44

С офийският апелативен съд обяви мотивите си, според които е взел решението си да освободи австралиеца Джок Полфрийман от затвора.

В тях се казва:

Софийският апелативен съд смята, че Джок Полфрийман се е променил в положителна посока по време на изтърпяване на наказанието си в затвора, предаде БГНЕС.

"Съдът счита, че при тези данни за прояви на осъдения по време на изпълнение на наказанието, които сочат изцяло за положителна промяна у него, може да се приеме убедително, че изпълнението на целите на наказанието е дефинитивно и необратимо постигнато. Преди процесното осъждане осъденият не е имал криминални прояви”, се казва в мотивите на съда.

"И по време на изпълнение на наказанието с поведението си в затвора лишеният от свобода в нито един момент не е разкрил, че може да представлява риск било за останалите лишени от свобода, било за служителите в администрацията или за когото и да е друг, дотолкова, доколкото никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен елемент, свързан с насилие или с незачитане на чуждите права или с незачитане на правилата в социума. Затова, а и като съобразява отразеното в методическите указания за оценка на риска, в раздел РВ-8, както и отразеното в личната книжка на осъдения, в която пък рискът за обществото е определен от среден към нисък, съдът намира, че поначало твърдението, че рискът за обществото и сега продължава да бъде среден може да се мотивира само с данните за престъплението, за което е осъден П., но не и с нещо друго", заявяват от съда.

Но естеството на престъплението е константна величина, а законът не изключва определен кръг престъпления от тези, за които може да се допусне условно предсрочно освобождаване. Няма прояви на осъдения или данни за негови нагласи, от които да е изводим среден риск от вреди за обществото, категоричен е съдът.

Остатъкът от наказанието, който възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни, както посочиха и представителят на прокуратурата, и представителят на началника на затвора не е малък, но той единствен, както е посочено и в разпоредбата на ал. 3 на чл. 439а НПК, не може да служи за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, се казва още в мотивите.

"В обобщение на всички свои съображения изложени дотук, въззивният съд намира, че са налице основания да отмени определението на предходния, защото за разлика от него приема, че конкретните доказателства по делото установяват данни за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани".

Предвид обстоятелството, че осъденият не е български гражданин, а и с оглед липсата на конкретни данни, които да обусловят необходимостта от това, съдът намира, че прилагането на пробационна мярка в рамките на изпитателния срок не се налага.

В обобщение на изложеното, САС отменя протоколно определение от 17.07.2019 година на Софийски градски съд, Наказателно отделение, 22-ри състав и постановява условно предсрочно освобождаване по отношение на Д. П. от изтърпяване на остатъка на наложеното му наказание от 20 години "лишаване от свобода" по НОХД № 866/2008 година на СГС, възлизащ в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни и определя изпитателен срок в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни.

Определението е окончателно. Препис от него да се изпрати на Затвора за изпълнението му, постановява още съдът.

По-рано днес депутати изразиха възмущението си от решението на съда

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че

"Калин Калпакчиев (един от тримата съдии, бел. ред) дължи отговор за мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Красимир Ципов добави, че като юрист няма как да коментира решение, чиито мотиви не са произнесени и не са видени абсолютно от никого, но като гражданин смята, че председателят на този състав Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това съдебно решение.

"Нормалната практика в тези казуси е, когато остават една, две или максимум три години до изтичане на присъдата да се взимат такива подобни решения. Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били мотивите при положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран“, добави още Ципов, цитиран от "Фокус".

Той задочно запита съдия Калпакчиев и какъв ще бъде отговорът му на това изявление на Джок Полфирйман.

Като "подигравка и позор" коментира решението на съда лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че това е "грозно решение на българския съд".

"Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират, но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъките на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи", посочи Нинова.

По думите й, това още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на предложението на левицата да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата.

Милен Михов от "Обединените патриоти" заяви, че е учуден от решението на съда, "приемаме го с болка".

"Решение на съда трябва да се изпълнява и не може да се коментира. Ние възприемаме решението с изключителна болка, с изключително раздразнение, защото смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи тук в България. Човек, който по време на наказанието си правеше няколко опита за бягство от своята присъда, припомняме, че бяха искани за излежаване на своята присъда в Австралия. Няколко поредни искания за предсрочно освобождаване. Точно преди 1 година ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Проданов от ВМРО, беше заявил публично, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че не се е поправил, а търси начин да избяга от тази присъда", добави още Михов.

Той обясни, че не би искал да апелира за реакция на съда, тъй като в правовата държава решенията на съда трябва да бъдат уважавани, но заяви, че смята, че цялото обществото приема присъдата като несправедлива. "Мотивите на съда ще ги прочетем. Може би имат някакво бюрократично основание, но истината е на другата страна", добави още Михов.

Джок Полфрийман излежаваше 20-годишна присъда за убийството на студента по право Андрей Монов на 28 декември 2007 година.

Според показанията на Полфрийман, той видял как група младежи повалят човек от ромски произход и тръгнал да го спасява. При последвалата борба извадил нож при самозащита.

Другите свидетели обаче твърдят, че австралиецът нападнал с хладно оръжие групата младежи, в която бил и Монов.

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година.

След като бе пратен в затвора, Полфрийман стана председател на първото по рода си в България затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода.

Заради тази си дейност през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет за наградата „Човек на годината”. Номинацията предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов и бе оттеглена от организаторите.

На следващата година австралиецът обаче успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушаване на правото на свобода на изразяването".

Съдът пусна предсрочно убиеца Джок Полфрийман

Бащата на убития студент: Съдът ни се подигра

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 45 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 час

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 8 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 12 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 13 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 14 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“