36

Х ората най-много се съмняват за качеството на перилните и миещите препарати, каза Богомил Николов от "Активни потребители" тази сутрин в "Събуди се" по NOVA.

От понеделник български експерти започват да вземат проби от основни хранителни продукти на световни производители, продавани от едни и същи фирми, под една и съща марка в страните от ЕС. Показателите ще се сравняват със същите продукти, продавани в България.

Проверка: Няма разлика в качеството на храните у нас и в Западна Европа

Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни?

Пробите ще се взимат до 30 юни, a обект на проверките ще бъдат храни от 5 различни групи -  шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни, млечни продукти и детски храни.

Притеснението е, че има разлика в качеството на едни и същи продукти в Западна и Източна Европа и че международни марки използват различни и по-евтини съставки в продуктите си.

„Тези проверки ще са доста трудни. Контролът е много труден. Има разлика в качеството на храните и това беше потвърдено”, каза в „Събуди се” Йордан Войнов, бивш шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

По думите му големите търговски вериги у нас оказват натиск върху производителите да произвеждат нискобюджетни продукти. „В едно родно предприятие се произвежда и качествен и нискокачествен продукт”, заяви той.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" проблемът е в това, че ще трябва да се подберат определени продукти, които ще се изследват. „А най-важният е подборът”, каза той.

„Хората най-много се съмняват за качеството на перилните и миещите препарати, освен храните. Също така безалкохолните напитки”, каза той.

Страните от Източна Европа трябва да се обединят и този въпрос да се повдигне от всички на съвета на министрите, смята Войнов.

Попитани, може ли да се каже, че високата цена и вносните продукти са с по-високо качество Николов каза, че не трябва да се прави такава връзка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@