40

Д вата основни конкурента за доставка на изтребители за Българската армия подобриха офертите си. Това направиха американската компания „Локхийт Мартин”, която предлага изтребителите F-16 и шведската "СААБ", чиято оферта е за "Грипен".

До днес компаниите финалисти можеха да подобрят офертите си. Финалното решение за купуването на осем изтребителя за армията ще вземе комисия към Министерството на отбраната. Новината за подобрената американска оферта дойде по време на посещението на зам.-американския държавен секретар Джон Съливън у нас.

„Надявам се да дадат по-добри условия. Нов F-16 е много по-добър самолет от всички останали. Има комисии, не се меся. Искам за нашата авиация да има най-добри условия”, коментира Бойко Борисов.

„Радвам се, че американската компания „Локхийт Мартин” е направила много атрактивна оферта за изтребители, каквато други партньори вече поръчаха. Ако тези самолети бъдат закупени, те ще са оперативно съвместими с тези на партньорите в НАТО. Очакваме суверенното решение на българското правителство”, заяви Джон Съливан.

Суверенно право на България е да реши и дали определени тръбопроводи да минават през територията й. Това каза още Джон Съливан по повод възможността „Турски поток” да се отклони към нашата страна. На срещата си с външния министър американският дипломат е обсъдил разнообразяването на енергийните източници и ситуацията в региона.

Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната, съобщи директорът "Експорт и международни отношения", Агенция за отбранително имущество на Швеция (FMV) Йоаким Валин.

В официално становище на шведското правителство във връзка с подадената подобрена оферта за нови изтребители Gripen C/D за българските ВВС се казва: "В петък, 14 декмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@