125

Н ашият призив към ЕК е незабавно несправедливостта бъде отстранена, като се мине на процентно разпределение на ваксини на глава от населението.

Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена.

"Ако някъде по тях е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят", каза още Борисов.

"Позволете ми първо от името на всички колеги и мое име да благодаря на Себастиан Курц, на канцлера на Австрия, не само за днешната среща. Една седмица наред водим телефонни разговори. Написахме писмо, защото ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На Европейския съвет на 21 май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас. След това бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече от графиката, която австрийските колеги предложиха се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета без самите ние да сме го променили", заяви премиерът.

По думите му, ЕК и Европейският съвет свършиха огромна работа.

Източник: Министерски съвет

"Има два подхода. Единият на Виктор Орбан да отиде и да вземе руски и китайски ваксини и нашият подход като членове на ЕНП - една несправедливост, един проблем да бъде решен. Надявам се още утре на видео срещата в Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел това да бъде изправено. Ние не сме надзорен орган, който да следи как се разпределят ваксините. Казват на коя дата и идват ваксините и ние ваксинираме", каза още Борисов по време на пресконференция след работната среща във Виена относно разпространението на ваксините в ЕС.

"Не искаме някакви подаяния да ни се направят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде трябва сега да имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза - че малтийският премиер е най-добрият? Че е доставил най-много ваксини? Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета. Надявам се утре този проблем да бъде решен", допълни той.

"С Австрия винаги сме си помагали, много европейски решения сме взели заедно. А прозрачността в България е довела най-големите австрийски компании, те инвестираха в стратегически сфери и то милиарди. Днес те развиват добър бизнес у нас", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата лидери разговаряха във Виена след проведената работната среща за справедливото разпределение на ваксините в ЕС заедно с премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изказа благодарност към премиера Борисов за изключително добрата съвместна работа.

"Радвам се, че сътрудничеството между България и Австрия е толкова добро, че ние можем, както и днес показахме, да работим по общите приоритети за нашите две страни", подчерта Себастиан Курц.

В хода на разговора премиерът Борисов бе категоричен, че запазването на единството на ЕС в пандемията е необходимо повече от всякога, а ваксината срещу COVID-19 е повратен момент в общата борба срещу новия вирус. Българският министър-председател подчерта пред канцлера Курц, че е от изключително значение държавите членки на ЕС да получават заявените количества ваксини срещу COVID-19 едновременно и въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

"Само по този начин ще се постигне едновременен за целия Европейски съюз колективен имунитет", категоричен бе българският премиер.

Борисов даде висока оценка на двустранното сътрудничество по време на кризата, причинена от COVID-19. 10 000 защитни облекла за медицински работници, произведени от български компании, бяха доставени на Австрийския червен кръст през април 2020 г.

В пандемията и България, и Австрия застанаха зад общата позиция, че само базиран на солидарността европейски подход може да се справи с последиците от COVID-19.

"Работихме активно с австрийските власти по време на тази криза и сме уверени в нуждата от допълнително укрепване на политиките на ЕС, адресирани към по-ефективно справяне с предизвикателствата като икономическите последствия от пандемията", каза още премиерът Борисов във Виена.

Министър-председателят акцентира пред канцлера Курц, че за България Австрия е стратегически партньор, доверен съюзник и дългогодишен приятел. Борисов посочи, че между двете страни съществуват добри работни отношения в областта на полицейското сътрудничество, контрола на границите, търговията, транспорта и в много други сфери от общ интерес.

Във Виена се провежда съвместна пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов и австрийския канцлер Себастиан Курц, след общата им среща с премиерите на Чехия - Латвия, Словения - и Хърватия.

"Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни от ЕС, за да покажем, че можем заедно да се справим с пандемията. С моите колеги говорихме, че трябва да има пропорционално разпределение на медикаментите. Споразумяхме се всяка държава да получи необходимото й количество по едно и също време. Но картината в момента е различна заради забавянето на доставките от компаниите производители", обясни Курц.

"Австрия е на 12-то място по поставяне на ваксини. Искаме всички граждани на ЕС да имат равен достъп. Ще се направи корекция, за да не получи България само 1/3 от ваксините, да има справедливост при разпределението. Надявам се да внесем корекция в механизма за разпределение на ваксините", каза още канцлерът.

"Ние сме "за" пропорционално разпределение на ваксините на глава от населението. Компаниите не само не изпълняват договорите си, но и ги нарушават. Държавите-членки да се въздържат от руски и китайски ваксини, така ни бе казано ЕК", сподели пък българският премиер Борисов.

По думите на министър-председателя България винаги е вярвала на ЕК.

"Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, а гаранцията за качество е на Европейската агенция по лекарствата и съответно поръчахме съответните дози. Ние надлежно изпълняваме всички инструкции и всички по едно и също време започнахме да ваксинираме", заяви Борисов.

"Вярвам на Комисията и че новодоговорените ваксини ще ни бъдат дадени, ваксинационната кампания ни е много важна за процеса на изборите", добави премиерът. 

Той припомни, че са поръчани 4 вида ваксини - AstraZeneca, Moderna, Pfizer и Janssen.

Източник: Министерски съвет

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година. Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро. 

Предлагат нови строги мерки срещу COVID-19 в София

COVID-19: 4637 нови случая, тревожен брой починали

Във Франция откриха нов вариант на коронавируса

Още държави спряха употребата на "АстраЗенека"

Третата вълна на COVID-19 у нас напълни болниците

Проф. Балтов: 11 деца са в „Пирогов” с коронавирус

Коментари 125
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

125 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 13 минути

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 26 минути

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 3 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 4 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 5 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 5 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 6 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 6 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 6 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 6 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 6 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 6 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 7 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 7 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 8 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове