11

П ерник е от градовете, в които важи поговорката "Вода газят, жадни ходят". Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от "Стомана"-Перник са коректни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Перник. Министър-председателят провери изкопаването на водопровода в града и не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода.

Икономическа полиция проверява кой е източил водата в Перник

"Държавата ще съдейства с всичко, което може. Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвият обем, добави Борисов. Много искам това, което Нинова е искала и е разговаряла с главния прокурор, не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може и други истини да излязат", заяви още Борисов.

Резултати от пробите: Няма бактерии във водата в Перник

Премиерът пристигна в Перник за заседанието на кризисния щаб в града. Там го очакваха икономическият министър Емил Караниколов, зам.-регионалният министър Николай Нанков и кмета на Станислав Владимиров. Премиерът и министрите посетиха трасето на новия водопровод и водната станция на града. 

Днес до премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град. 

"Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града", посочи кметът Владимиров.

"В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни", докладва на примера министър Караниколов.

Той посочи, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

"Да се мине зад ТЕЦ-а, за да не се говори после", нареди Бойко Борисов.

"Като разбрах как са приватизирани тук всичките заводи. Защото вчера твоята шефка вчера искаше да търси отговорност, а през тези години – 26 години градът е управляван от БСП, 4 от ГЕРБ", посочи Борисов.

"Искам справедливост, но да се върнат обратно – от сега назад. Как са приватизарини големите мощности на Перник? Колко пари са влезли в общината и в държавата? Защото моята информация е, че са приведени до фалит, после чрез оздравителни планове. Не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му искам отчетност, но те са свикнали да си имат главен прокурор. В случая няма продуктивност в тези неща. Има ако направим тези неща – стара пречистватална станция, нова пречиствателна станция, магистрален водопровод и да влезем в града да помогнем на кмета проблемните участъци", заключи премиерът.

"Ако държавата и общината са получили парите си за мощностите, нямаше сега да вади пари от бюджета. Затова дойдох, освен за рождения ден на кмета, за да уредим всичко документално", подчерта Бойко Борисов.

В Перник протест и молебен с жълти жилетки, искат оставки

А

един от директорите на завод „Стомана” Константин Стаменов заяви

ефира на „Здравей, България” по NOVA: „Всичко тръгна от доклад на „Софийска вода”. Той е направен на 9 декември. Когато е правен, никой не ни е уведомявал. Ние не сме запознати с изложеното в доклада, намерихме го 10 дена по-късно. В доклада има 4-5 изречения, които касаят „Стомана”.  След като ги прочетете, оставате с впечатление, че вода се излива, без да минава през водомери и без това да е контролирано”.

„В доклада пише 290 литра в секунда се подават към индустриалната зона през Клон 2. Клон 1 и Клон 2 минават през територията на „Стомана”, но те касаят питейната вода на града. Човек, който не е специалист, като чете доклада, какво ще си помисли? Че тези 290 литра се изливат в „Стомана”. Целият отток от язовир „Студена” е 350 литра в секунда. Ако 290 се изливат в „Стомана”, в следващото изречение се казва, че водата по другия водопровод на Клон 1 отива в напорен резервоар „Могиличен”, който се намира в „Стомана”, което също не е вярно”, категоричен е Стаменов.

„Снимковият материал към този доклад не отговаря на това, което пише. Този доклад е писан от човек, който не е стъпвал в „Стомана”. Нашата консумация е на ограничителен режим. Промишлената вода, със заповед на министъра на околната среда, от язовир „Студена” е спряна”, обясни той.

„В последно време наши политически опоненти и заинтересовани среди правят така, че цялата вина за проблема с водата в Перник да се препише на ГЕРБ. През последните 3 десетилетия ГЕРБ е управлявал Перник само 4 години. Освен това главният водопровод, магистралният водопровод, както и пречиствателна станция номер 1, на която започваме ремонт в момента, са строени през 50-те години на миналия век. Няма такива съоръжения, които да имат толкова дълъг експлоатационен срок. В същото време през 2014 г. ВиК са изтеглили 2.5 млн. лева кредит за ремонт на магистралния водопровод и участъци в града. Сега се извършва проверка. Когато тя приключи, ще бъде ясно на обществото кой каква вина носи”.

Това заяви членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, зам.-председател на ПГ на партията и народен представител от Перник Красимир Велчев. Той отбеляза, че правителството е ангажирало целия наличен ресурс за бързото решаване на проблема и припомни за приватизацията ТЕЦ „Република” в Перник, който през 2008 година е приватизиран срещу дългове за 2 млн. лева.

„Затова ще бъде върната проверката назад във времето и всеки, който е виновен, да понесе своята отговорност. Стремежът да се прехвърли вината върху управлението през последните 4 години не е правилен. Когато Вяра Церовска пое кметския пост, тя завари над 35 млн. лева задължения. Никаква готова документация и проекти за воден цикъл. Във времето на нейното управление бяха изготвени проекти и е осигурено финансиране в размер на 120 млн. лева по ОП „Околна среда”. Ако това беше направено в предишния мандат, Перник нямаше да има проблем с водата и водопроводната инсталация“, подчерта Красимир Велчев.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ направи аналогия с времето, когато Бойко Борисов стана кмет на София и беше инсценирана кризата с боклука. „Подобен сценарий се подготвя и в момента”, добави той. Велчев обясни, че премиерът е наредил пълна проверка на всички ВиК дружества в страната и сподели и възмущението си от посещението на Корнелия Нинова в Перник вчера, определяйки го като наглост.

От днес влиза в сила аварийният план за Перник.

Още днес започва работата по алтернативното трасе, през което ще бъдат положени нови тръби. То ще е дълго близо километър и ще е финансирано с държавни пари - общо над 2 млн. лв.

Започва и процедура за подмяната на 70 км водопровод в града, както и ремонт на пречиствателната станция.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че всички необходими материали вече са набавени, а днес проектите ще бъдат предоставени за одобрение.

Междувременно недоволството на перничани - продължава. Те готвят и протест в София заради водната криза.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В ПЕРНИК В ГАЛЕРИЯТА

Търсят огромен теч в Перник, кметът: Не е кражба

Бедствено положение и нов воден режим в Перник от утре

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 25 минути

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 36 минути

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Нивото на река Урал продължава да се покачва, 65 000 души са принудени да се евакуират

Свят Преди 1 час

В град Курган, административен център на областта, е прекъснато електрозахранването

Снимката е илюстративна

Подводна „хибридна война“ заплашва сигурността на 1 милиард души

Свят Преди 1 час

Това предупреждава командир на НАТО

<p>НАСА разкри какъв е мистериозният предмет, разбил се в къща в САЩ&nbsp;(СНИМКИ)</p>

НАСА потвърди: Мистериозният предмет, разбил се в къща във Флорида, е от МКС

Любопитно Преди 1 час

Парчето метал е тежало 0,7 килограма и е било с размери 10 сантиметра на 4 сантиметра

Кавали с журналистката Джей Джей Мартин

Роберто Кавали - бащата на "крещящата" секси мода

Любопитно Преди 2 часа

Модното наследство, което 83-годишният италианец остави зад себе си, го превърна в безсмъртен

<p>Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Свлачище на остров Сулавеси, има 20 жертви и материални щети

Свят Преди 2 часа

Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 2 часа

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 2 часа

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Вулкан на Антарктида изхвърля златен прах, но е свързан със смъртоносна трагедия

Свят Преди 2 часа

257 души загиват при самолетна катастрофа в района

<p>Израел призова за още санкции срещу Иран</p>

Дипломатическа атака: Израел призова за още санкции срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, вече работи по пакет от координирани мерки срещу Иран

Поругаха гроба на патриарх Неофит

Поругаха гроба на Негово Светейшество патриарх Неофит

Свят Преди 3 часа

Органите на реда са уведомени за случая

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 3 часа

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 3 часа

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 3 часа

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 3 часа

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война