2
Сл лптура на петел беше открита в центъра на село Голица, община Долни чифлик, Варненско.

В това село с не повече от 600 жители почитат стария обичай - Петльовден. Монументът е символ на мъжките рожби, обяснява инициаторът Росен Марков - известен в селото като"варненския зевзек".

Той е прочут със зрелищните си акции - веднъж нахълта гол на заседание на Варненския общински съвет, после се запали пред сградата на БНТ заради излъчваните новини на турски език.

Скулптурата е дело на Йордан Кръстев, а камъните, донесени от близката река, са редени лично от главния архитект на общината Живко Железов. На откриването беше и варненският и великопреславски митрополит Кирил.

На Петльовден в ранни зори жените стават и започват приготовления за празника, който е чисто езически. Кулминацията е отрязване на главата на петел, с чийто кръв се напръсква портата на дома.

Твърди се, че ритуалът е останал от годините на турското робство, когато с цел да спасят мъжките си рожби от жестокия кръвен данък, жените са напръсквали с петльова кръв дома, така че еничарите да си мислят, че от там вече са минали техни събратя. 

Село Голица се намира в Източна Стара планина на 58 км от Варна и на 20 км от гр. Долни чифлик.

Местните хора без колебание се определят за потомци на аспаруховите българи, говорят на особен диалект и бавно и напевно разказват чудни легенди.

В соцвремената празникът бил забранен, но хората тайно пак се събирали. Освен варения петел, на трапезата слагат парен зелник и тиквеник.

 


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@