104

О т петък, 12 март, всички ученици от 5-ти до 12-ти клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч. Това съобщава кметът на София Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук.

Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен - от 12 до 26 март. Новите мерки за ограничаване на коронавируса в София е взето днес на заседание на софийския оперативен щаб.

По предложение на директора на СРЗИ Данчо Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.
Столичната община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт. Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столичната община се забраняват посещенията на външни лица. На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

По последни данни София премина прага от 500 заболели на 100 хил. души.

Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години, пише столичният кмет в социалната мрежа. Чувствително се увеличава и натискът към здравната система - за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30 процента се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус.

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столичната община е над 86 хиляди. Днес продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани.

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за недопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината, информира кметът Фандъкова.

За две седмици, считано от утре /11 март/ в област Благоевград се въвеждат по-строги противоепидемични мерки, обявиха на брифинг след съвещание на Областния оперативен щаб директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Калоян Калоянов и областният управител Бисер Михайлов, предаде БТА.

На заседанието е взето решение в следващите 14 дни учениците от пети до дванадесети клас да преминат в дистанционна форма на обучение. От утре ще бъдат затворени търговските обекти тип МОЛ, с изключение на намиращите се в тях аптеки и хранителни магазини. За срок от 14 дни се преустановява работата и на фитнеси, кина и театри, школи за извънкласно обучение на територията на областта, ограничават се и масовите мероприятия на открито и закрито.

Ресторантите и заведенията ще продължат да работят, но с намалено работно време - до 22 часа, посочи д-р Калоянов. Засилва се обаче контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

Причина за въвеждането на по-строгите мерки в областта е скокът в новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция и увеличеният брой хоспитализирани пациенти. В областта е премината границата от триста заболели на сто хиляди, като на 14-дневна база данните показват 337 заболели на сто хиляди.

Към момента почти всички болници са със запълнен капацитет. Увеличава се броят на леглата за сметка на отделения, в които има по-малък натиск, посочи д-р Калоян Калоянов. Настанените за лечение пациенти с Ковид-19 в болниците в Благоевград са над триста. Най-тежка е ситуацията в болницата в Гоце Делчев, където тече ремонт в едно от отделенията. Търси се вариант да се ускори този процес, за да се освободят легла и да се настанят повече хора, каза още директорът на РЗИ - Благоевград.

Учениците от 5-ти до 12-ти клас само в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от Ковид-19 е под контрол. Това заяви д-р Красимир Трифонов, заместник-областен управител, след извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса, предаде БТА.

Д-р Илиян Минчев, и.д. директор на РЗИ, допълни, че се забраняват всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за ковид пациенти от 15 на 20 процента в болниците.

Ограничава се работното време на ресторантите до 22.00 ч. Позволява се при семейни събирания да бъдат до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора - изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито - там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете, уточни д-р Минчев. Нощните заведения остават затворени.

Заболеваемостта в регион Плевен достигна 587.26 на 100 хиляди от населението, 142 са новите случаи с коронавирус. Над 240 болни са настанени в болници, но легла има, включително и в интензивните сектори. Общо за областта 10 класове са поставени под карантина.

"При медицинския персонал положението не е толкова тревожно - много преболедуваха, постигнахме голям процент ваксиниране. От 6000 подлежащи почти 30 процента са обхванати. От СИК вече са ваксинирани над 800 души от над 3000 членове, посочи директорът на РЗИ.

Всички ученици от 5 до 12 клас в Ямболска област преминават на дистанционно обучение до пролетната ваканция; детските градини и яслите ще работят при строг филтър и контрол на деца и персонал и ще се затварят при констатирани случаи на заболели от коронавирус; затварят се кварталните и пенсионерските клубове до 24 март. Това реши на днешното си заседание Областният медицински съвет в Ямбол.

Сред допълнителните противоепидемични мерки са ограничена посещаемост до 30 процента от капацитета в зрителните зали и читалищата. Засилен контрол в големите търговски обекти и обществените заведения за спазване на противоепидемичните мерки. Съветът препоръчва носенето на маски на открито, както и преразглеждане на програмата на предстоящия маскараден празник "Кукериада" в община Тунджа, съобщи пред журналисти д-р Валентин Вълчев, член на Областния медицински съвет.

От близо седмица Ямболска област е в червената зона по заболеваемост с 319 заболели на 100 000 души население. Настанените за лечение в болници са 72 души, през последното денонощие са регистрирани 63 нови случаи. Леглата в COVID-реанимацията в областната болница "Св. Пантелеймон" вече са запълнени, четири отделения в нея приемат пациенти с коронавирусна инфекция.

Здравният министър професор Костадин Ангелов проведе двучасово заседание с директори на лечебни заведения в Бургаска област. 441 са заболелите с коронавирус в региона.

"Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19", посочи здравният министър.

По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22.00 ч., както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ.

"Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона", каза още министърът на здравеопазването. 

Регионалната здравна инспекция във Варна издаде заповед, с която задължава най-големите болници да отделят не по-малко от 20 на сто от леглата си за положителни за коронавирус пациенти, съобщиха днес от инспекцията. Лечебниците трябва да реагират в срок до 48 часа.

Освен това, заради повишената заболеваемост от Ковид-19 в региона, с друга заповед на РЗИ се спират плановият прием и плановите операции във всички болници на територията на областта. Изключения се допускат само за трансплантации на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични заболявания, дейности по асистирана репродукция, раждания, психиатрична помощ. Забраняват се и свижданията, с изключение на тези за пациенти в терминален стадий.

От понеделник /15 март/ се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас, съобщи днес след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев. Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата.
Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

Пасев каза още, че от 0.00 часа на 12 март се преустановяват посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове. На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта. Не трябва да се допуска струпване на хора на касите, както и пред обекта.

Контролът за спазване на мерките в областта ще се усили, ще се включат и още екипи, каза Пасев и допълни, че на 8 март са установени работещи дискотеки, въпреки забраната.

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат и в Шуменско, заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в региона, бе решено на днешното заседание на Областния кризисен щаб, цитирани от БТА.

Сред новите мерки са преустановяване на присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие в областта - за всички ученици от 5 до 12 клас, от 15 до 26 март. До края на месеца пък пазаруването във всички търговски обекти тип "супермаркет" и "хипермаркет" в областта ще се извършва само с количка, предоставена от съответния търговец, с цел - спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1,5 м. Заведенията в областта вече ще трябва да работят до 22.00 часа, при 50 процента заетост и до шест човека на маса.

В Шуменско броят на заразените с коронавирусна инфекция достигна рекордни нива - 531 на 100 000 души. Изключително тревожна остава епидемичната обстановка в областта и с регистрираните вчера 79 нови случая на COVID-19, от които 55 - в областния град, каза на заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. Тя припомни, че най-високата заболеваемост в областта досега е регистрирана на 16 ноември м.г. - 521 на 100 хил. души

МБАЛ-Шумен е третото лечебно заведение в страната по брой на пациенти с коронавирусна инфекция, където са настанени вече 205 болни, отбеляза директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Той изрази безпокойство от факта, че възможностите за прием на пациенти с COVID-19 в областната болница се изчерпват.

"Това е бедствено положение. Легла има, места има, няма медицински персонал". Това каза в отговор на въпрос на репортер областният управител проф. Стефан Желев, във връзка с обявеното на заседанието по-рано от д-р Костов, че e възможно още утре областната болница да няма възможност да приема пациенти с коронавирусна инфекция. На заседанието не бе подкрепено и предложението за разкриване на още 20 легла за лечение на заразени с коронавирус - в Комплексния онкологичен център в града, отбеляза Желев.

"При тази огромна вълна на болни и голям брой карантинирани се страхувам, че някои секционни избирателни комисии в областта няма да останат попълнени и ще бъдат принудени да работят в непълен състав. Очаквам и решение от ЦИК по този въпрос - дали работата на такава комисия ще бъде легитимна", каза пред журналисти Желев.

След проведено заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ със Заповед на директора на РЗИ – Враца от 00.00 ч. на 11 март 2021 г. за период от 1 месец на територията на област Враца са в сила допълнителни противоепидемични мерки. Въвеждането на мерките е с оглед на усложнената епидемична обстановка с увеличаване броя на заразените лица с COVID-19 на територията на област Враца, негативни тенденции по отношение на разпространението на COVID-19 на областно ниво и отчетената 14-дневна заболяемост - 500,4 на 100 000 население за последните две седмици. Това съобщиха от Областна администрация-Враца, цитирани от Агенция Фокус.

Въвеждат се следните временни допълнителни противоепидемични мерки:

1. Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ.
2. Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19 /с готовност до 50% от общия брой легла/.
3. Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.
4. Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.
5. Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.
6. Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.
7. Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека.
8. Кметовете на общини, съвместно с ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти. За неспазването на въведените мерки се налагат определените санкции.
9. Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не допускат служители и граждани без защитна маска и създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите.
10. Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца.

На лицата, които нарушават въведените с настоящата заповед противоепидемични мерки ще се търси административно-наказателна отговорност по чл.209а от Закона за здравето. Въведените мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в областта. 

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в област Хасково преминават в онлайн форма на обучение за период от 12 до 26 март. Това съобщи на брифинг и.д. областен управител Митко Петров след продължило почти два часа заседание на Областния кризисен щаб. На него бяха решени общо девет допълнителни ограничителни мерки, след като заболеваемостта в региона стигна 328 души на 100 000 население, уточни Петров, цитиран от БТА.

Преустановяват се всички групови извънкласни занимания и дейности, екскурзии и спортни празници във всички възрастови групи. Засилва се контролът върху работата на заведенията за обществено хранене със стриктно спазване на дистанция между маси и посетители. В тях малолетни и непълнолетни ще могат да влизат само с родител или настойник.

В болниците се преустановява плановият прием, с изключение на няколко вида дейности. Все още ситуацията в най-голямото лечебно заведение в областта - МБАЛ-Хасково, не е достигнала критична точка, въпреки че натискът се увеличава, коментира директорът на болницата д-р Георги Гелов. В момента около 90 легла са заети с болни от COVID-19, като на ден се хоспитализират между 10 и 20 души, добави той.

Към 30 педагози в областта са с коронавирус, има инфектирани и ученици, и персонал на детски градини, каза директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова. Митко Петров подчерта, че при влошаване на ситуацията ще се реагира оперативно с още по-строги рестрикции.

СРЗИ: Само тази ваксина за записалите се онлайн

МОН обявиха ще има ли общо затваряне на училищата

Проф. Божкова: Три сценария за коронавируса за Великден

Проф. Кантарджиев обясни защо е опасен британският вариант на COVID-19

Фандъкова предлага мерки за справяне с COVID-19 в София

Екатерина Захариева е с коронавирус

Математик: Смъртността ще скочи, време е за нов локдаун

Борисов: До месец най-уязвимите ще бъдат ваксинирани

В Япония откриха нов щам на коронавируса

Коментари 104
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

104 коментара
 
В магазина за играчки. Купувачът: - Ще взема две колела за по-големите момчета близнаци, два самосвала за по-малките близнаци, две хармонички за осемгодишните близнаци, две…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19</p>

Индия постави световен рекорд по нови случаи на COVID-19

Теми в развитие Преди 30 минути

Повечето болници са пълни и без кислород

All Inclusive

Сватбата на Евдокия пред провал в “All Inclusive”

България Преди 34 минути

Не пропускайте комедийния сериал този петък от 21:00 ч. по NOVA

Теменужка Петкова

Петкова в НС: В енергетиката не се извършва нищо нередно

България Преди 2 часа

Според министъра в оставка: „С дебата по мораториум на решения на Министерския съвет се отклонява вниманието от съставянето на стабилно и отговорно управление”

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

Хакери искат 50 млн. долара кибероткуп от Apple

Технологии Преди 3 часа

Те заплашват компанията да разкрият чертежи и данни за устройствата ѝ

Адел

Адел с нов мъж в живота си, на крилете на любовта е

Любопитно Преди 4 часа

Певицата не искала връзката й да бъде публично достояние

Тежка катастрофа край Шумен, загинал

Тежка катастрофа край Шумен, загинал

България Преди 6 часа

Ударили са се челно две коли

<p>Замесен ли е вътрешен човек в обира на инкасо автомобил</p>

Замесен ли е вътрешен човек в обира на инкасо автомобил

България Преди 6 часа

Крадци задигнаха половин милион лева

Арестуваха съучастник на атентатора в Ница от 2016 г.

Арестуваха съучастник на атентатора в Ница от 2016 г.

Свят Преди 7 часа

86 души бяха убити на Деня на Бастилията във френския град

<p>Huawei скочи от смартфони на автомобили</p>

Huawei скочи от смартфони на автомобили

Технологии Преди 7 часа

Първият автомобил на марката е плъг-ин хибрид с размерите на Audi Q5, който в Китай ще се продава на цена около 28 000 евро.

5 неща в дома, които пречат на добрата WiFi връзка

5 неща в дома, които пречат на добрата WiFi връзка

Любопитно Преди 7 часа

Вижте кои са те в нашата галерия

Слънчево време днес, връща ли се пролетта

Слънчево време днес, връща ли се пролетта

България Преди 8 часа

Вижте какви температури ни очакват и през следващите няколко дни

По-малко нови случаи на COVID-19 и висок брой оздравели пациенти

По-малко нови случаи на COVID-19 и висок брой оздравели пациенти

Теми в развитие Преди 8 часа

Активните случаи продължават да намаляват и вече са 59 087

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

Технологии Преди 8 часа

Компаниите, които не ги спазват, ще бъдат обект на назакания

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Свят Преди 16 часа

Руските власти изглеждат решени да сложат край на движението в подкрепа на Навални

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Свят Преди 17 часа

По-рано министърът на външните работи на Чешката република протестира пред руския посланик