78

И скри между управляващи и президент предизвика предстоящото посещение на представители на Министерството на отбраната в САЩ от 27 до 31 август 2018 г.

Делегацията е водена от заместник-министър Атанас Запрянов и включва още двама авиационни експерти, специалист по финансови въпроси и специалист по международно договаряне и правни въпроси.

Повод за полемиките между двете институции бяха съмненията, че може да се окаже влияние на офертите по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. 

Пред журналисти държавният глава Румен Радев заяви, че подобна среща не е съгласувана с него.

"Разбира се, трябва да се водят всякакви срещи, посещения и това е добре, за да има повече информация. В държавите, в които има равнопоставеност, от момента, в който се изпрати искането за предоставяне на оферти до неговото получаване, спират абсолютно всякакви срещи, посещения и договорки“, каза Радев и поясни, че единствената възможна среща е конференция, на която всички участници получават информация. 

От своя страна заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви,

че страната ни няма как да повлияе на решението на държавите, на които сме изпратили искане за оферти за самолет.

Според него няма как да има нещо непрозрачно в посещението на представители в САЩ, защото договорът трябва да мине през правителството и през парламента.

"Поканата, която сме получили е за военно-технически консултации. Такава можем да получим не само от САЩ, а от която и да е друга държава. Ние ще откликнем позитивно на такива покани“, обясни Запрянов като допълни, че има индикации и за други подобни покани.

3,264 млрд. лева ще струва модернизацията на въоръжените сили

България ще се отзове на поканите на всички седем страни, до които е изпратила искане за изготвяне на оферта за закупуване на нов тип боен самолет.

Това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Досега страната ни е получила покана за военнотехнически консултации от САЩ, но има индикации за покани и от други държави, каза Запрянов, без да ги уточни:

“В момента се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложение от всички държави. Това са Швеция, Съединените щати, Франция, Италия, Израел. Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на това, което държавите ще решат и правят. Поканата, която сме получили, е за военнотехнически консултации и такава покана ние можем да получим не само от Съединените щати. Можем да получим, от която и да е друга държава, и ние ще откликнем позитивно на такива покани“, каза Запрянов.

Той не уточни дали България е получила покани и от другите държави, от които е възможно да закупи изтребителите.

До месец внасят проектите за модернизация на армията

 

Министър Запрянов подчерта, че за съжаление нашите срокове за изготвяне на тези оферти са три месеца, докато нормалната практика се изисква много повече време.

"Ние смятаме, че такива военно технически консултации биха улеснили нашите партньори те много по-бързо да си подготвят техните отговори към нас. Тъй като на 1 октомври реално ние ще получим от тях отговорите, това е крайният срок”, заяви той.

По думите на Запрянов с него ще има двама авиационни експерти, единият действително е ръководител на проекта, ще има и специалист по финансовите въпроси и по международно договаряне и международно правните въпроси. „Вие знаете, че в края на краищата ние ще имаме договор държава – държава”, каза Запрянов.

Според него няма как да има нещо непрозрачно, тъй като този договор ще трябва да мине след това през правителството и парламента.

Във вторник главният секретар на президента, Димитър Стоянов, изрази съмнения за предопределяне изхода от състезанието за придобиване на нов изтребител.

Повод за това стана новината за скорошно пътуване до Съединените щати на делегация от Министерството на отбраната.

Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност милиард и 800 милиона лева с ДДС, платима за няколко години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@