129

А лтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се провежда на "Дондуков" 2, и в която участва също вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде БТА.

Президентът посочи, че премиерът Янев е възпрепятстван да участва в извънредната среща.

"Ситуацията наистина е напрегната,

въпреки прилаганите пропорционални мерки, през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват", отбеляза президентът. "Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско", каза президентът, който изтъкна, че ваксините са най-надеждната защита срещу коронавируса.

Държавният глава коментира, че е подкрепил решението за последните мерки,

защото оставя обществото и икономическият живот отворени. "Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и е разбираемо, че това предизвика стрес и възмущение сред хората", посочи президентът.

Той постави въпроси, на които очаква служебното правителство по най-бързия начин да даде отговор

и адекватно решение. На първо място Радев посочи децата и техните родители като най-ощетени от мерките. Президентът очаква приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първи до четвърти клас, при гарантиране на здравето на децата и на учителите.

Румен Радев засегна и въпроса за заплащането на тестове вместо обещаните безплатни тестове,

които очаква да бъдат осигурени. Държавният глава постави и темата за възможно издаване на сертификат при антитела на преболедували, но нерегистрирани в системата. Президентът очаква и ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват противоречиви съвети. Все още остава открит въпросът и за пълноценния контрол на спазването на мерките, каза президентът Радев.

По думите му, мерките трябва да бъдат пропорционални

и да изключват дискриминация. "Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които не само се грижат за здравето си, но и осъзнават отговорността си към близките си и към обществото. Всеки има право на мнение за ваксините, но статистиката на заболелите и починалите не се интересува от него, тя е красноречива", посочи президентът Румен Радев.

Локдаун ще намали броя на заразените лица, но не води до трайно решаване на проблемите,

тъй като след няколко седмици или след няколко месеца ние ще сме отново в ситуация на нов, последващ локдаун. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на срещата при президента.

"Подходът, който сме предприели в момента, освен че е щадящ към живота на хората и към икономиката на страната, може да доведе до трайно решение - прекъсване на епидемичната верига, ако мерките се спазват строго от всички", добави той.

"Подходът, предприет в момента, е без алтернатива.

По думите му колкото повече хора се ваксинират, толкова повече вероятността в последствие да се стигне до нов ръст на заболелите намалява. "Критиките, че само 20-25 на сто от населението са ваксинирани и затова не била подходяща тази мярка, напротив тя е още по-подходяща. Коя е другата мярка, която би била по-подходяща при такова ниво на ваксинирани - локдаун и след няколко месеца пак локдаун?", попита риторично Кацаров. Ще направим всичко възможно да се подобри ваксинационният процес и хората да се организират, само така ще можем дългосрочно да излезем от ситуацията и да се върнем към нормалния си начин на живот, добави още той.

"Въпросът за антителата, изградени след преболедуване на коронавирусната инфекция, се обсъжда непрекъснато

и на световно ниво", каза още министър Кацаров и припомни мнението на много учени, че те не са гаранция, че човек е прекарал инфекцията. По думите му признаването на антителата погрешка може да доведе до проблем с прекъсването на епидемичната верига. Българските експерти също ще продължат да обсъждат този въпрос и се надявам в кратки срокове да имаме дефинитивно решение за това дали антителата могат да служат като условие за издаване на сертификат, както и да се обяви срокът на валидност на такъв документ. Въпросът е изключително сложен, но в ситуацията в която се намираме, трябва да сме много предпазливи и консервативни в прилагането на такива методи. Общото правило в света е да не се признават, каза още министър Кацаров.

"Разпоредено е на контролните органи до понеделник да налагат само

предписания на местата, в които все още обектите не са приведени съгласно изискванията на новите мерки", каза министър Кацаров в отговор на въпрос на президента Румен Радев за осъществяването на контрола върху мерките. По думите на министъра, този срок е достатъчен. Проверките ще се извършват съвместно с контролните органи на общините, на МВР, на Министерството на земеделието и храните. Контролът ще бъде насочен към злонамерените и недобросъвестните, добави още той.

Предприети са и ще бъдат предприети допълнителни мерки, така че да бъде гарантирано безпроблемното лечение

на българските граждани, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, който участва в срещата при президента.

"Още днес Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, съответно правителството, ще създадем необходимата организация, така че данните да бъдат анализирани и, на база на анализа и конкретните резултати от тях, да предприемем мерките, които ще върнат поетапно учениците в клас - първо най-малките - от първи до четвърти клас, след това и следващите паралелки, така че да се гарантира непрекъсваемост на присъствената форма на обучение в училище, при спазване на всички мерки за безопасна среда", посочи Донев.

За родители, които в момента ползват отпуск, за да отглеждат

и се грижат за деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно от дома, през МТСП, Агенцията за социално подпомагане и съответните териториални дирекции са осигурени необходимите средства. Всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца - съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище.

Според вицепремиера Донев наложените мерки дават достатъчно голяма свобода

за избор какво да направи съответният човек. Не става въпрос и за ограничаване на права, защото чрез тези мерки се гарантира правото на всеки един да участва в обществено-икономическия живот, а също и правото му на труд. Не се засягат права и правото на труд, още повече, че това са мерки, които са наложени временно и с промяна на ситуацията, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот, посочи Гълъб Донев и апелира към желаещите и колебаещите се да се ваксинират по-скоро, за което са осигурени условия.

Източник: БТА

Най-много 10 лева ще струва пробовземането с бързите антигенни тестове,

осигурени от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Това са безплатни тестове, закупени от МЗ и предоставени на лабораториите, с които вече се сключват договори, обясни той. В договорите е указано, че пределната цена е 10 лв. Закъсняхме с тестовете, приемам тази критика, каза още той.

В Плана за ваксинация, който беше приет миналата година,

възрастните хора бяха предвидени за ваксиниране в последната група, припомни министър Кацаров в отговор на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова. Сега задължихме личните лекари, от понеделник до четвъртък, да ваксинират с предимство хората над 60-годишна възраст, добави той.

Осигурени са достатъчно лекарства,

които се използват най-често за лечение на коронавирусната инфекция, увери министър Кацаров. По думите му няма проблем и с организацията за снабдяване с медикаментите.

До края на годината болниците, в които се лекуват пациенти, заразени с коронавирусната инфекция и минимум 10 на сто от леглата им са предназначени за COVID-19, ще получат общо 100 млн. лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Работещите на "първа линия" ще получат по 1200 лв. нето, допълни още той.

Не е нужно всички болници едновременно да спрат плановите си дейности, каза министърът на здравеопазването

Стойчо Кацаров по време на среща при президента Румен Радев. По думите му във всяка болница индивидуално ще се взима такова решение, но няма да се спират дейностите за онкологично болните пациенти. Има болници, които и в сегашната ситуация на COVID-19, биха могли да продължат да извършват дейността си, увери министър Кацаров.

Експертните съвети отново ще преразгледат становищата си за ваксинирането

срещу коронавирусната инфекция, допълни още министър Кацаров в отговор на въпрос на президента Радев за ваксиниране на пациенти, страдащи от определени заболявания. Ако специалистите от съветите посочат определено заболяване, което е противопоказано или съществува висок риск от ваксинация, на тези пациенти ще им бъде позволено да участват активно в обществения и стопанския живот, независимо че не притежават съответния сертификат, подчерта министър Кацаров.

Източник: БТА

Президентът Румен Радев призова за по-активна комуникация по мерките срещу разпространението на COVID-19,

за да има предсказуемост. В края на днешната среща със служебни министри по повод разпространението на COVID-19, държавният глава посочи, че в началото на лятото правителството е излязло с ясен план, с конкретни параметри, според които се предприемат съответните действия.

Този план беше актуализиран и в началото на септември, оттогава е въведен и "зеленият сертификат" като възможност за допълнително нарастване на капацитета на участие на хора в различни обществени прояви и присъствие на обществени мест, отбеляза Радев.

"Това, за което искам да призова, е по-активна комуникация,

по тези параметри, по предлаганите мерки, за да има предсказуемост за хората, в бизнеса, да е ясно при достигане на определени параметри от този национален план какво следва като усилване на мерките, и кога хората да очакват съответно разхлабване на тези мерки", каза президентът.

"Моят апел е - по-голяма комуникация, предсказуемост,

вземане и обявяване на решения с даване на предварително време, все пак хората не четат всеки ден този план, макар че е публикуван отдавна", посочи Румен Радев. За да е ясно, особено за по-големи групи от хора какво следва при съответното развитие на обстановката. Държавният глава апелира и към всички българи за съзнателност и отговорност, защото, по думите му, това е единственият начин да се справим с това предизвикателство.

Министри: До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове за COVID-19 за децата

Денков: Докато това не стане, няма как да върнем децата в клас

В Мюнхен: Стотици фалшиви ваксинационни сертификати

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

COVID-19: 3354 нови случая, изследвани са 25 323 проби

Разследват лекар от Мадан за недействителни ваксинации 

Кацаров: Мерките не засягат правото на труд

Кацаров: Антителата не доказват нищо, мислим за...

МЗ: Грипът не е изчезнал, но заради пандемията остава на заден план

Доц. Мангъров: Въведените мерки срещу COVID-19 са абсолютно безсмислени

Учен: Това е най-големият риск за света в момента 

"Няма да се ваксинираме. Това си е наш личен риск!"

Ваксинирани, но болни от COVID-19. Защо?

"Догодина никой няма да иска да дойде в България"

Коментари 129
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

129 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Всички проекти, които принц Хари и Меган Маркъл подготвят

Любопитно Преди 16 минути

Меган Маркъл и принц Хари имат редица нови проекти в процес на подготовка, ето кои са

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Започна хаджът, 2 млн. мюсюлмани отиват на поклонение в Мека

Свят Преди 38 минути

Властите ги призоваха да носят чадъри заради високите температури

<p>&quot;Стигнахме до точка, от която няма връщане&quot;: Путин с нова заплаха към Запада</p>

"Стигнахме до точка, от която няма връщане": Путин с остро изказване след подписания договор между САЩ и Украйна

Свят Преди 2 часа

Държавният глава на Русия Владимир Путин присъства на заседанието на Министерство на външните работи. Той се появява за първи път на срещата от три години насам

„Това беше най-умното бягство от затвора“: Мъжете, които се измъкнаха от Алкатраз с лъжица

„Това беше най-умното бягство от затвора“: Мъжете, които се измъкнаха от Алкатраз с лъжица

Свят Преди 2 часа

В продължение на няколко месеца мъжете издълбавали повредения от сол бетон около вентилационния отвор под техните мивки

<p>Ядрото на Земята се върти по-бавно, може да удължи деня</p>

Вътрешното ядро на Земята се върти по-бавно, това може да удължи деня

Любопитно Преди 2 часа

Каква е причината вътрешното ядро на Земята да се забавя четете в следващите редове

ц

„Истории от ислямските училища” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Птичият грип ли ще бъде следващата глобална пандемия?

Птичият грип ли ще бъде следващата глобална пандемия?

Свят Преди 3 часа

За повечето хора изглежда има много малък шанс да се заразят с птичи грип H5N1 в момента

"Децата чудо" на Путин: Елитът на руския шпионаж

"Децата чудо" на Путин: Елитът на руския шпионаж

Свят Преди 4 часа

Става дума за хора от руските тайни служби, които под фалшива самоличност

Мъж откри човешки пръст в сладолед

Мъж откри човешки пръст в сладолед

Свят Преди 4 часа

Той сложил шокиращата находка в лед

Байдън категоричен: Няма да предложи смекчаване на наказанието на сина си

Байдън категоричен: Няма да предложи смекчаване на наказанието на сина си

Свят Преди 4 часа

Хънтър Байдън беше признат за виновен за притежание на оръжие

Явлението "Ел Ниньо" приключи, готвим се за "Ла Ниня"

Явлението "Ел Ниньо" приключи, готвим се за "Ла Ниня"

Свят Преди 4 часа

"Ла Ниня" вероятно ще навлезе точно навреме за пика на сезона на ураганите в Атлантическия океан

<p>Може ли това да промени хода на войната в Украйна?</p>

Си Цзинпин е обещал на Зеленски, че няма да продава оръжия на Русия

Свят Преди 4 часа

Междувременно Джо Байдън даде надежда на Украйна, че скоро ще може да засили собствената си ПВО с допълнителни системи "Пейтриът" от чужбина

Разрешиха довършването на "Струма" през Кресненското дефиле

Разрешиха довършването на "Струма" през Кресненското дефиле

България Преди 5 часа

Процедурата по изграждане на така наречения източен вариант е отключена

Изискан и деликатен десерт: Торта Наполеон с горски плодове
Ексклузивно

Изискан и деликатен десерт: Торта Наполеон с горски плодове

Любопитно Преди 5 часа

Ето как да си я приготвите:

<p>Как да сгънем&nbsp;дънките бързо, лесно и правилно (ВИДЕО)</p>

Спести място и време! Да сгънем дънките бързо, лесно и правилно (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Един практичен трик за любимия ни моден аксесоар