кабинет, няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!".Според Конституцията съществува възможността "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП да създадат правителство и да управляват заедно, както го правиха до неотдавна", каза още лидерът на ИТН.

Трифонов благодари на всички, които не са се уплашили да застанат с имената и лицата си заедно с ИТН в първото и второто предложение за кабинет.

Той благодари още на парламентарната група на ИТН и на всички съмишленици. "Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим заедно", подчерта още Трифонов.

Коментари 477
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

477 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 11 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 49 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 3 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 3 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"