БСП ще гласува против решението за бойния самолет
Източник: БГНЕС
84

Д епутатите от БСП ще гласуват против предложението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет. Това заяви председателят на БСП и на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

По думите й проблемът не е нито в Съединените щати, нито в Швеция, а в България.

"Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава", коментира Нинова. 

Нинова посочи, че в проекторешението, с което от БСП разполагат, Министерският съвет предлага на Народното събрание да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, вече утвърдени от парламента.

"Искат от нас Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата - парламентът, каза тя. Много пъти са нанасяли удар по правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното и краят", коментира Нинова.

"F-16 е най-добрият вариант за България. Решението за избора му е добро. И има вариант да се намали цената". Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната Ангел Найденов. 

"Също подкрепям четиримата министри да преговарят за цената на изтребителите. В офертата за "Грипен" не влиза въоражението на самолета. Влиза само една програма. Ние нямаме представа колко ще ни излезе цялото оборудване", коментира още той.

В средата на деня ГЕРБ даде брифинг по темата

ГЕРБ ще подкрепи проекторешението на Министерския съвет за нов боен самолет.

Това стана известно от думите на ген.Константин Попов на пресконференция в централата на партията. Попов уточни, че отклонението в предложението ще е само в посока намаляване на цената и сроковете. 

Нищо от процедурата не е изпуснато, няма отклонение, подчерта Попов. "F-16 е един прекрасен самолет. И ако вземем решение, че това е нашият избор, ратифицираме съответния договор със САЩ, България ще има най-модерния, най-боеспособния самолет в източната част на Европа", отбеляза той.

Поводът за брифинга ни е изключително недържавническата позиция на БСП и неадекватното поведение и позиция на президента Румен Радев за пакета "Мобилност“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

"Това не е нормално за генерал, който е участник в много процеси, и се предполага, че ще има смелост и раздаване за всяка битка, и ще може да обедини всички, заяви той. Румен Радев два дни преди гледането на пакетите в комисията по транспорт завява, че държавата ни се е провалила, коментира Цветанов. Корнелия Нинова имаше смелостта да заяви, че нищо не е направено от правителството и че премиерът Бойко Борисов трябва да се обади на Меркел и Макрон, за да се търси решение на този въпрос. Трябва като българи да се обединим, независимо кой от кое семейство е, дори и опозиция и управляващи трябва да бъдат ръка за ръка, когато се защитават национални интереси, а не да се търси разделение на нацията. Евродепутати и депутати от българския парламент ще бъдат пред ЕП, заедно с министър Желязков и превозвачите. Протестът на превозвачите ни не е тема на партиите и политическите семейства, а е националната тема на България“, каза още Цветанов.

На "финалната права" битката бе между американската "Локхийд Мартин“ и нейният изтребител F-16 V Block 70 и шведската СААБ и изтребителят JAS-39C/D Gripen, но бе предпочетена американската оферта.

Малко по-късно военният министър също коментира темата:

Очаквам до края на деня да дойде оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов изтребител и утре да влезе в дневния ред на Министерски съвет, каза в пловдивското село Войводиново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Според него е важно и той очаква да се направи избор за един силен изтребител за българските ВВС, защото останалите приказки според него са дребно политиканстване. 

Каракачанов каза, че е съгласен да води дебат за това кой самолет е по-добър за нуждите на армията, а не политически спорове самолетът шведски ли е, съветски ли е или американски. Това е безсмислен спор и умишлено разделяне на обществото на русофили и русофоби, добави той. 

Прочетох в интернет, че някои хора ме обвиняват, че съм американофил, а само преди седмица, когато дадох 81 милиона лева за ремонта на МиГ-29 и 80 милиона лева за Су-25, ме обвиниха, че съм русофил, подчерта военният министър и добави: "Не съм нито русофил, нито американофил. Аз съм български националист и като министър на отбраната ме интересува армията ни да е силна, защото, ако се наложи, тя трябва да изпълнява задълженията си". 

Той обясни, че МиГ-овете, Су-тата и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, които са на въоръжение у нас, са съветско производство, доставени през 1989 година и имат живот още десетина години - общо това са 40 години. Следователно, каза още той, сега купуваме самолет за следващите 30-40 години и не си играем на дребно на политика. Някой може ли да гарантира какво може да се случи след година, две, три или 20 на Балканите, попита риторично Каракачанов. Кое е по-добре - да купим нещо сериозно и силно, което ще ни върши работа и да защитаваме страната си или да си правим дребни политически сметки. Защото на някой му се идва на власт, но не му харесват американските самолети, коментира още министърът. 

Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България

и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител.

Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на посолството на САЩ в София.

"Ние сме убедени, че F-16 блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред“, заявяват от посолството.

Оттам уточняват, че F-16 блок 70 предлага също така и най-модерна технология. "Придобиването му от България ще предостави на българските Военновъздушни сили възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО и всички други военновъздушни сили, които притежават F-16, включително всички съседни на България страни“, посочват от посолството и уточняват, че придобиването на изтребителя F-16 блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с Военновъздушните сили на САЩ и другите натовски военновъздушни сили.

В края на съобщението се посочва, че Съединените щати очакват да продължат разговорите с правителството на България при придвижването на това решение. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 84
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

84 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 25 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 52 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда