13

Б лизо 20 000 деца, спрели да ходят на училище, са се върнали в класните стаи през тази учебна година. Това отчете просветното министерство след две години работа с отпадналите от системата. 10 000 от върнатите ученици никога не са стъпвали в училище.

Държавата започна да налага и санкции на родителите, които отказват да изпратят децата си в клас. Само за една година са спрени месечните помощи на над 55 000 семейства.     

Съвместно със здравното министерство от МОН започват пълна ревизия на това как се издават медицинските бележки за отсъствия. Сега след пет натрупани неизвинени държавата спира социалните помощи на родителите. Само за една година това са над 2,2 милиона лева. Държавата обмисля още по-строги санкции.

„Когато убеждението е недостатъчно, идва място на репресията. Да преценим дали размерът на глобите, които се налагат е достатъчно респектиращ. Да проверим дали глоби се налагат във всички от случаите, когато това трябва да се прави”, коментира Томислав Дончев, предаде NOVA.

Извън училище все още продължават да са близо 40 000 деца.

Честит първи учебен ден, първокласниците по-малко

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@