53

З еметресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер разтърси остров Кюшу днес. Японската сеизмологична служба обяви тревога за цунами, която по-късно бе отменена.

Общият брой на жертвите на земетресенията през последните два дни достигна 41 души, съобщиха властите в префектура Кумамото. Над 2000 са ранените, като 170 от тях са в тежко състояние. Повече от 90 000 жители от пострадалия район са евакуирани поради опасност от скъсване на дигата на язовир.

Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга посочи, че за близо 80 души се предполага, че се затрупани под развалините. Спасителни екипи съумяха да извадят 10 студенти от рухнало университетско общежитие в град Минами.

„Трябва да действаме бързо, за да спасим живота на хората”, заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Метеоролозите прогнозират, че още довечера в Югозападна Япония ще завалят проливни дъждове, които значително ще усложнят спасителната операция поради опасност от свличане на земни маси.

След двата силни и поредицата по-слаби трусове в предходните дни, за първи път днес сработи специалната система за ранно предупреждение и оповестяване, въведена в Япония след земетресението през 2011 г. Хората получиха предупреждение за днешния трус на мобилните си телефони.

Заводите на „Сони” (Sony), „Тойота” (Toyota) и „Нисан” (Nissan) в района спряха работата и предстои да решат кога ще възобновят дейността си. Щетите от бедствието все още не могат да бъдат прогнозирани, според управителя на Японската централна банка Харухико Курода.

Спасителни екипи продължават да търсят оцелели под руните на сринатите сгради. 44 000 души са евакуирани от град Кумамото. Без ток са останали 200 000 жилища, 380 000 са без вода. Властите са изпратили 20 000 военнослужещи в района на бедствието.

В японската префектура Кумамато се срути и 200-метров мост, съединяващ двата бряга на река Куро. Съоръжението е било основна пътна артерия. Засега не е ясно дали при срутването му по него са се движели автомобили.

Земетресение от 7-ма степен по Рихтер в Япония

Сеизмологичната служба на Япония съобщава, че над 230 труса са регистрирани в южната част на страната за последните два дни. Основната сеизмична активност е концентрирана в три района – Кумамато и Асо в префектура Кумамато, и в централната част на префектура Оита.

Второто за изминалите два дни земетресение е със сила над 7 по Рихтер. То разтърси най-южния от големите японски острови в петък вечерта. Последваха множество вторични трусове - над 50, като поне пет от тях бяха с магнитуд над 5 по Рихтер, сочат данните на Европейския сеизмологичен център.

Епицентърът на първия трус е регистриран на 1 километър от град Кумамото. Огнището е на дълбочина едва 10 километра.

Първоначално се смяташе, че този трус е вторичен на земетресението от четвъртък с магнитуд 6,5-та степен. Той бе на същото място и при него загинаха 9 души. 

Серията от трусове предизвика изригване на вулкана Асо. Той изхвърли пепел и дим на височина 1000 метра. Властите обявиха 2 степен на опасност от 5 възможни. Забранява се достъпът до вулкана в радиус от един километър заради изхвърлянето на вулканични камъни. 

Трусове на остров Кюшу срутиха част от стените на замъка Кумамото, който в четиривековната си история е издържал на бомбардировки и пожари.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@