6

„От „БСП за България“ се отнасяме изключително сериозно към избора на ръководство на регулаторните органи и предлагаме подготвени хора. Днес ще ви представя кандидатурата на проф. Жени Стайкова, доктор на медицинските науки, която е безукорно професионална – със сериозен управленски и научен опит, без никакви съмнения за нейната почтеност или съмнения за злоупотреба със закона, за лично облагодетелстване за всичките години, в които е в системата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при представянето на кандидатурата на социалистите за управител на Националната здравноосигурителна каса.

От представянето на биографията на проф. Стайкова става ясно, че тя е професор в МУ-София, с множество специализации в България и чужбина, ръководител на болници, с принос за реализиране на програми на СЗО и координатор по европейски проекти в областта на здравето, преподавател и научен ръководител. Тя има над 150 публикации в български и чужди издания, притежава множество награди и грамоти за принос в осъществяване на националната здравна политика и постигнати високи успехи в здравеопазването.

„Това е човек, на който можем спокойно да поверим управлението на НЗОК и грижата за здравето на българските граждани. Призовавам Ви да я подкрепите“, обърна се Нинова към народните представители.

Лидерът на БСП отново взе отношение от парламентарната трибуна, когато стана ясно, че депутатите няма да изразят позиция по избора на управител на Здравната каса: „Необичайно мълчание в парламентарната зала по такъв важен въпрос от управляващото мнозинство. Защо ли? И защо да не си кажем истината – за какво става дума днес? Имаше две кандидатури. Ние от БСП представихме професионален авторитет, човек с управленски опит, научни качества – абсолютно безукорна биография. Другият кандидат бе оттеглен сутринта внезапно. Но, обърнете внимание – това оттегляне върви заедно с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай. Виждате ли какъв е истинският замисъл и защо е това мълчание?

Тя припомни, че при формирането на кабинета, отново от трибуната, е заявила, че паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължава да управлява.

„Днес виждате поредния епизод от това прегрупиране. Управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта. В конкретния случай - за НЗОК. Кандидатурата на ГЕРБ сутринта беше обявена от ПП-ДБ, че няма да бъде подкрепена от тях. ГЕРБ видяха, че нямат мнозинство и я оттеглиха. Да чухте да се говори за професионални качества, за управленски качества, за подходящ човек, който да управлява този огромен ресурс честно и почтено, без да допуска да се краде и тези пари да достигат до повече български граждани? Нищо такова. Днес виждате една брилянтна сцена на задкулисие, на прегрупиране, на овладяване на регулаторните органи, което чухте и в един запис. Записът се изпълнява стъпка по стъпка – овладяване на държавата, разпределяне на порции и на власт без грам мисъл за българския народ. Това представлява днешното управляващо мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, обясни Корнелия Нинова.

Тя обяви, че „БСП за България“ ще бъде опозиция и алтернатива на това. „Днес представяме проф. Жени Стайкова. Другата седмица ще представим нашия кандидат за БНБ. Само да не видим същата игра, уважаеми управляващи. Поне я правете по-грамотно, защото днес ви лъсна истинското намерение. Мълчите, нито един упрек, нито един въпрос към нашата кандидатура и в същото време тихомълком внасяте закон, който казва, че няма да бъде избран председател на НЗОК, заместникът ще продължава да управлява. Защо? Защото вие не се разбрахте за разпределянето на порциите на властта. Това е истината днес, уважаеми български граждани – изобщо не ги е грижа за вас, за вашето здраве и вашето бъдеще, интересува ги единствено тяхното. Порциите от властта и разпределението помежду им, което, уви, не могат да направят и затова цялата държава сме заложници на това, че задкулисието се прегрупира“, каза още Нинова.

По нейните думи в държавата продължава да съществува действителността на едно лицемерие и двойственост за пред  хората и едно задкулисие на дълбоката и паралелната държава, което взима истинските решения.

„Страшно съжалявам, че „Продължаваме промяната” и „Демократична България” пропиляха енергията от 2020 г. за сериозна промяна в България. За промяна на модела на ГЕРБ. Това бе изгубено време. Имам чувството, че направихме един празен кръг и се върнахме в изходна позиция. Тежък извод, но уви. За нас обаче е важно, че ние оставаме през това загубено време последователни, принципни, отговорни, партия с кадри, които може да представи. Кадри, които искат да променят този модел и искат да променят посоката на развитие на България“, подчерта Нинова.

Тя посочи още, че тази принципност се изразява не само чрез кадрова политика, но и чрез законодателство и публични позиции.

„Искаме промяна на този модел. Моделът на здравеопазване е един от най-ярките случаи на задкулисие, на кражби и на корупция. Ще продължим да искаме, да настояваме, да предлагаме и да действаме срещу на практика“, завърши Корнелия Нинова.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 4 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 4 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 5 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 5 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 5 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 5 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 6 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 6 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 6 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 7 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 7 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 8 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 8 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 9 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 9 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване