1

С лед силните валежи от сняг и дъжд през последните дни, за хората в ниските части на Родопите проблемите вече са свлачищата, предаде NOVA.

Баба Севда от село Давидково е била измъкната от пожарникарите на ръце в първите минути, след като калта се свлича до къщата й.

„Още ме тресе. Чух, че бушува. Когато излязох, всичко беше река от кал, портата не можеше да се отвори. Много се уплаших”, разказва Севда Стефанова.

Свлачището в Давидково налага евакуацията и на жената в съседната къща.

„Когато погледнах на двора, видях река. Отворих вратата да взема лопата и калта влезе вътре”, разказва Сия Стефанова.

Макар и уплашени, двете жени са спасени. Свлеклият се склон обаче все още е опасен.

„Свлачищният процес не е свършил. Пуснахме багери да чистят, но това не е достатъчно”, заяви Милен Белчев, кмет на община Баните.

Свлачищата са десетки в община Баните. След тридневния снеговалеж в село Малка Арда се е сринал склон, който също заплашва да погълне къщите под него.

За оценка на щети е рано да се говори. Ясно е, че общината няма как да се справи сама.

„Всичко трябва да се възстанови с подпорни стени, с укрепване”, обясни Росен Илиев, кмет на село Малка Арда.

Ще се разчита на средства от междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Бедственото положение в Смолянско остава. Проходът „Пампорово” е отворен за движение, но често днес коли и автобуси закъсваха на него. Тази вечер беше изтеглен закъсал автобус с ученици. Проходът „Превала” продължава да е блокиран, а военни се опитват да го разчистят. В района все още има населени места без ток. Екипи работят по 60 аварии.

В ниските части на Родопите се активизират свлачища.

Борбата с авариите е особено тежка в района на Смолян, Рожен и  Доспат. Мокрият сняг поваля огромни борове върху далекопроводите, които захранват с ток цели села.

„Ние отстраняваме дървета и те веднага след нас падат отново. Това ни е големият проблем и става бавно”, обясни Димитър Петров, техник в енергодружеството.

За екипите е истинско изпитание да стигнат до проблемните участъци, защото на места снегът стига над метър и половина. Техниците вървят пеша с километри.

Ана и съпругът й Стефан от два дни и половина са без ток. Електричество няма в цялото село Соколовци от петък вечерта.

„Прибрахме се към 4-5 часа от Смолян и като дойдохме няма ток. Цялата нощ, на другия ден свивах сърмите, приготвяхме се, че имахме гости от София. Посрещнахме ги вчера без ток, на печката с дръвца”, разказва Ана Белакова.

Печката на дърва е спасението за отопление и готвене. Най-голямото им притеснение обаче е липсата на връзка с околния свят.

„Телефоните ни всички изключиха. Не можем да ги заредим”, обяснява Ана Белакова.

Много от хората в малките села се оплакаха и от токови удари, които повредили електроуредите им.

Заради прекъснатото електричество много от водните помпи спряха работа и десетки села са и без питейна вода. Енергодружеството засега е осигурило 10 агрегата за спешни нужди.

Министерството на туризма е в непрекъсната връзка с кметовете и областните управители във връзка с усложнената зимна обстановка в курортите. По последна информация няма бедстващи туристи в зимните курорти и ситуацията постепенно се нормализира след обилните валежи в последните дни. В Смолянска област част от пътищата вече са отворени и туристите могат да се предвижват. По информация на местните власти в Чепеларе проблеми няма.

Пистите и съоръженията в ски зоната в Банско днес работят нормално. Данните на местната власт са, че условията са подходящи и туристите могат да практикуват зимни спортове. В Боровец също съоръженията работят, увериха от фирмата концесионер. 

Министерството на туризма е в постоянна връзка и с всички компетентни институции. Сигнали по Закона за туризма могат да се подават на дежурен телефон 02/9046895.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@