26

Н ико си купува „5 бройки томати“ на Женския пазар в София, пред камерите на телевизия ZDF.

Германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и жестовете и мимиките: „Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие“, пояснява Нико, цитиран от „Дойче веле“ (Deutsche Welle).

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг. „По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо“, разказва германецът пред телевизионната камера.

София – една столица с много лица

Бум при имотите в София

Ще спрат ли руснаците да купуват имоти у нас

София днес е друга

Оттогава София се е променила много. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата. „Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие“, казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи. „Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън“, посочва Нико. Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 5,7%.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – българката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи: „Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това“, казва столичанката.

„Човек се сблъсква с нея в ежедневието – например когато те спре някой полицай“, коментира Нико високите нива на корупция в България.

Той и Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80 процента от българите живеят в собствени жилища, коментират с учудване от ZDF.

Според германската телевизия, това се дължи на цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото „в някои други страни от ЕС“.

„Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат.“ За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи в немско училище, където, освен немски, изучава още български и английски. „Любимият ми език е българският“, заявява София.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица. Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико за София, в момента „тук нищо не ми липсва“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@