2

С тартира делото за несъстоятелност на фалиралата компания "Олимпик". Рекордно краткото заседание в Кипър продължи едва 15 минути и не приключи по същество. 

Гаранционният фонд предложи за постоянен ликвидатор да бъде назначен сегашният временен такъв - Павлос Накузи. Дали кипърското застрахователно дружество ще бъде обявено в несъстоятелност, ще стане ясно на 17 октомври.

Съдът настоя искът за ликвидация да бъде публикуван в "Държавен вестник", както и в поне един всекидневник. 

Безпрецедентната застрахователна криза ззасегна собствениците на около 200 000 автомобила у нас. Застраховките "Гражданска отговорност" на колите станаха невалидни. Хиляди шофьори търсят щети за милиони. 

По-рано днес

В столицата Никозия Окръжният съд на Кипър гледа делото за ликвидацията на застрахователно дружество "Олимпик" и трябваше да реши съдбата на застрахователната компания.

Трябваше да се реши дали дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност, което ще стартира и процедурата за обезщетения на засегнатите от фалита. 

На заседанието не са присъствали представители от България.

Датата на следващото заседание е 17 октомври. Тогава, ако искът за ликвидация бъде уважен, предстои едномесечен срок, когато решението на съда трябва да бъде обнародвано.

След това започва да тече 35-дневният срок за подаване на искове за обезщетения.

Фалитът на "Олимпик"

Това засегна над 200 000 българи, които останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и се наложи да сключат нова полица с друго дружество. Финасовите щети у нас се изчисляват на над 9 млн. лева. 

Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Във връзка с възникналия казус, има европейска директива, която предоставя законодателна макрорамка за решение. Тя е въведена, както в кипърското, така и в българското законодателство и има за цел защита на застрахованите. Чрез нея се улесняват застрахователните отношения в Европейския съюз.

Вижте още:

България и Кипър разговарят по казуса "Олимпик” 

Кипърската Сметна палата алармирала за "Олимпик" преди 3 години 

От днес застрахованите в "Олимпик" остават без "Гражданска отговорност"

Кой ще върне парите на застраховалите се в "Олимпик"

Обрат: Агайн не предупредила КФН за "Олимпик"

Борисов за „Олимпик“: Ще опитаме да помогнем

Румен Радев за "Олимпик" и Търговския регистър: Липса на отчетност

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@