49

Т очно преди седмица австрийският канцлер Себастиан Курц разкритикува остро политиката на разпределение на ваксините в ЕС, това, че дозите не се разпределят според броя на населението на страните членки, както и допълнителните уговорки между отделни държави и фармацевтичната индустрия. Така Малта ще е получила до края на юни три пъти повече ваксини отколкото България на глава от населението, а Нидерландия – двойно повече от Хърватия.

Европейската комисия отхвърли предположението за отклонения от предварително договорената зависимост между броя на населението и този на ваксините и заяви, че целта ѝ е до края на лятото всички пълнолетни граждани на ЕС да бъдат ваксинирани. Ден по-късно лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия призоваха лидерите на останалите страни от общността възможно най-скоро да обсъдят по-справедливо разпределяне на ваксините.

В неделя зам.-председателят на Европейската комисия

Франс Тимерманс призна, че ЕС е допуснал грешки

при разработването на стратегия за ваксинация срещу новия коронавирус. Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1,4 милиарда дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в ЕС, което на теория е повече от достатъчно за 450-те милиона жители на блока. ЕК отбеляза, че гъвкавата политика, договорена от 27-те, позволява на държавите, които са в по-тежка епидемична ситуация, да получат достъп до повече дози, ако други страни се съгласят да не вземат полагащите им се бройки.

Проблеми с ваксината на „АстраЗенека”

През изминалата седмица специално внимание беше отделено на тревогите от възможни странични ефекти на ваксината на „АстраЗенека” и решението на някои държави временно да преустановят прилагането на препарата. Европейската агенция по лекарствата съобщи вчера, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на „АстраЗенека” срещу COVID-19,  че е сигурна и ефективна. ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава.

Британско-шведската компания приветства изводите на британските и европейските регулатори за безопасността на ваксината . Испания, Франция, Германия, Португалия, България, Литва, Латвия, Кипър, Италия, Словения, Нидерландия съобщиха, че подновяват ваксинирането с препарата на „АстраЗенека”. Те бяха спрели временно да го използват като предпазна мярка след откриването на няколко случая на тромбози и други здравословни проблеми при хора, получили ваксината на „АстраЗенека”.

Развитие на пандемията

През последната седмица новите случаи на зараза с коронавирус продължиха да се увеличават в глобален мащаб, констатира в седмичния си епидемиологичен доклад Световната здравна организация. Те са нараснали с 10%  до над 3 милиона новорегистрирани случаи. След пика в началото на януари 2021 г., когато имаше почти 5 милиона заразени, случаите започнаха да спадат до около 2,5 милиона в седмицата, започнала на 15 февруари, но през последните 3 седмици отново започнаха да растат.

Над 80% от новите случаи и починалите от COVID-19 продължават да са в Северна и Южна Америка и Европа. Навсякъде има ръст на новите случаи, с изключение на Африка, където нивото им се запазва като това през миналата седмица.

Германия

В понеделник германското сдружение на лекарите в интензивни отделения поиска незабавно връщане към строгите ограничения за избягване на трета вълна на епидемията и поради разпространението на британския вариант – малко след като властите облекчиха мерките частично.

В страната се запазват някои строги ограничения. От месеци са затворени баровете, ресторантите, културните и спортните обекти, както и магазините, които не са за стоки от първа необходимост. Училищата и детските градини отвориха в края на миналия месец, но паралелките са с намалена наполовина численост. Властите облекчиха донякъде и изискванията за контакти между хората.

Прогнозите са, че до католическия Великден заболеваемостта ще достигне 350 случая на 100 000 души население при 76,1 сега. Повечето нови случаи ще бъдат от по-заразния и смъртоносен британски вариант.

Нидерландия

Миналата събота здравните власти съобщиха за най-големия брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие от средата на януари – близо 6400. След няколко седмици на стабилизиране сега се очаква трета епидемична вълна заради разпространението на нови варианти на вируса. Заради ограничителните мерки парламентарните изборите в страната продължиха три дни.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен беше и вечерен час. Потвърдените случаи на коронавирус са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-о място в света по този показател. Починали са над 16 хиляди.

Франция

Няколко френски региона, засегнати тежко от епидемията включително департаментът Ил дьо Франс (Парижка област) влизат от полунощ нов нов четириседмичен локдаун, но той ще е по-мек в сравнение с предходните два. Мярката ще засегне около 20 милиона французи – една трета от населението на страната.

Училищата ще останат отворени, а националният вечерен час ще започва вече в 19 ч., а не в 18 ч. като сега. Хранителните магазини и тези за стоки от първа необходимост, а също и книжарниците и музикалните магазини, също остават отворени. Разходките и спортните дейности на открито ще се позволяват в радиус от 10 км от дома. Пътуването между регионите обаче няма да бъде позволено.

Страната се приближава и до прага от 100 000 жертви на COVID-19 от началото на пандемията. Мерките ще се прилагат за общо 16 департамента – Париж и района около него, северната част на страната, един департамент на запад и един на юг.

Правителството планира да прехвърли около 100 пациенти по въздух или със специален влак от района на Париж в други градове, за да разтовари болниците в столицата. Броят на инжектираните с първа доза ваксина надхвърли 5 милиона.

Италия

Италия, първата западна страна, засегната тежко от коронавирусната пандемия, регистрира увеличение от 10%  на заболеваемостта на седмична база, а властите предупреждават, че с разпространението на силно заразните варианти на коронавируса обстановката се влошава. Британският вариант е причина за 54% от случаите.

Преди седмица правителството наложи национална карантина за великденските празници, което включва ограничения за бизнеса и движението между повечето области на страната. Обнародван беше националният ваксинационен план, който предвижда до края на септември да бъдат имунизирани най-малко 80% от населението, а при пълен капацитет да бъдат поставяни по 500 000 дози дневно. Рим очаква за второто тримесечие на годината да бъдат доставени 52 млн. дози, а ваксинационната кампания ще бъде ускорена дори и при нови забавяния в доставките.

Досега италианците с поставена първа доза са 6,6 милиона, а с двете изисквани дози са едва малко под 2 милиона, по данни на здравното министерство. Италия планира да ваксинира 80% от населението си до септември. В бъдеще се планира да бъдат поставяни по 500 000 дози ваксина на ден. В момента се ваксинират само по около 170 000 души дневно. Досега са инжектирани 7,9 милиона дози. Планът е тази бройка да бъде удвоена през следващите три седмици. Заради нарастващия брой инфекции провинциите Лацио, Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия-Романя от понеделник са класифицирани като „червени зони”.

Португалия

Правителството разреши от събота продажбата на тестове за коронавирус за самостоятелна употреба без рецепта, като част от стратегията за постепенно отменяне на ограниченията. За да подготви връщането на учениците в клас, правителството разчита на масово тестване. Приоритетно е ваксинирането на училищния персонал и главно учителите.

След двумесечен общ локдаун за овладяване на тежката трета вълна, властите представиха план за постепенно и диференцирано разхлабване на ковид мерките. От понеделник започна облекчаване на коронавирусните ограничения с отваряне на забавачниците и началните училища, фризьорските салони и книжарниците, което ще става постепенно до началото на май, за да се избегне нов пик на епидемията.

След пик на новите случаи на коронавирус след новогодишните празници, претоварил болниците, правителството въведе в средата на януари втори общ локдаун, последван от затваряне на училищата седмица по-късно. Според плана призивът за стоене у дома ще отпадне едва след първия уикенд на април. Тогава и ще могат да отворят прогимназиите и терасите на заведенията и да се възобновят посещенията на паметници и музеи. Гимназиите, университетите и залите за спектакли ще отворят на 19 април, а ресторантите и спортните зали – в началото на май.

Норвегия

Столицата Осло ще затвори всички прогимназии и гимназии и ще ограничи посетителите в частните домове до двама души до началото на април като мярка срещу разпространението на коронавируса, беше обявено в понеделник. Детските градини и началните училища остават отворени, но районите в столицата с най-високо ниво на заразявания ще преминат на виртуално обучение за по-големите деца от началните училища. Повечето нови заразявания са сред децата.

В столичния регион, където доминира откритият най-напред във Великобритания вариант на коронавируса, са затворени магазините, които не са от първостепенно значение, както и училищата, а ресторантите предлагат храна за вкъщи. При първата карантина, наложена през март миналата година магазините и ресторантите останаха отворени.
Почти 448 000 души от 5,4-милионното население са получили първа доза ваксина, а над 256 000 са получили втора доза. Норвегия запазва едно от най-ниските нива на заразяване с вируса в Европа, но в момента преживява трета вълна.

САЩ

Спадът на случаите в САЩ, отчетен през последните няколко седмици, е достигнал „плато от близо 60 000 случая на ден” – ситуация, която прави страната много уязвима за нова вълна. Властите предвиждат намаляване на социалната дистанция, препоръчана за овладяване на разпространението на COVID-19 от два на един метър, което ще улесни отварянето на училища.

Крайъгълният камък от 100 милиона поставени ваксинни дози в САЩ е преминат, съобщиха в събота властите, само три месеца след началото на безпрецедентната имунизационна кампания. Вече са поставени над 100 милиона дози от трите одобрени за използване в САЩ ваксини. Над 25% от пълнолетното население е с поставена поне първа доза, а 13,5% са приключили с ваксинирането. Сред най-уязвимата възрастова група, тази на хората над 65 години, 61,1% са с поставена една доза и 32,4% на сто – напълно ваксинирани. Средно на ден на седмична база са били поставяни над 2 млн. дози.

От началото на пандемията в САЩ са регистрирани около 30 млн. случая на заразяване с коронавирус. Над 530 000 души са починали.

Бразилия

През изминалата седмица е регистриран най-високият брой починали от COVID-19 за 7 дни от началото на пандемията. Умирали са средно по 1831 на ден – значително повече от средния брой от около хиляда души през януари и февруари. Страната се бори с увеличаващия се брой на новозаразени с новия, по-заразен местен вариант на вируса.

Поръчани са 100 милиона дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех” и 38 милиона дози от ваксината на „Янсен”. Ваксинационната кампания започна в средата на януари, само с препарата на „АстраЗенека” и „Коронавак” на китайската лаборатория „Синовак”, и продължава с бавни темпове поради липса на ваксини. Само 13,5 милиона дози от препарата на „Пфайзер” се очаква да бъдат получени преди края на първото полугодие. Бразилия води преговори и за доставката на 13 милиона дози ваксини с американската лаборатория „Модерна”.

Пакистан

Властите наложиха частично затваряне на райони, засегнати от третата на вълна на зараза, обхванала провинция Пенджаб и северната част на страната. В Пенджаб бяха глобени десетки обредни зали и ресторанти за нарушаване на възстановените противоепидемични мерки.
Столичните властите в Исламабад предупредиха гражданите, че трябва да носят маски и да спазват социална дистанция на обществени места. Пакистан е регистрирал 605 200 случая на заразяване, включително 13 508 починали.

Тунис

Имунизационната кампания започна четири дни след получаването на първите 30 000 дози от руската ваксина „Спутник V”. Първи се имунизират медиците, военните и служителите на силите за сигурност, хората над 65 години и тези с хронични здравословни проблеми. Началото на ваксинирането беше поставено в полева болница, в столичен спортен комплекс.

Тунис изостана във ваксинацията от съседите си, въпреки че равнището на заболеваемост и хоспитализации продължава да е високо. Страната очаква през следващите седмици стотици хиляди ваксинни дози, руски и китайски, а също и на „Пфайзер” и „АстраЗенека”. Китайските ваксини включват 200 000 дози дарение, а ваксините на „Пфайзер” и „АстраЗенека” идват по международната програма КОВАКС за снабдяване на развиващите се страни, за които иначе може да бъде трудно да си ги позволят.

В северноафриканската страна са регистрирани над 240 600 случая на заразяване с коронавирус и поне 8329 починали, едно от най-високите равнища на брой на жертвите от вируса в Африка.

Онлайн борба с пандемията

Компанията Фейсбук, критикувана, че допуска дезинформация на тема ваксини на платформата си, съобщи в понеделник, че е започнала да добавя уточнения към постове, които обсъждат безопасността на ваксините и скоро ще маркира по този начин всички постове на тема ваксини.

Социалната мрежа ще започне да предлага в САЩ инструмент за информиране на хората къде могат да получат ваксини срещу COVID-19. Фейсбук прибавя информационен отдел за COVID-19 в своята социална мрежа за споделяне на снимки Инстаграм. Фейсбук и Инстаграм в последно време затегнаха политиката си по отношение на дезинформацията за ваксините.

Още държави спряха употребата на "АстраЗенека"

Борисов: Ще ни пратят да търсим ваксини в трети страни

Експерт: Ще е необходимо редовно реваксиниране срещу COVID-19

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Продават къщата на Фреди Меркюри

Продават къщата на Фреди Меркюри

Любопитно Преди 2 часа

"Тази къща е най-славната кутия за спомени, защото има такава любов и топлина във всяка стая", казва сегашната собственичка на имота

"Винаги на върха": 50-годишната Тайра Банкс възхити без грим (СНИМКИ)

"Винаги на върха": 50-годишната Тайра Банкс възхити без грим (СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Тайра Банкс показа естествен вид и зарадва феновете си със снимка

Нинова: Денков да обясни ще даваме ли войска на Украйна

Нинова: Денков да обясни ще даваме ли войска на Украйна

България Преди 4 часа

За БСП това означава въвличане пряко на България във война

<p>Писма разкриват &quot;любовен триъгълник&quot; с Джордж Харисън и Ерик Клептън</p>

Пати Бойд показа писмата от "любовния си триъгълник" с Джордж Харисън и Ерик Клептън

Свят Преди 4 часа

Бойд беше муза и за двамата през 60-те и 70-те години на миналия век

Удължават с месец забраната за износ на инсулини

Удължават с месец забраната за износ на инсулини

България Преди 4 часа

Гетов: Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има

Джо Байдън

Администрацията на Джо Байдън обяви пакет от 1,7 милиарда долара, за да сложи край на глада в САЩ

Свят Преди 4 часа

Финансирането надгражда 8 милиарда долара, които вече са посветени на борбата с глада през септември 2022 г.

На метри от училище: Кола блъсна ученичка на пешеходна пътека в Казанлък

На метри от училище: Кола блъсна ученичка на пешеходна пътека в Казанлък

България Преди 5 часа

Шофьорът на автомобила, възрастен човек, не видял пресичащото момиче

Бащата на Сашко от Перник с коментар за изчезналата Ивана

Бащата на Сашко от Перник с коментар за изчезналата Ивана

България Преди 5 часа

"Тя си е имала проблеми и решила да напусне дома“, коментира той

Внучката на Мусолини е била нападната в Страсбург

Внучката на Мусолини е била нападната в Страсбург

Свят Преди 5 часа

Тя заяви, че не предприема по-нататъшни действия, тъй като иска да "преодолее това"

Мъж и тийнейджър са задържани за изнасилване на млада жена

Мъж и тийнейджър са задържани за изнасилване на млада жена

България Преди 5 часа

До посегателството се е стигнало след отправени заплахи към жертвата, съобщават от прокуратурата

Honor Magic6 Pro

Honor разгръща AI в новите си устройства и Magic6 Pro

Технологии Преди 5 часа

Умните технологии вече са неразделна част от ежедневието ни

Джеф Кунс

Историческо: Той е първият художник с "изложба" на Луната (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

В кутия се намират 125 минискулптури на Луната с размери около 2,5 см в диаметър

<p>Личен проблем принуди принц Уилям да пропусне възпоменанието на кръстника си</p>

Принц Уилям пропусна възпоменателната служба за кръстника си, ето причината

Свят Преди 5 часа

Константин II от Гърция, втори братовчед на крал Чарлз III, почина през януари миналата година на 82-годишна възраст

Един от анонимните свидетели срещу Сарафов получил заплашително писмо

Един от анонимните свидетели срещу Сарафов получил заплашително писмо

България Преди 5 часа

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор

Снимката е илюстративна

Смъртоносният сироп за кашлица: Присъди, след като 68 деца починаха

Свят Преди 5 часа

23 души отиват в затвора след решение на съда

Обраха заложна къща в Благоевград

Обраха заложна къща в Благоевград

България Преди 6 часа

Престъплението е извършено около 13.00 часа