33

Н а днешния ден отбелязваме Сретение Господне – един от четирите православни празника, посветени на Божията майка.

На 2 февруари църквата чества т. нар. Зимна Богородица или Вълча Богородица.

Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Това било установено за спомен от избавянето на израилските първородни от смъртта, която поразила всички египетски първородни от човек до добитък (Изход 12:29). Затова всеки първороден като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен.

А след навършване на 40 дни от рождението, майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.

Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството. Според народното поверие през този ден бременните жени не трябва да работят, защото децата им ще се родят белязани.

Освен това мъжките и женските животни трябва да са разделени днес - така ще се увеличи плодовитостта им и те ще бъдат живи и здрави.

През днешния ден жените не трябва да пипат остри предмети, да режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата.

Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

В народните представи света Богородица е покровителка на бременността и родилките, но също е „вълча Богородица”, свързана с животни, олицетворяващи демоничните сили и природните стихии. Така едновременно се почита християнската светица-майка и се омилостивява богинята-майка чрез т. нар. житна жертва - сексуално въздържание и редица забрани, имащи магически характер.

На 2 февруари се чества и българският народен празник - Петльовден

Той се празнува от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Петльовден е мъжки празник за плодовитостта на момчетата - на някои места е мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приемало новото поколение ловци.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@