219

П резидентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на Закона за корпоративното подоходно облагане. “С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, каза държавният глава, цитиран от "Фокус”.

На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият компонент включва мощността на двигателя и годината на производство, а екологичният определя в каква степен замърсява автомобилът околната среда.

Според разчетите на вносителите на промените това ще увеличи данъците на по-старите коли с около 30%. За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лва. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г. Със Закона за корпоративното подоходно облагане, парламентът реши при деклариране на повече от едно жилище да се дължи данък в пълен размер за всяко от тях. Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Румен Радев отказа среща с ГЕРБ

"Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент". Това заяви президентът Румен Радев по повод исканата среща с него от ГЕРБ във връзка с предложенията, засягащи застраховка "Гражданска отговорност”, предаде БГНЕС. "Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава.

Предната вечер Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила напрежението в страната и протестите, едно от които е Гражданската отговорност. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Било е решено Стоянова да поиска среща с президента Румен Радев, за да го запознае с параметрите на предложенията за "Гражданска отговорност". "Предлагаме таван до 5 хил. лв. на неимуществено защитени на починал на всички роднини - извън тесния кръг роднини, което значи родители, деца, съпруг, съпруга. Става въпрос единствено за неимуществени вреди и то само за роднини на починали", поясни Стоянова.

Въпросите, които хората поставят на протестите имат решение. Те могат да се решат в парламента и чрез закони. Започваме инициатива, с която да ги решим. Ще внесем искане за отпадане на облагането на старите автомобили. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ето защо ние предприехме действия тези искания да намерят своето естествено продължение. Ние сме внесли искания, но управляващите ги отхвърлиха”, каза Нинова и добави, че ще настояват Министерският съвет да оттегли законопроекта за еко такса за дрехи и обувки втора употреба.

"Продължаваме да настояваме да се намали и ДДС-то на хляба и лекарствата, да се преизчислят пенсиите“, заяви Нинова.

Тя коментира още, че БСП ще продължи да не се регистрира и да участва в гласуването на закони в парламента, докато Валери Симеонов не подаде оставка, но ще участват в разискванията по законопроектите. Нинова повтори, че исканията на партията за оставка на кабинета и предсрочни избори е актуална и към днешна дата и подчерта, че протестите са в състояние да ускорят процеса. Лидерът на БСП заяви, че масовото недоволство по различни теми не е инициирано от тях, но подкрепят исканията им.

„Не сме обсъждали при какви условия как да оглавяваме протеста. Обсъждали сме единствено причините, решенията на тези въпроси – законодателните предложения и декларираната от нас подкрепа за исканията на хората. БСП не подкрепя отделните групи, а исканията, зад които застават тези хора. Наред с останалите искания, недоволните настояват и за въвеждане на мерки за младите семейства и за децата, за майките с увреждания. Зад това заставаме и ние. Кои са изразителите на тези искания – всеки има право. Важна е политиката, която те искат да се провежда“, обясни Нинова.

Тя коментира и изявлението на Цветан Цветанов от днес.

„Цветан Цветанов обърка днес световния и европейския ред, устоите на българската държава и стигна до местната власт в рамките на 30 мин. Да му кажем, че пактът за миграция не се гласува в Брюксел от ЕП, а се гласува в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство и не евродепутатите на БСП са гласували „за” пакта на миграция в Брюксел, просто защото той не се гласува там. Едно е Брюксел, едно е Ню Йорк. Едно е Европейска комисия друго е ООН“, каза Нинова.

Тя обясни, че Цветанов си е позволил да оспори конституционния ред в държавата и устоите й като е казал, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно, а функцията му е разписана в Конституцията ни. Според нея той е обвинил БСП, че са подтикнали своите кметове и те стоят зад протестите в страната.

„Много интересно как кметовете ни от Асеновград, от Брегово, от Тунджа, Гоце Делчев, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов, Портних – да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и от Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната – благодаря, сериозно признание за нашата сила и на нашите кметове. Да се вземат в ръце в тази ситуация, разбираме, че имат тежки проблеми. С патриотите проблеми и разправии, вътре помежду им проблеми и разправии. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не подкрепя“, каза Нинова и препоръча на управляващите да не прехвърлят отговорностите там, където ги няма и да се вземат в ръце.

От своя страна председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов каза, че се готвят за предстоящите евро и местни избори, които ще се проведат догодина. Той каза, че ще се борят за първото място и че главната им цел е София.

„За доброто на България БСП - София като част от партията ще даде своя принос в цялостния резултат на БСП. Ние работим сериозно по този въпрос. Имаме нужната консолидация в София. Вече започнахме да си издигаме районни кметове. Да си правим избирателни комисии, да се готвим за избори“, каза Паргов.

На въпрос дали активисти на БСП изразяват недоволство или надъхват за такова, Паргов коментира, че след като ГЕРБ са подбудителите на протеста, ние сме потърпевши, няма как като граждани да не изразим тази позиция и хората не говорят само за оставки, а искат смяна на модела на управление.

Менда Стоянова: Лимит само за разширения кръг лица

Горанов: Няма „Гражданска отговорност“ от 1000 лв.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 219
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

219 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 25 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 45 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 1 час

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока