22

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Тази година, обаче, 15 септември беше в събота и затова учебната година беше открита в понеделник – 17 септември.

До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

Около 60 000 първокласници се очаква да влязат днес на първия учебен ден в класните стаи

в училищата в страната, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и уточни, че учениците в първи клас ще са по-малко с няколко хиляди. Випускът, който влиза в първи клас през тази учебна година, е основно от деца, родени през 2011 г., които са по-малко от родените деца през 2009 и 2010 г., обясни министър Вълчев.

ВИЖТЕ ЛЮБИМИТЕ СИ ОНЛАЙН ЗВЕЗДИ КАТО ПЪРВОКЛАСНИЦИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Той информира, че през новата учебна година всички ученици в страната ще са 680 000, от които около 60 000 ще са първокласниците. Учителите във всички училища, в детските градини и в центровете за подкрепа за личностно развитие са 89 000. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763.

„Новата учебна година ще започне във всичките 2367 училища в страната, в 1844 детски градини и в над 100 центрове за подкрепа на личностното развитие“, каза министър Вълчев.

Училището с най-много ученици в страната е 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ в София,

което е с около 2400 ученици, информира заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя отбеляза, че училищата с най-малко ученици са в Родопите, като там има училища с под десет ученици.

Междувременно продължава инициативата за привличането или връщането на децата в училище. Общините налагат глоби на родители, които не пускат децата си на училище. В 1159 екипа за обхващане на децата в образователната система участват 7099 представители на различни институции. Те обхождат адресите на деца и ученици от 29 август до 30 септември.

По думите на министър Вълчев през тази година работата на екипите ще се концентрира върху децата на пет и шест години, както и върху незаписалите се след четвърти и седми клас ученици. През тази година са идентифицирани около 60 000 деца, за които има предполагаем риск от отпадане.

Източник: Getty Images/Guliver

В началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз

– Белгия, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Словения, Унгария, Франция и Чешката република, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република Македония, Сърбия, Черна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави-членки, като повечето от тях се намират в Южна Европа – България, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Португалия, Хърватия, Румъния, Словакия, Австрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август – Германия, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Швеция и Швейцария. В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В САЩ и Канада няма точно определен ден,

в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия.

В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март – Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@