19

С метна палата на Кипър е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания "Олимпик", твърди БНР, позовавайки се на свой кореспондент в страната.

Председателят на Палатата посочва, че още през 2015 г. кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016 година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като "Платежоспособност 2".

От днес застрахованите в "Олимпик" остават без "Гражданска отговорност"

Заради проблеми с капиталовата адекватност "Олимпик” не е в състояние да отговори на изискванията на "Платежоспособност II”, бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства заналичието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Всички процедури в случай на неплатежоспособност на застрахователно дружество с оглед на защитата на застрахованите лица са извършени в установените от закона срокове, подчерта в съобщение кипърската Служба за контрол назастрахователните компании.

Кой ще върне парите на застраховалите се в "Олимпик"

"Олимпик" в кипърските медии

Фалитът на застрахователната фирма "Олимпик“, която подложи на изпитание отношенията между Кипър и България, можеше да бъде избегната, стига надзорният орган на кипърския застрахователен сектор да беше изпълнил задълженията си по-стриктно, пише електронното издание на кипърския ежедневник Cyprus Mail.

Документи, с които Cyprus Mail се сдоби, разкриват че собственикът на компанията е имал противоречива репутация, в най-добрия случай, като резултат от начина и вида на компаниите, които е управлявал, докато "Олимпик“ е имала натрупани искове, които надхвърлят почти четири пъти годишния оборот.

Диего Гонсалес Алонсо, испански гражданин и собственик на базираната в Люксембург компания-майка на "Олимпик“, "Хиспакол“, е бил назован в изявление от юни 2015 година издадено от испанската Национална комисия за фондовите пазар, която контролира финансовите пазари в иберийската страна, предупреждавайки инвеститорите за дейностите на компанията му.

В България, където компанията има 9% пазарен дял и около 200 000 застрахователни полици издадени на шофьори, "Олимпик“ е изправена през 9 500 иска на стойност 28.5 милиона евро. Въпросът кой е отговорен за тези искове нарани двустранните отношения и българските власти поискаха от Кипър да платят сметката.

Обрат: Агайн не предупредила КФН за "Олимпик"

В свое разследване, NOVA твърди, че след "Олимпик" и други компании работят на минус.

Според застрахователи темповете на изплащане на застраховки в последно време са много високи. 

Анализ на Комисията за финансов надзор за миналата година съобщава, че в сектора има недостиг от 60 милиона лева. Той обаче се покривал успешно от други по-печеливши застраховки.

Към края на 2017 г. на пазара на застраховките "Гражданска отговорност" има две компании, различни от "Олимпик”, които работят на минус. Едната е получила приходи за над 9 млн. лв., а в същото време е изплатила суми по полици от 16 милиона. Разликата е минус от 7 млн.

Друга фирма, която работи на загуба в перото на застраховките "Гражданска отговорност", получава приход от 155 хиляди, а изплаща близо 300 хиляди.

За да се балансира секторът, експертите препоръчват два варианта: или общо поскъпване на този вид застраховки, или спешно въвеждане на системата "бонус-малус”.

Подробности вижте и във видеото по-горе.

Борисов за „Олимпик“: Ще опитаме да помогнем

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че въпросът и с "Олимпик", и с Трговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя.

Тук вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, заяви президентът Румен Радев.

Президентът каза, че става въпрос за абдикация от отговорност.

Румен Радев за "Олимпик" и Търговския регистър: Липса на отчетност

МВР започна да преустановява гратисния период за налагане на глоби на водачи, без валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност“, като от днес вече глобява застрахованите в "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател. 

Министерство на вътрешните работи даде пет дневен толеранс на водачите с прекратената застраховка "Гражданска отговорност“ във връзка с възникналия проблем със застрахователната кипърска компания.

От МВР припомнят, че съгласно Закона за движение по пътищата при подобни нарушения се налагат принудителни административни мерки – вземане на книжка и спиране на колата от движение до представянето на документ за платена застраховка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@