98

Г лавният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин. В официалното съобщение от прокуратурата се казва: 

Днес, 24.09.2019 г., до главния прокурор постъпи молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им. Това съобщиха от прокуратурата.

Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“/БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман.

След като се запозна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 г. по внч дело № 921/2019 г. на Апелативен съд гр. София, днес 24.09.2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на производството по делото и отмяна определението. Главният прокурор поиска Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт.

"Независимо от произнасянето на съда, независимо от начина, по който беше съобщено и на Прокуратурата, днес главният прокурор беше сезиран с молба от родителите на починало момче, убито от Полфрийман, с искане за възобновяване на това производство по условното предсрочно освобождаване на извършителят на престъплението”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Арнаудова уточни, че две са основанията да се възобнови производството по условното предсрочно освобождаване. Първата – неспазване изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд.

Второто, и по-сериозно основание, са доказателствата за незаконен състав, мотивира се Арнаудова. "Според доказателствата по делото това определение е постановено от незаконен състав, тъй като двама от общо трима съдии са имали законно основание за самоотвод, което не са сторили".

Също така има достатъчно доказателства за наличие на лични отношения на председателя на състава и на докладчика по това производство, за което са били длъжни да съобщят, разкри още говорителят.

Председателят на състава е бил двукратно награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, а съдията-докладчик, съдия Иванова, е била съавтор на годишния доклад за 2016 година на неправителствената организация.

"Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат. По този начин те са показвали съпричастност към неправителствената организация“, обясни още Румяна Арнаудова.

По-рано днес 

Бащата на жертвата – Христо Монов заяви, че ще внесе в съда жалба срещу освобождаването на Полфрийман. 

Пред Би Ти Ви (bTV) почерненият баща заяви, че ще направи това „още с отварянето на деловодството в съда”.

„При внасянето на жалбата с искане за възобновяване на делото, съдът е длъжен да върне Полфрийман в затвора отново и по този начин да се спре определението за освобождаването му”, уточни Христо Монов.

Юристи обясниха,

че ако семейството внесе жалба срещу освобождаването, тъй като не им е изплатено присъденото обезщетение, австралиецът може да трябва да се върне зад решетките.

Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра

България ще плати 3500 евро на убиец

Полфрийман беше осъден да плати и кръвнина на семейството на убития студент в размер на 400 хил. лв. Бащата обаче казва: „И тук убиецът ще се изплюе на българското правосъдие, като си отиде в Австралия той няма да изплати и стотинка от тази присъда, това е решение на български съд, което отново няма да бъде спазено”.

Преди няколко дни Христо Монов обясни, че Полфрийман не е изплатил нищо, семейството е получило само това, което съдът в Страсбург е присъдил на австралиеца по дело, което той заведе срещу страната ни - 3500 евро. Български съд е определил тези пари да отидат при семейството на жертвата. „То е един процент от цялото обезщетение. Той нарочно не искаше да взема възнаграждение в затвора, за да не плаща. Това е хитър и нагъл ход”, каза Христо Монов пред в. „24 часа”.

Бащата допълни, че двама съдии от съдебния състав се скрили позорно след освобождаването на Полфрийман. „Надявам се, че друг състав на българския съд няма да се съобрази с решението за освобождаване на Полфрийман, и затова ще искам възобновяване на делото”, уточни бащата.

В мотивите си за освобождаването на австралиеца съдът посочва, че той се е променил в положителна посока по време на изтърпяване на наказанието си в затвора. Бащата на убитият Андрей обаче е категоричен:

„Всичко, което Полфрийман е правил в затвора, е написано и направено от БХК”

и допълни, че това е практика на председателя на организацията Красимир Кънев, който по този начин се издържал.

„Социопатите не се поправят, например,Американската психиатрична организация казва, че когато социопат-убиец се върне на свобода, той задължително ще извърши ново убийство. Преди да убие Андрей, Полфрийман е наръгал други две момчета отново по Нова година, но е бил непълнолетен и затова има чисто съдебно минало”, съобщи Христо Монов.

Адвокатът на Джок Полфрийман Калин Ангелов пък е категоричен, че клиентът му не е „хладнокръвен убиец”

за какъвто го представят. В профила си в социалната мрежа Ангелов публикува снимка, за която твърди, че е кадър от видеозапис от охранителна камера, на която се вижда как жертвата Андрей Монов и негов приятел преследват и нападат случаен минувач. Според адвоката именно тогава Полфрийман се намесил в защита на нападнатия човек.

„За мен е без съмнение, че Джок Полфрийман действа в условията на неизбежна отбрана и че ние държахме затворен един невинен човек”, пише Калин Ангелов. Вижте целия му пост:

А междувременно

общественото недоволство от освобождаването на Джок Полфрийман не стихва.

„На 26 септември от 18 ч. на пл. „България” ще има национален митинг, на който хиляди граждани ще излязат на протест срещу безумията в държавата”, завърши Монов.

Протест срещу освобождаването на австралиеца ще има и днес пред Съдебната палата. Той е организиран от партия „Атака”, съобщава NOVA. Протестиращите ще искат оставката на съдия Калин Калпакчиев и поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на свобода на осъден за убийство.

А малко след 8 ч.

от партия ВМРО ще внесат във Висшият съдебен съвет искане за дисциплинарно производство срещу съдия Калпакчиев.

Като председател на Тричленен състав на Апелативния съд той стои зад решението за освобождаване на Полфрийман.

Именно днес, в първия работен ден след празниците, е възможно австралиецът да се сдобие с паспорт. Той е настанен временно в центъра за чужденци в Бусманци. Това се случи след освобождаването му от затвора, където излежа 12 от наложените му 20 години.

По-късно днес

съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е изпратила на инспектората на ВСС сигнала на младежкото ВМРО

срещу съдебния състав, пуснал предсрочно от затвора Джок Полфрийман, информираха от колегията.

От ВМРО настояха за проверка, защото била нарушена независимостта и безпристрастността на магистратите и уронен престижът на съдебната власт.
В позицията си от съдийската колегия заявяват, че са обезпокоени от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт и допълват, че споделят усещането на родителите на убития Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта.

Ето и цялата позиция на ВСС:

Позиция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, във връзка с постъпил сигнал от Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, относими към определение № 429 от 19.09.2019 г. по въззивно наказателно частно дело № 921, по описа за 2019 г. на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

Правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт. В съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове. Съгласно чл. 119 от Конституцията на Република България правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява върховен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища.

По отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите от съдебния състав, и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт с посоченото определение, Съдийската колегия на ВСС предоставя получения сигнал от Националния младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за извършване на надлежна проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 на ЗСВ, от компетентния орган - Инспектората към ВСС.

На 20 септември убиецът на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, беше освободен от затвора.

Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 98
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

98 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

Тръмп: Байдън обиди мъжете с избора жена за вицепрезидент

Свят Преди 59 минути

Американският президент бил изненадан от решението на кандидата на демократите за Белия дом Джо Байдън да избере за свой вицепрезидент Камала Харис

<p>Строят сграда под Рилските езера за половин милион</p>

Строят сграда под Рилските езера за половин милион

България Преди 1 час

В част от сградата ще се предоставят помещения за база на Планинска-спасителна служба при БЧК

Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332

Иззетите предмети от офиса на Божков в центъра на София станаха 6332

България Преди 2 часа

Сградата на "Нове интернал" е претърсвана отново от 3 до 5 август 2020 г.

<p>Жените в Минск на&nbsp;акция срещу полицейското насилие</p>

Арестуваха хиляди протестиращи в Беларус, жените с акция срещу полицейското насилие

Свят Преди 3 часа

Сред задържаните има организатори на протестите

Суперхраните, за които всички говорят през 2020 г.

Суперхраните, за които всички говорят през 2020 г.

Любопитно Преди 4 часа

Концепцията за суперхраните е в основата на модерния здравословен начин на живот

МВР: Жена се опита да нахлуе в сградата на Президентството

МВР: Жена се опита да нахлуе в сградата на Президентството

България Преди 5 часа

Полицията е предотвратила напрежение и конфликт на "Орлов мост" снощи

<p>Западът носи отговорност за трагедията в Беларус</p>

„Ханделсблат”: И Западът носи отговорност за трагедията в Беларус

Свят Преди 5 часа

Смяна на режима би била възможна, ако другите държави „зарежат” Лукашенк

СЗО: Този вирус е брутален, но няма мозък

СЗО: Този вирус е брутален, но няма мозък

Теми в развитие Преди 6 часа

Това заяви зам.-директорът на СЗО. Междувременно бе съобщено, че само за шест седмици броят на заразените е скочил от 10 на 20 милиона

<p>Чернокожа&nbsp;сенаторка влиза в президентската надпревара в САЩ</p>

Байдън избра сенаторката Камала Харис за свой кандидат за вицепрезидент

Свят Преди 6 часа

Харис е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия

Лили Иванова

Уникална снимка на Лили Иванова от 70-те

Любопитно Преди 6 часа

Певицата сподели невероятен свой кадър, правен през 1970 година

Xiaomi

Xiaomi представи прозрачен телевизор

Технологии Преди 6 часа

Компанията смята, че това ще е повратна точка за индустрията

Тръмп нанася нов удар върху китайската социална мрежа TikTok

Тръмп нанася нов удар върху китайската социална мрежа TikTok

Технологии Преди 7 часа

Тръмп вече обяви, че „Майкрософт” или друга американска компания трябва да закупи TikTok до 15 септември

Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19?

Какви са рисковете за сърцето след заразяване с COVID-19?

Теми в развитие Преди 7 часа

Темата коментират кардиолозите доц. Красимира Христова и проф. Иво Петров

Помпео: Авторитаризмът е все още жив на тези места

Помпео: Авторитаризмът е все още жив на тези места

Свят Преди 8 часа

В кои страни държавният секретар на САЩ Майк Помпео смята, че има нарастващ авторитаризъм

<p>Как се живее <strong>без вода</strong> в летните <strong>горещини</strong> и по време на <strong>пандемия</strong></p>

Как се живее без вода в летните горещини и по време на пандемия

България Преди 8 часа

Жителите на севлиевското село Добромирка са на сухо вече месец

Повече от 30 загинали след силни дъждове в Южна Корея

Повече от 30 загинали след силни дъждове в Южна Корея

Свят Преди 9 часа

Девет души са безследно изчезнали