4

Р азговори на експертно ниво между компетентните органи на България и Кипър по казуса "Олимпик” вече текат в Никозия, съобщи БНР. Първата среща от започналия процес на консултации се състоя в петък в Никозия, като информация за нея не бе обявена официално.

От България са пристигнали експерти от Министерството на финансите и други компетентни органи и са имали контакти с техни колеги от Службата за контрол на застрахователните компании и гаранционния фонд на Кипър.

Разговорите, които са в съвсем начален етап, целят уточняване на детайлите по процеса на ликвидация на "Олимпик” и бъдещите плащания на потърпевшите в България. Поставен е и най-горещият въпрос – за споделяне на отговорностите за тези плащания между Кипър и България.

50 млн. евро може да достигне дължимата сума към засегнати от "Олимпик” след обявяването му в ликвидация, твърди медията според оценки на този етап.

Напрежението сред кипърските застрахователни органи е много високо, тъй като тази сума на практика ще трябва да се плати от кипърците, от застрахованите шофьори на моторни превозни средства в Кипър, чрез техните застрахователни премии.

Неофициално вече се коментира, че е възможно да се стигне до повишаване, дори удвояване на техните отчисления към гаранционния фонд, които сега са в размер на 5%.

Българският клон на "Олимпик” не е правил вноски в кипърския гаранционен фонд, обяви през тази седмица неговият генерален мениджър Акис Папахристодулу.

Повече яснота по процедурата ще има след 12 септември, когато съдът в Никозия ще разгледа внесения иск за обявяване на "Олимпик” в несъстоятелност. Дотогава компанията трябва да калкулира какви суми трябва да върне на своите клиенти за периода на прекратените предсрочно застраховки, а самата процедура ще стартира след съдебното решение, каза временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи.

Вижте още по темата:

От днес застрахованите в "Олимпик" остават без "Гражданска отговорност"

Кой ще върне парите на застраховалите се в "Олимпик"

Обрат: Агайн не предупредила КФН за "Олимпик"

Борисов за „Олимпик“: Ще опитаме да помогнем

Румен Радев за "Олимпик" и Търговския регистър: Липса на отчетност

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@