29

О т ГЕРБ заплашиха, че ще сезират ДАНС за публикация на депутата от БСП Таско Ерменков във „Фейсбук”.

Снощи той обяви, че водата в София е „отровна”, цитирайки анонимни сигнали и приятели за това, че в река Искър са „изсипани голямо количество отровни химикали”. Ерменков добави, че е „недопустимо е при такива случаи държавата (ако я има) да мълчи”.

Цената на водата - на прокурор

Вдигнаха цените на водата въпреки протеста пред КЕВР

Защо ще поскъпне водата

От консеционера на „Софийска вода” своевременно опровергаха твърденията на депутата от БСП.

„Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките ѝ физикохимични показатели са в норма. Питейната вода подлежи на постоянен денонощен мониторинг, като последните физикохимични, органолептични и микробиологични изпитвания на водата са извършени на 19.05.2018 г.,” заявиха от „Софийска вода”.

„Контролните проби се взимат в най-различни точки на водопреносната мрежа, а годишно се правят над 140 000 анализа на 8000 проби. Качеството на водата се следи от Лабораторно изследователския комплекс на „Софийска вода” по целия ѝ път от язовирите „Искър“ и „Бели Искър“, през пречистването и доставянето до домовете на потребителите”.

Столичната община обяви, че ще внесе сигнал до прокуратурата за разпространяване на фалшива информация за качеството на водата в София с искане виновните да бъдат издирени. Същото ще направят и от ГЕРБ.

„Ще сезираме ДАНС и прокуратурата за водата в София и ще питаме БСП и Корнелия Нинова как ще реагират”, заяви днес на брифинг народният представител от ГЕРБ Станислав Иванов.

„Г-н Ерменков е народен представител и той знае всички механизми и способи, според които може да се сдобие с нужната му информация, дори да предизвика изслушване в зала, за да се сдобие с необходимата му информация, преди да пусне такъв статус във „Фейсбук“. Защо го е направил той, не мога да кажа”, подчерта Иванов и посочи: „тук става въпрос за 2 млн. жители на столицата, които се чудят какво да правят”.

Днес самият Таско Ерменков опроверга информацията за замърсяване на водата в София, като поясни, че Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност”, го е информирал, че „няма основания за тревога”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@