16

Е вропейската комисия одобри предложения от България пилотен проект за справяне с двойния стандарт в храните и напитките.

„Вече ще има българска програма на стойност 1.3 млн. евро, която ще подпомага всички потребителски организации,

които да се борят с двойните стандарти. Те вече ще могат и да водят потребителски искове.“

Това заяви на пресконференция евродепутатът Емил Радев, който заедно с колегата му Андрей Новаков представиха напредъка по българското предложение.

Ще премахнат ли двойните стандарти за храните в ЕС

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

„Радвам се, че решението дойде от нашата страна. Потребителските организации ще могат да ползват парите за информационни кампании, за тестове, за сътрудничество по сходни проекти със съседни страни. Очакваме събраните данни от реализацията на проектите да послужат за въвеждане на минимални стандарти в ЕС“, заяви Новаков.

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

Очаква се изготвянето на същинската законодателна рамка да започне от началото на 2019 година, а събирането на първите проекти - от края на следващата година.

„Двойните стандарти са огромен бич за ЕС. Ние ще направим всичко възможно да бъдат уеднаквени критериите при храните, особено в Източна Европа. Следващата стъпка е при козметиката“, добави още Новаков. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@