7

В ъпросът и с "Олимпик", и с Трговския регистър имат много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя.

Това каза президентът Румен Радев по повод фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“, което засяга около 200 хил. българи, сключи застрахователни договори, и кризата с неработещия Търговски регистър, предаде БГНЕС.

Тук вече става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, без които няма как да имаме ефективна администрация, заяви президентът Румен Радев.

Президентът каза, че става въпрос за абдикация от отговорност.

"Ако навържем нещата, виждате, че в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред нашите европейски партньори и европейските институции за ясни условия за подготовка за приемане във валутнообменния механизъм, касаещи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, касаещи засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, касаещи мерки за ефективно управление на държавните предприятия, в същото време гърми Търговския регистър и всява хаос в бизнеса. В същото време имаме скандала в застраховането, което показва, че на практика няма надзор. Имаме отпускане и увеличаване на капитала на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лв. за ремонт на язовири по непрозрачен начин. Ами в тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън?”, коментира Румен Радев.

Ликвидаторът на "Олимпик": Ще има преимуществени компенсации

Край на гратисния период за шофьорите без "Гражданска отговорност"

Тук той посочи, че неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България. „И за Шенген, виждате, и за Еврозоната. Трябва да се работи за доверие, това означава много неща”, заяви Радев.

Как сривът на Търговския регистър стана проблем за цялата държава

Радев коментира и ВВС: 

Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили (ВВС). 

Те не са снети знаем ги всички - недостатъчно изправна авиационна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, от там съответно и изключително ниско количество на летателни часове, което завишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива, посочи президентът.

„И не само това, не е само въпроса да се лети, трябва вече да има такива технологии, които да ни позволяват да имаме съвместимост и да изпълняваме безопасно и ефективно задачите заедно с нашите съюзници. В момента такива технологии липсват на голяма част от авиационната техника”, заяви той.

„Днес можете да бъдете горди със славната история и постиженията на авиогрупата”, каза той в словото си. Румен Радев посочи, че за тези седем десетилетия се сменяше техниката, за да бъде днес една от най-съвременните, сменяха се хората.

Инцидент с единствения ни "Спартан"

„Едно остава непроменено това е устремът и високата отговорност, с която личният състав на групата винаги е решавал стоящите пред него задачи”, заяви Радев.

По време на церемонията бяха наградени военнослужещи за проявено високо чувство на отговорност при изпълнение на служебните задължения. 

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев беше гост на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група. Военнотранспортната авиация се създава на базата на сформираното през 1941 г. щабно ято със самолети „Щорх” и „Тайфун”. На 1 януари 1948 г. се сформира първият по рода си самостоятелен 14-ти транспортен полк, базиран на аеродром Враждебна. На 26 август 1953 г. с указ на Президиума на Народното събрание е връчено бойното знаме на авиополка. Тази дата е определена за празник на 16-та транспортна авиационна група и на българската Военнотранспортна авиация.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@