14

Б ум в търсенето на жилища в София. Цените на имотите вървят нагоре, а лихвите по кредитите падат.  

В зависимост от доходите и от размера на сумата, нивата на лихвите вече варират от 3,7% до 5,5 %. Намирането на жилище в София обаче се оказва трудна мисия, съобщава NOVA.

Как да продадем недвижим имот (видео)

Кошмарът да търсиш квартира

С всяка следваща година търсенето става все по-голямо, а предлагането е ограничено. От началото на годината ден се правят по средно около 100 сделки. Цената на двустаен апартамент в центъра на столицата надхвърля 200 хил. евро.

„Ръстът на сделките в София е факт. За миналата година сделките с имоти са около 20 хил.”, отчита Младен Митов, мениджър пазарни проучвания в агенция за недвижими имоти.

Ще спрат ли руснаците да купуват имоти у нас

Да живееш под наем, без да плащаш за това

Търсенето в столицата вече многократно надхвърля предлагането. Ново строителство почти не се предлага на пазара. Апартаменти се търсят в цяла София, като предпочитани са тези с две или три спални, допълва Митов.

За хората, идващи от провинцията, обаче да закупят жилище в столицата представлява значителен финансов риск. Реално те рядко могат да финансират сделката само с продажба на имот в друг град. В повечето селища цените са много по-ниски, а търсенето е по-малко.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@