4

С офийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош.

Обвинението е за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки и длъжностно присвояване.

Той е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати, съобщиха от прокуратурата.

Мирослав Боршош с призовка от Прокуратурата

Павлова: Няма опасност за председателството, НДК е просто едно място

Провал с поръчката за сайт на БГ-председателството, Павлова: Няма драма

С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на сградата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

В хода на разследването е установено, че в периода 16.01.2015 г. - 24.01.2017 г. е сключен договор с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

Тези действия според прокуратурата представляват умишлена безстопанственост в особено големи размери. Настъпилите щети за НДК са в общ размер на 389 625 лв.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61 лв.

Става въпрос за искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус „Хюндай“.

Въпреки това и преди да се изчака решението на МС, на 18.09.2015 г. е сключен договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на „Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв.

От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24.11.2014 г. – 23.12.2015 г. са сключени 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв.

Боршош е обвинен и за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999 лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Бившият председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев пък е обвинен за това, че е принудил със заплахи трима служители, назначени за членове на комисията за провеждане на открита процедура за възлагане на обществената поръчка за преустройството на комплекса, да подпишат протоколи с неверни оценки за две от участващите дружества.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@