172

О т 1 януари 2019 година заплатите на служителите в държавния сектор ще бъдат увеличени с 10%.  Това каза пред журналисти във Варна министър-председателят Бойко Борисов. Според премиера увеличението на заплатите в целия държавен сектор ще повлече нагоре доходите във всички останали сфери на икономиката.

„Защото така, на парче - 150 млн. за полицаи, за военни, за съдебна охрана и учители, тук - там винаги остават определени сектори, които все едно не са важни. Затова  ще увеличим заплатите с 10%. Утре въпросът ще бъде обсъден на Министерски съвет”, заяви премиерът.

Борисов посочи, че от известно време е обсъждал въпроса за увеличение на заплатите в държавния сектор с финансовия министър Владислав Горанов.

„Изненади може да има само ако аз искам”, добави той за предстоящото гласуване в парламента за трима нови министри в кабинета. „На мен ми е най-мъчно, че сменям тримата министри, защото съм ги отгледал от деца в партията”.

По-рано днес Горанов коментира пред NOVA, че премиерът е успокоил напрежението в управляващата коалиция, много е вероятно бюджетът да завърши годината с излишък, а не с планирания дефицит и от догодина заплатите в държавата да се вдигнат с 10%.

„Ако  рутината и опитът дават някакво предимство, със сигурност си тръгват опитните министри”, посочи Горанов за министерските оставки.

„Валентин Радев беше зам. министър на отбраната. Московски ще остане в историята като най-дълго стоялият министър на транспорта. Заслужава да кажем много добри думи за всеки един от тях. Ще липсват на изпълнителната власт. Ники Нанков, който няколко пъти беше зам. министър на регионалното развитие – изключително енергичен, млад и симпатичен човек, който подходи много достойно в случая”, поясни Горанов.

Никой не е застрахован освен премиерът, защото с него си тръгваме всичките. В случая е важно да се отбележи, че не трябва много лесно да се дават кадрови жертви. Първо, качествените хора не са безкрай. И второ, създава се усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен”, подчерта министърът на финансите.

„Но когато говорим за поемане на политическа отговорност за такъв тип трагедия, мисля, че действията на премиера са удачни”, каза Горанов. „Със сигурност, когато се поема политическа отговорност е по-добре”.

Големият дебат беше дали да се изчака да приключи следствието и да се види, доколко пътят е виновен за катастрофата. В крайна сметка се прецени и тук е силата на премиера, че това е необходимата реакция”, подчерта министърът на финансите.

„ГЕРБ, колкото и да е жив организъм и мислеща партия, толкова е и дисциплинирана. Решението за персоналния състав на правителството няма как да е колективно”, смята Горанов.

Той коментира и критиките на държавния глава Румен Радев към управляващите.

„Кои сме ние да критикуваме мажоритарно избрания български президент. Самият факт, че излезе от полет на балансьор и обединител на нацията и влезе в ролята на остра опозиция, за нас не е щета”, заяви Горанов.

По думите му, по време на европредседателството се е натрупало напрежение в управляващата коалиция, защото на премиера Бойко Борисов се е налагало често да пътува извън страната, но сега диалогът между партиите се подобрява.

„Ясно е и не е тайна, че в България има сива икономика и тя се измерва в десетки проценти. Добрата новина е, че през последните десетина години сивата икономика намалява и вече е под 30%”, отчете министърът на финансите.

Винаги предимството е на този, който има престъпните намерения, защото надзорът е следствие”, добави Горанов.

Той каза още, че в момента на ниво експерти се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец.

„Това е един теоретичен модел, който се обсъжда. Дали ще види бял свят, не съм убеден”, обясни Горанов.

Според финансовия министър парите за здравеопазване могат и трябва да бъдат увеличени, но само след като се затегне контролът.

Особено при снабдяването с лекарства има едни диспропорции, които очевидно са неестествени. Т.е. има основателни подозрения, че се източват много пари от здравната система”, допълни Горанов.

„Засега изпълнението на бюджета върви добре”, отчете финансовият министър. „Моите очаквания са, че бюджетът няма да приключи така, както е планиран, т.е няма да има дефицит”.

„За догодина… В частност повишаването на цените на петрола ще води до повишаване на цената на енергоносителите и това оттук занапред винаги ще е така. И цената на природния газ ще расте. Това е ограничен ресурс и е неминуемо”, прогнозира финансовият министър.

„Ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично от някакви съществени фактори, които не се виждат отсега, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”, заяви Горанов.

Той е категоричен, че няма да има намаляване на ДДС докато заема поста финансов министър.

Ще има ли предсрочни избори през есента

Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува, какво реши НФСБ

Радев: Парламентът се превръща в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов поиска три оставки и ги получи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@