26

Е пидемията не е в контрола ни, не сме застраховани от нова вълна. Това каза министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините, предаде Агенция "Фокус".

"Дадохме ужасяващи жертви на тази пандемия,

за последните 30 години средната продължителност на живота в България се увеличи с близо пет години, а за миналата година е намаляла с година и половина", каза служебният министър на здравеопазването, цитиран от БТА.

Според него Общественият съвет е надпартийно, национално усилие да излезем от ситуацията, в която се намираме и да се върнем към нормалното общуване.

Кацаров смята, че е измамно спокойствието, на което се наслаждаваме последните месеци,

бидейки в зелената зона на ЕС. Само 25 процента от населението е ваксинирано, като това не са хора с пълен ваксинационен цикъл. Той призова да се ваксинираме през лятото.

"Малкият брой на новозарезените, намаляващият брой хоспитализации, това е измамно спокойствие, ние не сме застраховани от нова вълна, виждаме какво се случва в другите европейски страни, лятното време е най-подходящото време да положим едно такова общо национално усилие да излезем от тази ситуация", заяви Стойчо Кацаров.

Доц. Мира Кожухарова заяви, че сега е време да вземем решението

като общество, всички последни изследвания показват, че хората, получили две дози от ваксината, са предпазени от разпространяващия се нов вариант на вируса.

На срещата участват здравни медиатори, хора от религиозната общност.
На последното правителствено заседание служебният кабинет реши да разпусне Националния ваксинационен щаб, който беше създаден през декември. Целта беше щабът да реализира обявеният в края на миналата година Национален ваксинационен план.

Към министъра на здравеопазването се създава консултативен съвет по ваксини от експерти

с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната.

Към момента статистиката на Единния информационен портал за Ковид показва, че общо поставените дози ваксини са 1 773 581, а хората със завършен ваксинационен цикъл са 812 175.

Мое дълбоко убеждение е, че нашият народ не е антиваксърски настроен.

Каза още министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той посочи, че в конкретния случай с ваксините срещу COVID-19 обществото е било повлияно негативно. Според него това обаче не е необратим процес, но трябва всеки чрез ролята, която има в обществото, позицията която заема, да дава своя принос в процеса на убеждаване в ползите от ваксините. Това е мисия, не е административна задача, каза още здравният министър.

Министър Кацаров заяви, че ще постави въпроса пред Министерски съвет,

така че цялото правителство да бъде ангажирано с подобен тип кампания. По думите му всички трябва да направим максималното, за да си върнем нормалния начин на живот. Не е трудно, ако си го поставим за задача и положим усилия, каза д-р Кацаров.

В дискусията участваха здравни медиатори, представители на религиозните общности,

журналисти, обществено значими личности. Всички те застъпиха тезата, че активно работят по убеждаването на хората от техните общности в ползата на ваксините, но медиците също трябва да бъдат убедени да се ваксинират. При едва 20 процентно ваксинационно покритие на медицинските специалисти, да накараш останалите да го направят, понякога е трудно. Те призоваха Българският лекарски съюз да направи кампания сред медиците по темата.

Захари Атанасов, член на Управителния съвет на Националната мрежа

на здравните медиатори и евангелски пастор, посочи, че медиаторите срещат огромна съпротива сред ромската общност, но данните за 10 процента ваксинирани роми не са изненадващи при 20 процента ваксинирани медицински специалисти.

Католическата църква спазва стриктно всички антиепидемологични

предписания, каза главният секретар на Католическата църква в България отец Петко Вълов. По думите му папа Франциск също насърчава ваксинирането, апелира богатите държави да изпращат ваксини за бедните. "В България чрез Националния съвет на религиозните общности, ние изпратихме един списък в Александровска болница и всички желаещи бяха ваксинирани. Нашият епископ, свещениците, монахините, всички се ваксинирахме и дадохме личен пример", посочи Вълов. По думите му от църквата насърчават хората да се ваксинират, правят това, което науката и държавата препоръчват.

От еврейската общност в България посочиха,

че над 70 процента от членовете на общността са ваксинирани с две дози, но също отбелязаха като много притеснителна съпротивата на лекарите срещу ваксините.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Джелал Фаик

посочи, че за мюсюлманското вероизповедание е най-важно запазването на здравето и живота на вярващите, от тази гледна точка главният мюфтия, заедно с ръководството на вероизповеданието, са дали личен пример и са били едни от първите ваксинирани в страната. Той увери, че мюсюлманската общност не е скептично настроена срещу ваксинирането, но може би липсата на разяснителна кампания е довела до по-ниско ваксинационно покритие в общността.

В хода на дискусията оперната певица Александрина Пендачанска,

както пастор Румен Борджиев, председател на обединение на Евангелските църкви, изразиха съжаление, че в този разговор не участват представители на Българската православна църква. Пастор Борджиев посочи като добър опит за достигане на много хора, разпространеното в началото на пандемията обръщение до всички деноминации на протестанската църква за ползите от ваксинацията. Това, което днес влагаме като начало, ще допринесе за съхраняване живота на нашите сънародници, каза пасторът. Той изказа благодарността си за започнатата инициатива. Духовните хора, водачите в страната може да окажем положително влияние. Протестантската общност сме готови да участваме и да подпомагаме този процес, заяви Борджиев.

По време на кръглата маса Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти

у нас посочи, че страната ни е била използвана като хъб за разпространение на дезинформации по отношение на пандемията. Тя постави въпроса с ролята и отговорността на журналистите, които по думите ѝ трябва да са подготвени за среща със специалисти. Недева посочи, че като асоциация следят тези потоци от дезинформации по отношение на ковид. Като журналист тя постави и въпроса с отговорността на личните лекари.

Проф. Мира Кожухарова отговори, че най-голямата грешка,

която личните лекари правят, е че отказват или разубеждават хората с хронични заболявания да се ваксинират. Напротив, точно обратното, те са хората, които следва да бъдат ваксинирани. Хората над 60 години и тези, които имат хронични заболявания, допълни проф. Кожухарова.

Телевизионната водеща Нана Гладуиш посочи,

че е важно да няма притеснение в процеса на ваксинация за нито една от страните - било то личен лекар или пациент и изтъкна, че разбира страховете на личните лекари по отношение на тази група пациенти. По думите ѝ е важно да няма притеснение в нито една от стъпките в процеса на ваксинация. Тя смята, че в медиите трябва да се чуват повече специалисти, науката трябва да развенчава митове. Трябва да се говори каква е тази ваксина, как действа, защо не може да чипира хората, че не променя ДНК, заяви Гладуиш. Според нея хората имат свои лични страхове, тя също като пациент с онкологично заболяване се е питала дали ваксината няма да повлияе на лечението.

 

COVID-19: В кои области няма регистрирани нови случаи

Ваксинирани, но болни от COVID-19. Защо?

Какъв е планът за противодействие на следваща COVID вълна

Нови правила за влизане в страната от днес

ЕМА с информация за "Делта" варианта и ваксините

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина култов актьор, носител на "Оскар"

Почина култов актьор, носител на "Оскар"

Свят Преди 4 минути

Причината за смъртта не е разкрита

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 18 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той