311

А з бих се срамувал много, ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС.

"Не само, че ще бъде въведена забрана за двойния стандарт при храните, а ще бъдат въведени и сериозни глоби за компаниите, които си позволяват да продават различно качество стоки под една и съща марка. Аз съм майка, но съм и баба, и много се разстройвам от некачествените храни, особено когато се отнася до деца". Това каза европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете – Вера Йоурова.

И реших да използвам законите за потребителите като основен инструмент за борба с нечестните търговски практики. Мобилизирала съм няколко отдела в комисията и ние предлагаме решения - конкретни и готови за незабавно прилагане в хранителната сфера като първи приоритет, добави Йоурова. 

Нашият принцип е ясен – в ЕС няма равни и по-равни потребители. Това заяви българският еврокомисарят Мария Габриел.

Затова всички ние не можем да стоим с широко затворени очи, когато в някои части на Европа на хората се продава храна с по-ниско качество, въпреки че пакетирането е идентично, добави Габриел. Гарантирането на справедлив и равен достъп до качествени храни не е проблем само у нас. Това е нещо, което трябва да постигнем в единния пазар. Абсолютно недопустимо е граждани в съюза да се чувстват третирани сякаш са втора категория потребители и втора категория хора, подчерта Габриел. 

"Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи", каза Борисов. 

„Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

„Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, каза още Борисов. 

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“, заяви Борисов.

Той попита още дали ако в техните държави наши производители внасят подобна продукция дали обществото ще ги остави без последствия. 

Ще премахнат ли двойните стандарти за храните в ЕС

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Европа е на два стандарта.

Това каза омбудсманът Мая Манолова.

„Днес ние сме тук, за да излъчим важно послание, към всички граждани. Да им кажем, че слагаме край на двойния стандарт. Радвам се, че това се случва в България и от тук ще дадем началото на една промяна. Приветствам намерението да бъде променено Европейското законодателство и директивата за нелоялната търговия“, коментира омбудсманът.

Манолова призна, че пътят дотук е бил труден, но това не я е отказало.

„Съпротивата беше огромна, подкрепата символична, често само декларативна. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас нарушените права на 100 млн. граждани, които живеят в Централна и Източна Европа. Убедена съм, че останалите 400 млн. нямат нищо против да тези 100 млн. души да се хранят като тях и правата им да бъдат защитени както са техните“, коментира Манолова.

Тя обясни, че разделението не е между гражданите, а между големите корпоративни интереси на част от транснационалните компании и част от гражданите. Манолова добави, че двойният стандарт при храните тежко нарушава правата на европейските граждани. И подчерта, че той не е от днес, но е необяснимо за нея защо продължава.

„Недопустимо е да достигат стоки от една и съща марка, но с различни съставки. Абсурдно е български майки да поръчват адаптирани млека, пюрета и козметика от други страни вместо да си ги купуват от кварталния магазин. Европа е на два стандарта. Това е дискриминация. Това е нарушение на равнопоставеността“, категорична е Мая Манолова.

Тя се обяви и за изключването на т.нар. „национален вкус“ когато се говори за продукти, на световни марки.

Българските потребители ядат храни с по-ниско качество и на по-висока цена. Това каза министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова.

Павлова се обяви против тази практика и каза, че е крайно време тя да бъде прекратена. „Трябва да докажем, че в Европейския съюз всички сме равни и не може да има разделение на първа и втора категория, всички потребители сме равни. Равенството се изразява във всяко едно отношение“, заяви Павлова. Тя обясни, че по време на форума акцентът няма да е само върху храните, а и всички останали продукти. Министърът посочи, че освен храна с по-лошо качество, българите плащаме и по-скъпо за нея, базирайки се на изследване.

„43% от продуктите се продават на много по-висока цена. Тук говорим за завишение между 43 и 87% в сравнение с цените на стоките на пазара в Германия, Чехия. Всички трябва да се обединим, че това е дискриминация и е обидно“, коментира тя.

В България проучването показва, че това е един от проблемите с най-голяма заинтересованост и е поставен на първо място. И затова с него се занимават всички институции. Трябва да се сложи край на тази практика и директивата, която предлага европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете – Вера Йоурова ще сложи край на тази практика.

Лиляна Павлова каза, че фрапиращи разминавания има и в прясното мляко. „В българското мляко има наполовина фосфор, калий, калций. Питам се какво пият децата ни?“, каза още министърът. Тя подчерта, че в млечния шоколад, който се продава у нас не само има по-малко какао, а няма масло. Оказва се също, че най-фрапиращи са разликите в цените и на три продукта – вурстчета, които освен, че са по-скъпи с 50%, в тях се съдържа и по-малко месо. С 50% повече плащаме за плодов сок, а с 84% по-скъп е и чаят у нас.

Междувременно председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди с евродепутатите от групата на социалистите и демократите двойното качество при храните с трима докладчици по темата в Европейския парламент в трите ресорни комисии - вътрешен пазар, земеделие и обществено здраве, съобщиха от БСП.

"Още преди година поставихме въпроса с различното качество на храните. Тогава бяхме обвинени за антиевропейци, защото искаме равни права. Радвам се, че днес цяла Европа прегърна тази идея и се работи за нейната реализация", заяви Корнелия Нинова. Според нея новите правила трябва да обхващат не само качеството на храните, но и всички стоки. "Считаме, че това е дискриминационен проблем и няма как в единния европейски пазар да има продукти в еднаква опаковка, на една и съща марка, но с различни съставки", подчерта още Нинова.

Миналата седмица стана ясно, че има различия в състава и качеството на храни от една и съща марка, продавани в търговски вериги в различни държави от ЕС. Това е показало ново проучване с общо 106 проби от 53 храни и напитки от една и съща търговска марка. Едната от пробите е взета от търговска верига в България, а от храната от същата марка е взета и втора проба - от същата или подобна верига магазини в друга държава-членка на ЕС, поясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Тези изследвания са много по-мащабни от предшестващите ги миналото лято и са направени в периода между 21 февруари и 20 април. Сравнявани са продукти, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

Паралелно у нас властта обяви нови мерки срещу палмовото масло в млечните продукти. През уикенда земеделският министър Румен Порожанов обяви, че специално ново звено ще следи дали ни лъжат с растителни мазнини в сиренето и кашкавала.

Новата забрана ще изключва напълно възможността на етикет, на който пише „сирене” или „кашкавал” да има нещо друго освен истинско мляко. Освен това оттук нататък една и съща фирма няма да има право по закон да произвежда и млечни, и имитиращи продукти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@