11

Е вропейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките.

"Ние целим да има уеднаквяване за цяла Европа в поне минимален стандарт", каза в "Здравей, България" евродепутатът Емил Радев.

Вчера на пресконференция той и колегата му Андрей Новаков представиха напредъка по българското предложение, което подадоха самите те. 

"Вече ще има българска програма на стойност 1,3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации, които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще могат и да водят потребителски искове“, съобщи Радев в изминалия ден.

Кои храни са с различен състав у нас и другаде в ЕС

Борисов: Аз бих се срамувал, правят ни на аборигени. Глоби за двойния стандарт при храните

Евродепутатът подчерта желанието си направените изследвания да се разгласяват и Европейската комисия най-накрая да има законодателна инициатива за двойните стандарти при храните, което се очаква да може да се постигне чрез одобрения проект. 

"С парите ще може да се купи оборудване и да се правят тестове за качеството на продуктите в Източна и Западна Европа. Събраните данни трябва да дадат основание за законодателни промени", обясни Радев.

Целевата група на проекта са страните от Източна Европа, продължи, той, защото такъв проблем има именно там. Виждаме, че под една и съща марка се продават храни, които са с по-ниско качество, каза още евродепутатът. 

Ще премахнат ли двойните стандарти за храните в ЕС

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

При поставената хипотетична ситуация - една и съща марка бебешки пюрета се продава и в България, и в Германия, но с различно качество, евродепутатът бе запитан как ще се процедира при влизането в сила на европейската програма за двойния стандарт при храните?

И той отговори:

"Ние можем да сезираме контролните органи и на двете страни, да поискаме санкции, като основната цел ще бъде Европейската комисия да бъде информирана за всички такива случаи".

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

Парите за самата програма ще бъдат отпуснати догодина, като в началото на 2019 г. ще бъдат изготвени критерии, по които това да се случва. 

Очаква се средствата да отидат по предназначение от средата на годината. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@