83

Г ЕРБ внесе в прокуратурата сигнал срещу народния представител от БСП Таско Ерменков заради твърдения, че водата в София е „отровна“. От БСП защитиха колегата си и заявиха, че той просто е задавал въпроси.

Ерменков в скандал с водата в София, намеси ДАНС и ГЕРБ

Твърденията на Ерменков предизвикаха сериозна обществена опасност, поставиха в страх и заблуда двумилионна София, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Действията на Ерменков са провокация към националната сигурност и нищо повече, коментира народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

От ГЕРБ заявиха, че настояват за оставката на Таско Ерменков, а ако той не я подаде сам, ще настояват председателя на ПГ на БСП Лява България да го отстрани от групата.

От ГЕРБ искат също главният прокурор да разпореди проверка, за да се установи дали Таско Ерменков е извършил престъпление

Те са посочили два члена от наказателния кодекс, по които може да му се търси отговорност - единият е за "предаване чрез средства за комуникация на неверни повиквания и заблуждаващи знаци за злополука и тревога". Другия е за "престъплението тероризъм, при извършване на действие за създаване на страх и смут в населението".

Причината за всичко това е публикация на червения депутат във Facebook, в която твърди, че водата в София е "отровна“ и така предизвика смут сред столичани.

"Твърденията предизвикаха много сериозна обществена опасност", каза Данаил Кирилов. Той отчете, че прокуратурата ще прецени дали и какви обвинения да повдигне на Таско Ерменков. Кирилов каза още, че при разследване ще се разбере дали депутатът от БСП е организирал по някакъв начин участие и на други лица в тези свои действия.

Той уточни, че в сигнала са посочени два състава на престъпление – разпространение на неверни сигнали и твърдения за заплаха и за наличие на специална цел – смут и страх в населението, което е специална цел на престъплението тероризъм.

И за двата престъпни състава – престъпленията са тежки, т.е. престъпленията се преследват по общ характер, така че главният прокурор би могъл да поиска снемане на имунитета на народния представител съобразно Конституцията, каза Кирилов и допълни, че ГЕРБ не разполага с цялата информация дали Таско Ерменков е действал сам. „Имаме предположение, че той се е опитал да маскира специалната цел, посещавайки председателя на ДАНС, твърдейки, че институциите разполагали с данни за слухове през последната седмица“ ,каза Кирилов. По думите му това бележи началото на една бъдеща защитна стратегия с цел оневиняване на Ерменков.

"Официална позиция на БСП няма

 

Проведох личен разговор с Таско Ерменков, както и прочетох поста му. В този пост има само въпроси", коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Таско Ерменков ме увери, че е сезиран от служители на Столична Община и от РИОСВ. Вчера разбрах, че ДАНС и полицията имат такива сигнали. Смятам, че работата на един народен представител е да задава въпроси и да пита дали има някакви проблеми“, каза още Кирил Добрев.

Според него именно заради повдигането на подобни въпроси се е разбрало, че има проблеми със замърсяването на водата в Хасково и Първомай, което бе установено преди време.

Във връзка с исканата оставка на Ерменков като народен представител, Кирил Добрев коментира: „Групата ще се събере утре и ще обсъдим. Всеки може да иска оставката на когото си поиска. Живеем във свободна държава и всеки може да изразява своето мнение“.

Вчера “Софийска вода“ разпрати официално становище до медиите, в което уверява, че

питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики.

"Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени на 19.05.2018 г.,” заявиха от "Софийска вода”.

Цената на водата - на прокурор

Вдигнаха цените на водата въпреки протеста пред КЕВР

Защо ще поскъпне водата

"Контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на "Софийска вода” по целия ѝ път от язовирите "Искър“ и "Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите”.

Вчера Столичната община обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за разпространяване на фалшива информация за качеството на водата в София с искане виновните да бъдат издирени. Същото заявиха и от ГЕРБ.

"Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за водата в София и ще питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират”, обяви на брифинг народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов.

Вчера самият Таско Ерменков опроверга информацията за замърсяване на водата в София, като поясни, че Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност”, го е информирал, че "няма основания за тревога”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@