10

В ече 28 часа служителите на рудник „Бабино“ в мини „Бобов дол“ са под земята в знак на протест, а причината е забавянето на заплатите им, според тях – за пореден път, информира NOVA.

Стачката вече е на два фронта - под земята и на портала. „Ще стачкуваме докато не ни се издължи всичко дължимо-купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември.

Не по 400 лева обаче като за бездомници, а минимум по 800 лв.,

искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме, въпреки, че това тук (бел. ред. рудникът) не е тяхно. Това богатство е на нас - хората, ние сме държавата, а не той - някой си, те са грабители”, каза миньорът Димитър, цитиран от БГНЕС.

„Синдикати нямаме, те са пенсионери, които сега са в отпуск, вземат 1000 лв. пенсия, от тук вземат още 1200, сега са в болнични, и това са нашите защитници. Казват:

щом сте глупаци, умирайте…”,

завърши Димитър, дошъл да подкрепи колегите си.

Миньорите се притесняват и от това, че ще останат без работа, тъй като в началото на месеца рудник „Бабино“ реално е бил закрит.

Държавата е на мястото си и държавата се намесва там, където има правомощия,

където има компетентности. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод протеста. „Вчера в късния следобед получихме уведомление от страна на дружеството Бобов дол въгледобив, с което ни уведомяват, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатация на това находище, те смятат да преустановят дейността на рудника.

Днес сутринта постъпи ново писмо, с което ни информира съответно търговското дружество Въгледобив Бобов дол, че оттегля вчерашното си уведомление за преустановяване на дейността”, каза Петкова.

Първата смяна влезе в рудника във вторник в 8 ч. по график и след това отказа да излезе. Техни колеги им занесли храна вечерта, но

петима е трябвало да бъдат изведени преждевременно, тъй като здравословното им състояние се е влошило.

„Бяха напрегнати, развълнувани, с леко покачване на кръвното. След като се поуспокоиха, си заминаха”, каза фелдшерът в Спешния център в Бобов дол, цитиран от БТА.

В рудник „Бабино“ работят 670 миньори, които не са получавали полагащите им се ваучери за предпазна храна от месец март. В понеделник им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс, съобщава DarikNews – Кюстендил.

От „Въгледобив Бобов дол“ обявиха вчера: „Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник „Бабино“.

Самите миньори обаче не са съгласни с това. „В окаяно положение сме. Първа смяна, 450- 500 души са под земята, няма да излязат, докато не дойде висшестоящ от предприятието. Майстор-миньор взима 500 лв., при минимум 900 лв., по принцип.

Стават аномалии, пишат в бележките пари, които не получаваме,

може би е за пред контролните органи. Къде е държавата всъщност. Бежанците – аборигените са по-добре платени от нас“, заявил един от протестиращите миньори от рудник „Бабино“ пред Дарик.

Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа“ в Дупница пък съобщи, че под земята в рудник „Бабино“ има около 130 човека. Причината работниците да не излязат е, че

не вярват на обещания нито устни, нито писмени.

Те искат парите им да бъдат изплатени реално и няма да излязат докато не ги получат.

Миньорите на повърхността подкрепят колегите си, но също са без пари и не могли да помогнат на колегите си с храна. Местен бизнесмен обаче се смилил над тях и купил банички за проестиращите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@