3

С празнични шествия и тържествени церемонии бе отбелязан 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Стотици ученици, учители и родители шестваха с 60-метров национален трибагреник в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.

В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, барабанчиците от Националното училище по изкуствата, мажоретният състав "Екстрийм" и Младежкият гвардейски отряд.

Участниците, разделени в два лъча, се събраха на централния площад, където изпяха заедно общонародния училищен химн "Върви, народе възродени".

"На днешния ден се обръщам към всички вас с изключителна радост, виждайки ви как сте единни, как сте задружни. Оказва се, че това чудо, което са буквите - толкова малко на брой, останаха най-трайното нещо по нашите земи", каза кметът на Русе Пенчо Милков.

Слова за празника произнесоха също областният управител на Русе Драгомир Драганов, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева и Главиницкият еписком Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум. 

Програмата включва още концерт и церемония по връчване на почетна грамота и плакет на учениците, постигнали високи резултати в своето обучение.

В ранния следобед ще има и публично четене на Библията на открито.

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, и паметта на свети Симеон Дивногорец

В Чепеларе деца и възрастни се включиха в манифестацията по повод 24 май. Пред погледите на стотици жители и гости на града всички представители на културни и образователни институции преминаха през главната улица до площад „Олимпийски“. В Чепеларе традицията се спазва повече от век и заедно с факелното шествие в навечерието на 24 май, манифестацията се провежда от създаването на Средно училище „Васил Дечев“. 

Гост на празника в Чепеларе бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя стана свидетел на манифестацията, която датира от повече от век в града, без да бъде прекъсвана традицията. Включи се и в награждаването на изявените дейци на културата и образованието в общината. 

Областният управител Захари Сираков поздрави организаторите за наситената със съдържателни културни събития празнична програма и най-вече за спазването на надвековната традиция с манифестацията, в която деца и възрастни изразяват своята почит към българския език – най-яркият символ на нашата Родина. Той изрази признателност и към културните дейци за отдадеността им в просветното дело.

С отличия за принос в просветното дело бяха наградени учители, ученици и културни деятели. По-късно тази вечер ще бъдат изпратени абитуриентите от Випуск 2024. Тържествата ще приключат с празнична заря.

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, и паметта на свети Симеон Дивногорец

Благоевград почете делото на светите братя Кирил и Методий и празника на града с шествие и концерт. По традиция отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) в Благоевград, където с тържествена програма абитуриентите си взеха „сбогом“ с училището и учителите, както и със знамето на гимназията. 

Учители и ученици поднесоха цветя пред бюст – паметника на един от основателите на Солунската гимназия Кузман Шапкарев, след което се отправиха към паметника на светите братя Кирил и Методий, който бе отрупан с цветя от учители и от гости на днешния празник.

Тържествено шествие, водено от Биг Бенд – Благоевград, тръгна от двора на гимназията през централни улици на града, за да се слее с втория лъч на шествието, преминал от Съдебната палата до площад „Македония“, където деца от различни школи в града изнесоха празничен концерт. 

С шествие и награждаване на изявени дейци на образованието, културата и изкуството Видин отбеляза 24 май. Програмата за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура започна с празнично шествие, което премина през централната градска част до откритата сцена пред Художествената галерия „Никола Петров“ в крайдунавския парк.

В шествието, водено от градския духов оркестър и мажоретки, се включиха ученици и учители от всички видински училища, културни дейци, общественици и много граждани. Най-отпред ученици носеха на ръце икона на Св. св. Кирил и Методий.

Тържеството продължи с номиниране и награждаване на изявени дейци на образованието, културата и изкуството. 

От името на министъра на образованието и науката началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова връчи грамоти „Неофит Рилски“ на трима преподаватели. 

Празничната програма завърши с концерт на Народно читалище „Светъл ден“.

Емоционалните послания на политиците по повод 24 май

Монтана отбеляза 24 май с шествие, концерт и награждаване на заслужили учители и ученици.

В шествието от храма „Св. св. Кирил и Методий“ до централния площад „Жеравица“ се включиха хиляди деца от всички детски градини и училища в общината. Те развяваха знаменца с ликовете на светите братя Кирил и Методий, а колоната на 145-годишното Първо основно училище беше предвождана от младежи, преоблечени като Кирил и Методий, които държаха в ръцете си ръкописи на Глаголицата и Кирилицата.

В обръщението си към гражданите на Монтана на площад „Жеравица“ кметът Златко Живков заяви: „Днешният празник може само да ни обединява, той не бива да бъде противопоставян на 3 март и на други празници, и в никакъв случай не бива да ни разделя. България е единствената държава в Европа, която никога не си е сменяла името и е една от трите най-стари в Европа. Азбуката, книжнината и приемането на християнството са тези неща, който успяват да сплотят българския народ два века след създаването на българската държава, когато дотогава жъне успехи на бойното поле, но все още няма своя азбука и писменост. Слава на братята Кирил и Методи и не техните ученици, които дават на нас и на другите славяни четмо и писмо“.

По повод празника на открита сцена на площада концерт изнесоха възпитаници на Обединен детски комплекс „Ние врабчетата“, танцов ансамбъл „Ситница“, местни певчески групи и талантливи младежи, преминали през местните школи и вече станали имена в музиката, изкуството и културата в национален мащаб.

На прием кметът на Монтана Златко Живков награди петима заслужили учители, които дълги години се трудят за обучение на децата. Началникът на Регионалното управление по образованието Трайка Трайкова връчи наградата „Неофит Рилски“ на петима заслужили учители от региона, връчени бяха и призове „Директор на гсдината“, „Учител на годината“ и „Ученик на годината“, които управлението присъжда.

Празнично шествие в София по повод 24 май (СНИМКИ)

С шествие на представителните блокове на учебните заведения и детски градини бе дадено началото на честванията на 24 май в Кърджали.

То бе водено от кмета на града, следван от мажоретки, гвардейци и ученически фанфарен оркестър. Тържественият ритуал продължи пред Паметника на Освободителите в градската градина, където бе подготвена и музикално-танцова програма. 

Сред официалните гости бяха областният управител Никола Чанев, началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова, отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди, а с тях на трибуната се качиха и заместник-кметът Веселина Тихомирова и председателят на Общинския съвет Мухаррем Мухаррем.

„24-ти май е единственият празник, обединяващ българите. Празникът, който честваме вече 173 години!“, каза в словото си кметът Ерол Мюмюн. И допълни, че спасявайки и съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на цялото човечество. 

„Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които те правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език,  са от историческа значимост не само за формиране на българския народ, а и за неговия просперитет“, каза още кметът.

Той връчи и отличия на изявени ученици от общината, за техните успехи в различни форуми през годината. Връчи и специалната стипендия „Кърджали“ на петима зрелостници, предсрочно приети във Висши учебни заведения, поради класиране на призови места в международни и национални конкурси, състезания, олимпиади в областта на науката, изкуството и технологиите. Тя е еднократна и е в размер на две минимални работни заплати. Връчва се от 2006 г. насам.

Освен общинска администрация, отличия на изявени ученици връчиха и от Ротари клуб, фондация „Хюсние Кяшиф“, а за първи път и Българската стопанска камара – Кърджали.

Вижте повече в нашата галерия: 

България отбеляза 24 май

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, от какво е това палто? - От полиестер. - Изроди! Колко ли полиестера са убили, за да го направят...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Бразилски политик се включи в онлайн среща от тоалетната си

Любопитно Преди 2 часа

„Господин Мая, моля, изключете камерата“

Нетаняху осъди тактическите паузи в сраженията в Газа, обявени от военните

Нетаняху осъди тактическите паузи в сраженията в Газа, обявени от военните

Свят Преди 2 часа

Военните уточниха, че операциите в Рафах продължават нормално

сд

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер в Перу

Свят Преди 4 часа

Няма непосредствена опасност от цунами

.

САЩ: Предложението на Путин за мир с Киев "противоречи на елементарния морал"

Свят Преди 5 часа

Това заяви американският съветник по национална сигурност Джейк Съливан

х

От първо лице: Как функционира японската мафия Якудза

Любопитно Преди 5 часа

„Тук е очарователно. Имаш чувството, че си в друг свят”

Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Свят Преди 6 часа

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях"

"Хамас" е готова за цялостно споразумение за примирие с Израел

"Хамас" е готова за цялостно споразумение за примирие с Израел

Свят Преди 7 часа

Това заяви лидерът на групировката Исмаил Хания

д

Психическият стрес e истинско бедствие за здравето на сърцето

Любопитно Преди 7 часа

Как се отразява стреса на сърцето ни четете в следващите редове

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Германската полиция простреля мъж с брадва в Хамбург

Свят Преди 7 часа

Първоначално полицаите са се опитали да неутрализират мъжа със сълзотворен спрей

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Натиск върху Русия: Усилия за мирно разрешаване на конфликта в Украйна

Свят Преди 8 часа

В черновата се призовава да бъде зачитана териториалната цялост на Украйна

д

Десетки коне загинаха при пожар в Нормандия

Свят Преди 8 часа

В конезавода се отглеждат състезателни коне

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Тежка катастрофа в Гърция, има загинали

Свят Преди 9 часа

Ранени са шестима от пътниците

<p>Путин не изключва възможността за преговори с Украйна</p>

Кремъл: Путин не изключва възможността за преговори с Украйна

Свят Преди 9 часа

Говорителят на Кремъл каза, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Със сълзи в очите: Военнопленник разказва за ужаса от войната в Украйна

Свят Преди 9 часа

"Толкова е болезнено, че имам чувството, че отново съм в плен”, казва украинският морски пехотинец Олександър Дидур

<p>ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot; отново спря работа, ето защо</p>

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа

България Преди 10 часа

Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни

<p>Класически шик от 50-те:&nbsp;Dolce &amp; Gabbana представи новата си колекция (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Класически шик от 50-те: Новата колекция на Dolce & Gabbana отдава почит на занаятчийството

Любопитно Преди 10 часа

Материите в колекцията са благородни, като се набляга на лена и ръчната изработка