65

К омисията по отбрана и по бюджет и финанси подкрепиха предложението Народното събрание да възложи преговори на Министерски съвет за нов тип боен самолет. Това се разбра след края на закритото заседание на комисията в НС, което продължи повече от три часа, предаде БГНЕС.

В сряда Министерски съвет все решение, в което предлага на Народното събрание да му възложи да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от България.

"Благодаря на цялата комисия за това, че почти в пълен състав изтърпя 3-часовото заседание. Накрая гласува в подкрепа на предложението, което е направило МС до НС”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след заседанието.

Дадената "зелена светлина" обаче разрешава и промяна в бюджета - да се допусне промяна в уговорката за разсрочено плащане, например, и да се надхвърлят вече заложените 1,8 млрд. лева.

Официално не е ясно с колко държавата може да си позволи да превиши инвестицията. Депутатите от двете комисии одобриха решението с гласовете на ГЕРБ, Патриотите и ДПС. БСП и ВОЛЯ бяха “против”.

"Нямаше предложение, включително и от опозицията, за редакция на текста. Двамата представители на ДПС гласуваха "за”. Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв.", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Дори и да се намали цената, тя няма да стигне под 2 млрд.  аз предполагам, че това ще бъде около 2,5 млрд. лв., но ако приемем такава заробваща финансова рамка, ние ще я предадем и на внуци”, каза Славчо Велков от БСП.

Авиатори притеснени от увеличаване на финансовия и времевия параметър за придобиване на боен самолет, информира БГНЕС.

Решително настояваме при бъдещия договор за придобиване на нов тип бойни самолети, задължително да се включи клауза за над 100% реинвестиция в националната ни икономика.

Това заявяват в декларация от Българската авиационна асоциация до президента, председателя на НС и всички компетентни държавни институции.

В документа представителите на авиационната общност изразяват удовлетвореност от активизираната дейност на държавните институции по придобиването на отдавна необходимия за българските Военновъздушни сили нов тип боен самолет.

"Нашата обезпокоеност от предложението в Доклада на Министерския съвет, Народното събрание да разреши отклоняване от задължителните изисквания, най-вече за увеличаване на финансовия и времевия параметър на евентуален бъдещ договор от „финансовата рамка от 1,8 млрд. лв. с ДДС“ и времеви период за доставка на новите бойни самолети "до две години от влизане в сила на договора“, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.)“, посочват от асоциацията.

Според тях "въпреки че се предвижда последваща ратификация на евентуален бъдещ договор с увеличени изисквания, то в тази ситуация Народното ни събрание ще бъде въвлечено и поставено в дискомфортната обстановка на предварително неконтролируем „свършен факт“ с еклектическата детерминираност на стратегическо партньорство“.

Евентуалното удължаване на срока за доставка на новия тип бойни самолети поставя голям въпрос за съществуването в бъдеще на българската изтребителна авиация, посочват от Българската авиационна асоциация. 

Днес две парламентарни комисии разглеждаха предложението на кабинета за стартирането на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16, информира NOVA.

В 13.30 часа започнаха обсъжданията в Комисията по отбрана, а в 15.30 часа - в Комисията по бюджет и финанси. 

Договорът за новите изтребители за авиацията е далеч от подписване, но след месеци разговори, анализи и сравняване на оферти военни и политици препоръчаха напредък към осъществяване на покупката. Те препоръчаха първо да се проведат разговори със САЩ за избор на нов боен самолет Ф-16. Това е изтребител, който те предлагат с въоръжение, поддръжка и обучение на пилоти и оборудване. Това, според американското законодателство, може да стане само след началото на преговорите, а според българското - преговорите могат да започнат само след разрешението на парламента.

Инвестицията на държавата за Военновъздушните сили отдавна е планирана – 1, 8 млрд. лв. за поне осем бойни самолета. Според изискванията на българската държава до две години трябва да получим първите изтребители.  

Очаква се утре в Пленарната зала народните представители да вземат окончателното решение накъде тръгва процедурата за нови бойни самолети.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@