323

А ко не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем с гробище за дизелови автомобили. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет днес. 

“Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия, която аз съм създал. Ако някой си мисли, че парламентарната група може да има самостоятелен живот, извън партията, това не е така. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват – основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух, огромният трафик, вредните частици прах“, посочи премиерът.

Той отбеляза, че във Франция планират през 2022 година да забранят дизеловите автомобили. "Ако ние не започнем тези стъпки, в един момент, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница и София, можем да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили. И тогава ще бъде късно. Затова помолих включително и президентската институция, която ни критикува, да отиде Менда Стоянова и да обясни заедно с кметовете за какво го правим, защо се иска. Паралелно с това върви и санкция вече, процедура от ЕК за чистота на въздуха. Да, много е популистко, но рискът е този. Нека да го дебатираме в обществото“, допълни премиерът.

"Виждате безумно голям е трафикът. Коли на по 20 години. Някой ще каже: да, де ама бедни са една част от българите, защото наред с всички има и много скъпи и нови коли. Какво карахме до 90-а година като управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже, ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата и съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни“, коментира Борисов.

Във връзка с цените на горивата, той посочи: "Възложил съм на финансовия министър да направят промени в наредба 18 и когато зареждаш на бензиностанцията, така при сметките си за ток, хората да вижда разбита цена колко е производствената цена, акциза, ДДС - как се формира цената“.

Бойко Борисов каза още, че иска да има дебат по темата за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари.

Премиерът заяви, че този дебат трябва да бъде проведен незабавно.

"На кой какво е забранено. Олигарх създал си медия, за да защитава, това което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип", каза Борисов и подчерта, че всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода.

"Няма нещо, което в тази тема да ни притесни, няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив фалшиви и жълти новини - колкото искате", изтъкна министър-председателят. Борисов също посочи, че е участвал в публични срещи на най-опозиционните медии и нито веднъж не е бил в медия, която се счита, че би могла да подкрепя правителството.

Борисов заяви, че членовете на кабинета и правителството "като цяло нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия".

Въпросът за медийната среда коментира и Йордан Цонев, зам.-председателят на ПГ на ДПС​

"Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегата Пеевски, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, и ако беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада и абсолютно сме убедени, че нямаше да има тези критики поне по отношение прозрачността на медийната среда", каза Цонев на брифинг в парламента днес.

"По отношение свободата на словото, почитаеми колеги, там думата имате вие, не ние", обърна се Цонев към журналистите. По думите му медиите има също какво да прочетат в този доклад и какво да добавят. 

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира с най-щедрия към всички съсловия в историята на България бюджет.

Това също каза премиерът по-рано днес.

Той изтъкна, че тези пари са налични, благодарение на добрите резултати от борбата с корупцията и контрабандата.

Бойко Борисов цитира казаното от вицепрезидента на Европейската комисия Франс Цимерман, който вчера заяви, че ако България продължи по поетия път, ще отпадне мониторинговият механизъм преди края на мандата на тази Комисия.

Премиерът подчерта, че за първи път от шест точки три се затварят и те се отнасят до темите: организирана престъпност, съдебна реформа, нещо, което десетилетия е тормозило българите. Той попита дали с протестите се иска да спре борбата с престъпността и дали оценката им, че състоянието в страна е "блато" кореспондира с резултатите от доклада.

Борисов изрази убедеността си, че и холандското правителство, когато се запознае с доклада, би могло да промени позицията си по темата Шенген и България.

ДПС смята, че докладът на ЕК е обективен и добър за страната ни

Каза още на брифинга Йордан Цонев. 

"Това е най-добрият доклад от началото на прилагането на този механизъм, посочи Цонев. Напредъкът е очевиден, казаното в документа е вярно за страната, допълни той. Радостен е фактът, че докладът е предпоследен, дано да остане предпоследен, защото всички виждаме, че напредъкът на страната е достатъчно голям по процесите и секторите, които се наблюдават, а и механизмът е доста изчерпан като въздействие", каза Цонев. 

ДПС приема тази сравнително добра оценка за страната като достояние на всички, които са взели участие - съдебната власт, медиите, гражданското общество, управляващите, опозицията, посочи Цонев. Колегата му Хамид Хамид обясни какъв е приноса на ДПС в този процес.

"ПГ на ДПС участва изключително активно във всички предложения, законопроекти, в голяма част ние сме съвносители и активно участвахме в дебата. Нещо повече - голяма част от нашите предложения подобриха законопроектите, които бяха приети", заяви депутатът. По думите му принос има и съдебната система като цяло, ВСС, съдии и прокурори, които са имали своята активна роля и желание за реформи в съдебната система.

На въпрос какво е отношението на ДПС към протестите в страната Йордан Цонев заяви, че подкрепят искането на майките на деца с увреждания за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Не участваме в протестите, не участваме в организацията, но някои от исканията, като това, което споменах, стоим зад него, допълни той.

Реакции след доклада: До година мониторингът отпада

ЕК спря част от наблюдението на България, лоши оценки за Румъния

Екатерина Захариева: Целта ни е 4-годишен мандат

Депутат от БСП: Подкрепяме протестите, не ги организираме

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 323
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

323 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 11 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 11 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие