68

П ортугалия, Словения, Латвия и Швеция също спряха употребата на ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека". Решението идва след като вчера няколко европейски държави съобщиха, че спират временно употребата на ваксината, заради съмнения за странични ефекти. Днес започват и първите срещи по темата.

Словения на свой ред преустанови временно поставянето на ваксината на АстраЗенека, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Решението се взима като предпазна мярка заради опасения, свързани с кръвни съсиреци.

"Взех това решение, за да гарантирам на възможно най-високо ниво сигурността на сънародниците ни", заяви словенският здравен министър Янез Поклукар. "Няма медицинска експертиза, която да оправдава това преустановяване, но става дума за превантивна мярка в очакване на мнението на Европейската агенция по лекарствата", подчерта той.

Португалия реши на свой ред да прекрати ваксинирането с препарата на "Астра/Зенека" срещу КОВИД-19, след като същото вече сториха няколко европейски страни, на фона на опасения за възможни "сериозни, но редки" странични ефекти. Решението е взето "като предпазна мярка", в очакване на заключенията от проверката на Европейската агенция по лекарствата, заяви ръководителката на Главната здравна дирекция на страната Граса Фрейташ, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

На пресконференция в Лисабон тя посочи, че макар страничните ефекти от ваксинирането с препарата на "АстраЗенека" да са "изключително тежки", те са също така "изключително редки" и добави, че в Португалия досега не са регистрирани подобни случаи. В Португалия вече са използвани 400 000 дози от тази ваксина, а на склад има 200 000, уточни отговарящият за ваксинационната кампания Енрики Гоувея Мелу.

Латвия временно прекрати използването на ваксината на АстраЗенека срещу КОВИД-19, обявиха здравните власти, предаде Франс прес.

"Здравните власти на Латвия нареждат на лекарите да не използват отворените флакони с ваксината на АстраЗенека и да не отварят нови флакони", се посочва в комюнике. Уточнява се, че тази "предпазна мярка", която ще действа най-малко две седмици, е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в ЕС. В Латвия досега няма потвърден случай на странични ефекти, според местните здравни власти.

Швеция каза днес, че спира временно ваксинациите срещу КОВИД-19 с препарата на "АстраЗенека" като предпазна мярка, предаде Ройтерс.

"Шведската агенция за обществено здравеопазване реши да спре употребата на ваксината срещу КОВИД-19, докато не бъде завършено разследването на Европейската агенция по лекарствата във връзка със страничните ефекти", се казва в изявление на ведомството. Шведската агенция за медицински продукти съобщи вчера, че е установила 10 случая на образуване на тромби и един случай на ниски нива на тромбоцити сред хора, на които е поставена ваксина на "АстраЗенека".

Вчера Германия, Франция, Италия и Испания решиха да прекратят използването на препарата на "АстраЗенека", в очакване на първите заключения на Европейската агенция по лекарствата от допълнителната проверка на ваксината на "АстраЗенека". ЕАЛ обяви, че ще оповести заключенията си в четвъртък.

Световната здравна организация ще събере днес експертната си група по въпросите на ваксинацията, за да обсъди безопасността на препарата на "АстраЗенека".

Какво казват от „АстраЗенека”

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека”, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения, се посочва в изявление на „АстраЗенека”.

В него се отбелязва, че всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на „Оксфорд-АстраЗенека” не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

От своя страна Мароко заяви, че ще продължи да използва ваксината срещу КОВИД-19 на британско-шведската компания "АстраЗенека" в рамките на продължаващата общонационална ваксинационна кампания. Това съобщи местният портал "360", позовавайки се на правителствени източници, предаде ТАСС.

По думите на представител на властите на кралството, ваксината на "АстраЗенека" не представлява опасност. "От началото на ваксинацията в края на януари здравното министерство не е съобщавало за каквито и да са сериозни инциденти", отбелязал източникът. Той уверил, че Мароко ще продължи да използва тази ваксина, защото няма причини за прекратяване на прилагането ѝ от медицинска и научна гледна точка.

В Мароко използват две ваксини - на китайската компания "Синофарм" и на "АстраЗенека". До вчера в страната са били ваксинирани над 4,2 милиона души, при това над 1,76 милиона са получили и двете дози.

Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в страната, имунизиран с ваксината срещу КОВИД-19 на компанията "АстраЗенека", след като тя беше временно спряна заради опасения за безопасността й, предаде Ройтерс.

Прают и други членове на правителството първоначално трябваше да бъдат ваксинирани в петък. Тайланд обаче реши временно да спре употребата на препарата на "АстраЗенека", защото се появиха съмнения, че може да предизвика тромби в кръвта. Премиерът заяви пред репортери, че се ваксинира, за да даде увереност на хората. 

Властите в Сърбия са убедени в пълната надеждност и безопасност на ваксината против коронавирус на британско-шведската компания АстраЗенека, заяви днес премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, цитирана от агенция ТАСС.

Ние имаме ваксина на АстраЗенека, това е отлична, фантастична ваксина, но за съжаление, заради негативната кампания, някои наши граждани размислят дали да я използват, каза Бърнабич. Вярвайте на нашата Агенция за медицински средства. Ние сме уверени в пълната надеждност и безопасност на тази ваксина. Световната здравна организация - също. В настоящия момент всяка ваксина е по-добра отколкото да останете напълно без защита, каза сръбският премиер.

Румъния продължава ваксинацията с АстраЗенека, съобщава тази сутрин в. "Адевърул". Румънските власти решиха снощи да продължат кампанията по имунизация срещу КОВИД-19 с всички ваксини, разрешени към момента на европейско равнище, посочва "Адевърул".

Изданието информира, че вчера вечерта се е състояла извънредна среща на институциите, които имат пряко отношение към ваксинацията, на която са били анализирани страничните ефекти, регистрирани в Румъния, мотивацията на решенията на други държави, събитията, докладвани на международно равнище, и препоръките на регулаторните органи на европейско равнище. На срещата е взето решение ваксинацията в Румъния с всички разрешени в ЕС ваксини да продължи, включително с АстраЗенека.

Гръцката национална комисия по ваксинациите е решила единодушно да не прекъсва употребата на ваксината на АстраЗенека, както направиха някои други европейски страни, съобщи телевизия Скай. В съобщението се казва, че комисията отново е разгледала всички скорошни научни данни след съобщенията от някои страни за изолирани случаи на тромбоемболия при хора, на които е поставена ваксината. След като е разгледала данните, комисията единодушно е решила, че не съществува причина за промяна на решението ѝ от 11 март за продължаване на ваксинациите. Комисията отбелязва, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Световната здравна организация (СЗО), които разполагат с цялостните данни от всички страни, препоръчват да бъдат продължени ваксинациите с ваксината на АстраЗенека. Отбелязва се, че графикът за ваксиниране на гръцките граждани остава без промяна.

COVID-19: 4637 нови случая, тревожен брой починали

Германия, Франция, Испания и Италия спряха ваксинирането с „АстраЗенека”

"Астра Зенека" с позиция за безопасността на ваксината

Борисов призова ЕС да каже за ваксините

Борисов каза защо са поръчали ваксината на "Астра Зенека"

Европейската комисия отговори на Борисов за ваксините

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 4 часа

Още пет области са с нови управители

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 7 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 7 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 8 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 8 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 8 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500