7

Л идерите на държавите-членки на ЕС не постигнаха споразумение относно миграцията на неформалната среща на върха в Залцбург. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференция за резултатите от срещата на високо равнище на ЕС.

"В преговорите по миграцията ние не постигнахме споразумение по всички въпроси, но сме в съгласие по отношение на основната ни цел - да се намали притока на имигранти към Европа", каза той. "Ние се съгласихме да засилим усилията си в областите, по които се договорихме и които вече постигнаха резултати: укрепване на външните ни граници и сътрудничество с трети държави", подчерта Туск.

Той призова за засилено сътрудничество с Египет и обеща да направи миграцията основна тема на срещата на върха на ЕС и Арабската лига през февруари 2019 г. в Египет, съобщи ТАСС.

Новата миграционна криза в ЕС е свързана с бързото натрупване на бежанци и икономически мигранти на територията на страните от общността, предимно в Италия, Испания и Гърция. Европейските механизми за разселване на мигранти в други страни на ЕС и тяхното връщане в родината продължават да действат крайно неефективно, а новата инициатива на Европейската комисия за установяване на лагери за имигранти в съседните страни-членки на ЕС все още не е срещнала никаква подкрепа. 

Великобритания и Европейският съюз не успяха да постигнат напредък по време на неформалната среща на върха в Залцбург, на която бяха обсъдени бъдещите отношения след излизането на Обединеното кралство от ЕС през март 2019 г.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че след тези разговори е съвсем ясно, че ако се цели да се подпише договор до ноември, което се счита за краен срок, тогава неговите детайли трябва да бъдат ясни през октомври, предаде МИА.

Британският премиер Тереза Мей призова държавите-членки на ЕС да спрат да предлагат решения, които биха довели до разкол в Обединеното кралство. Това последва след едно от предложенията в Залцбург - британската провинция Северна Ирландия да остане в търговски съюз с Европейския съюз, за да се избегне въвеждане на гранични проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС. Великобритания се опасява, че подобен ход отново би могъл да засили ирландския сепаратизъм в Северна Ирландия и да наруши мирния договор от 1998 г.

„ЕС трябва адекватно да отговори на моя сериозен и реален план“, заяви Мей, говорейки за плана „Чекърс", с който тя предлага Великобритания и след Брекзит в голяма степен да спазва европейските правила в икономиката. Част от лидерите на ЕС заявиха, че се надяват на нов референдум във Великобритания, на който британските граждани биха се изяснили дали желаят да останат част от ЕС.

​Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отхвърли така наречения план "Чекърс" - той предвижда създаване на "свободна зона за търговия". Според Брюксел това би предизвикало разделение в общия европейски пазар, а предупреждението на Туск повдигна опасенията за провал на преговорите с Лондон.

Лидерите на ЕС в Залцбург приеха предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за осигуряване на по-широк мандат за гранична служба Фронтекс, която трябва активно да патрулира по външната граница на ЕС. 

А крайната цел според европейските лидери може да бъде постигната като се обърнат към страните от Северна Африка. През февруари в Египет ще се проведе среща на върха на Европейския съююз с държавите от Арабската лига, а тази неделя Туск ще се срещне с египетския президент. В Залцбург беше осъдено и създаването на корпус на Фронтекс за борба с нелегалната миграция. 

„Ние сме взели всички мерки, там ни е армията, там ни е гранична полиция и сега има офицери от Фронтекс. Въпросът е, ако започнат да идват 100-200-300 хиляди, тогава този корпус, за който говорим, трябва да застане до нас. Иначе ние трябва да минем към мобилизация”, каза българският министър-председтел Бойко Борисов.

По време на еврофорума в Залцбург около хиляда души протестираха срещу срещата и в подкрепа на мигрантите.

Там Борисов коментира и това, че Унгария може да остане без глас. 

Борисов: ГЕРБ е срещу наказанието за Унгария

Орбан: Искат да изпратят тък наменици от Брюксел

Борисов: Водим достатъчно твърда политика

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@