183

П ремиерът Бойко Борисов пристигна в Народното събрание, за да участва в петъчния парламентарен контрол. Министър-председателят ще отговаря на въпрос на Антон Кутев от БСП за националната политика на правителството на Република България за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

По този повод премиерът съобщи: 

"Следващата година се подготвя посещение на руския президент Владимир Путин у нас във връзка с отбелязването на 140 години от установяване на нашите дипломатически отношения". 

Пред парламента министър-председателят подчерта, че България полага усилия за развитието на отношенията с Русия.

Освен в областта на енергетиката, където тази седмица беше подписан договор за изграждането на тръбопровода "Балкански поток" като продължение на "Турския поток", има голям потенциал в сферата на фармацията. Според Борисов тук трябва да се заложи на българските частни компании, които трябва да бъдат насърчени да развиват отношенията си със своите руски партньори.

Свидетелство за добрите връзки между София и Москва е фактът, че шпионският скандал, който избухна на 9 септември с ареста на председателя на движение "Русофили", не е сред темите в двустранни диалог, подчерта премиерът.

Борисов: Отношенията ни с Русия не са влошени

Парламентът може да вземе самостоятелно решение - такова каквото трябва по въпроса със санкциите срещу Русия, каза още премиерът.

След като разви питането си, Антон Кутев от БСП каза, че България може да постъпи като Франция и подобно на френския парламент, българският да обяви, че не подкрепя санкциите срещу Русия.

По въпроса за санкциите Борисов отговори: "Нека нашият председател се срещне с нашите коалиционни партньори и да разговаря с тях. Ако имаме общо мнение парламентът може да се вземе самостоятелно решение, каквото трябва, но първо говорете с тях".

Министър-председателят Бойко Борисов каза още, че въпросът за санкциите не е по силите на България. "Ако някой си мисли, че може да го придвижи, да паднат санкциите, заблуждава хората. Много държави се изказват да паднат санкциите, но абсолютно всички гласуват в Съвета за санкциите", посочи Борисов.

По думите му подобно изказване, че ние можем да направим така, че да паднат санкциите е наивно. "Никога не бих го казал", допълни премиерът и уточни, че те биха паднали с нормализирането на отношенията между Украйна и Русия и спазването на Минските споразумения. Борисов коментира и ключовите енергийни проекти с руската страна.

По отношение на строителството на АЕЦ "Белене", той каза, че в момента са подадени 12-13 оферти. По думите на Борисов няколко от тях действително заслужават внимание. "От една страна са държавната енергийна китайска компания, южнокорейската ядрена и един консорциум, който е сглобен от страна на Росатом", каза той.

"Ние имаме два български реактора, наша собственост на държавата", каза Борисов и посочи, че към това се присъединяват "Росатом" като носители на технологията, "Дженерал Електрик" със своите турбини, държавната компания на Франция и друга немска компания.

"Няма повече да се спирам, за да не кажат, че имаме някаква намеса в тристранните преговори, които сега текат", коментира Борисов. Той посочи, че след като те приключат, парламентът следва да вземе решение за следващите десет години какво да бъде участието на държавата.

Борисов оцени като отлични резултатите от провелата се българо-руската смесена търговска комисия и постигнатото по отношение на Южен поток. Той отчете, че заедно с президента Путин, с премиера Медведев и с колегите от Саудитска Арабия, са положили огромни усилия, за да стартира строителството.

"Той вече реално се строи. Срокът е много кратък до 1 януари", коментира премиерът, като посочи, че за над един милиард евро ще текат процеси, от които в бюджета ще постъпи ДДС. Той нарече проекта "Балкански поток", като го обвърза с газовия хъб "Балкан". "Балкански звучи много по-добре от Турски, не че имам нещо против името на Турция. Газовият хъб се казва Балкан", отбеляза Борисов и коментира, че тази дума Балкан в Европа се приема много позитивно.

По думите му единственият проблем, който имаме с Русия, е проблемът с лицензиите на оръжейните заводи. "Един ден, г-н Кутев трябва да седнем и да кажем какъв компромис може да се постигне между нас и Руската федерация. Над 15 години това е нерешен проблем", допълни Борисов.

Във външнотърговски план премиерът Борисов информира, че сега се обсъжда пускането на ферибот, който да позволи на руските туристи по-лесно да пристигат в Бургас.

По думите му повече във външнотърговски план се очаква с готвенето за догодина посещение на руския президент Владимир Путин.

"Възможно най-добри отношения имаме, такива каквито имаме със САЩ, с Европа и с всички страни на Балканите ние се стараем да водим балансирана политика", обобщи Борисов развитието на отношенията между двете страни.

"Прагматично, точно на базата на взаимната изгода продължаваме да работим", каза още той.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също беше в парламента. В отговор на парламентарен въпрос за позицията на МВнР по повод на организираната от посолството на Русия на 9 септември изложба в София, тя заяви: „Българското външно министерство е длъжно да реагира тогава, когато има опити за заемане на позиция или намеса във вътрешната политика на страната – на която и да е държава”.

„Това в никакъв случай не би трябвало да пречи на приятелските отношения. Напротив –

когато изразяваш позиция в защита на националния си интерес, би трябвало другите повече да те уважават”,

посочи външният министър.

Тя напомни, че МВнР е реагирало два пъти преди този случай на изказвания, свързани с българската история, от страна на Русия, и това не е довело до влошаване на отношенията, а същото така е реагирало и на други държави и ще продължи да го прави.

Тя увери, че българското правителство има желание да бъде приятел – на основата на взаимно зачитане на суверенитета, взаимния интерес, ненамеса във вътрешнополитическия живот на другата страна, уважение и зачитане на различията в позициите по отношение на оценките на фактите и събитията от миналото.

Министър-председателят Борисов коментира и случая с освобождаването на Джок Полфрийман от затвора,

който излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Решението на съда предизвика вълна от обществено недоволство.

"Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа", посочи Борисов. 

Съдът обяви мотивите си за освобождаването на Полфрийман

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават го, защото се е поправил

"Ще помоля ПГ на ГЕРБ да се присъедини към анкетната комисия за БНР, която искат от БСП".

Каза още премиерът пред журналисти. И продължи:

"Нещо повече – ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това ще предложа в момента", добави премиерът.

"Прокуратурата извършва пълна проверка на случая със съдебния репортер на БНР Силвия Великова. Аз не съм чувал и не съм говори с ръководителя на БНР. Не го познавам", заяви още Борисов. (Още по тази тема вижте във видеото по-горе).

СЕМ сезира прокуратурата за БНР, искат оставки

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 183
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

183 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 20 минути

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 44 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 2 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 11 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 12 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 12 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 13 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 14 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 15 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация