7

П ървите 25 български ТИР-а, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП Нова Горица, тръгнаха с конвой към България. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

Това е първият конвой с български ТИР-ове, в следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана – Фернети.

COVID-19 - Каква е ситуацията в световен мащаб

Страни от цял свят продължават да затварят граници, да налагат строги изисквания за влизане на територията си и за карантина и да ограничават големи събирания в усилията си за овладяване на разпространението на новия коронавирус, предава "Ройтерс".

СЗО: Европа е новият епицентър на COVID-19

Какви мерки са взети по българските граници

Румъния затвори пет от граничните си пунктове към България – това са малките пунктове от Оряхово до Кардам. Остават двата големи – мостовете при Видин и Русе. Капацитетът им не е неограничен. Те ще успяват да пропускат по не повече от 1000-1200 превозни средства на денонощие, предава NOVA.

В събота Румъния обяви, че заради коронавируса затваря част от граничните си пунктове към България. Северната ни съседка обяви и извънредно положение в събота вечерта.

На ГКПП Дунав мост в Русе

в момента обстановката е спокойна. Работят три трасета за тежкотоварни автомобили и четири за леки автомобили и автобуси. От началото на следващата седмица ще бъдат монтирани термокамери на всички трасета. На място работи и екип  на РЗИ, който да пренасочва пътуващи с признаци на заразата.

На Гюргево има задържан автобус с туристи, които ще останат под карантина в хотел. В Русе все още не е ясно дали хотелите ще предприемат подобни мерки.

Наши сънародници на път за България сигнализираха за NOVA, че са блокирани на границите по маршрута им - десетки шофьори на тирове чакат на словенската граница, българи чакат и на сърбо-харвътаската - посолството ни в Белград ще им окаже съдействие.

Колоната от товарни автомобили на "Капитан Андреево" е около 15 км и достига до Свиленград. С лекия трафик проблеми на този етап няма. 

На място има полицейски екип, който следи пътната обстановка. Леки коли почти не се движат с леки изключения на пътуващи, които отиват да пазаруват в Одрин.

В Европа

Естония и Литва обявиха, че ще затворят границите си за повечето чуждестранни посетители, докато Латвия наложи собствени мерки за сигурност, за да спре разпространението на новия коронавирус. Полша затвори границите си и забрани влизането на чужденци. А Испания наложи тотална блокада - забрани на хората да напускат домовете си, освен да ходят на работа, да посещават лекар или да купуват основни консумативи.

Извънредно положение в САЩ заради Covid-19

Единствено граждани, физически лица с разрешения за пребиваване и чужденци с член на семейството в Естония ще бъдат допускани, но ще трябва да преминат през две седмици изолация.

Нови случаи на COVID-19 в България, заразените вече са 43

Чужденците все още ще могат да преминават през Естония, за да стигнат до страната си, при условие че не проявят симптоми на вируса. Същото важи и за превозвачите на товари. Няма ограничения за напускане на страната, съобщи БГНЕС.

Правителството реши да закрие и всички училища, музеи, кина, развлекателни центрове, спортни клубове и забрани всички публични събирания до 1 май.

Литва от своя страна реши да забрани на чужденците да влизат в страната,  с изключение на лица с разрешение за пребиваване, дипломатически работници и войски на НАТО. Товарният транспорт няма да бъде засегнат.

Борисов разговаря с Радев за мерките срещу коронавируса

Литва, която има девет потвърдени случая на COVID-19, е частично блокирана от петък, след като правителството закри всички училища, детски градини и университети и забрани големи публични събития. От понеделник забраната ще обхване и повечето магазини, ресторанти и заведения, въпреки че ще бъде разрешена доставка на храна. Мярката не засяга хранителни магазини и аптеки.

Съседна Латвия,

с население от 1,9 милиона души и 26 потвърдени случая на коронавирус, ще прекрати всички международни полети, фериботи, автобуси и влакове от понеделник. Преминаването на граници с частни автомобили ще продължи, както и международният товарен и товарен поток.

Решението на Полша

да затвори всички държавни граници и да забрани на чужденците да влизат в страната влезе в сила. Съответната заповед, насочена към борба с разпространението на новия тип коронавирус, започна да действа точно в полунощ местно време. Специалният режим ще действа до 24 март, но властите допуснаха възможността да го удължат с 20 дни, а след това и за месец, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация.

Броят на случаите на заразяване с новия коронавирус в Испания нарасна през последния ден с 2 000 и достигна 7 753, съобщи Министерството на здравеопазването в страната.

От регистрирането на първите случаи са починали общо 288 души. Повечето от всички заразени са регистрирани в областта на Мадрид – 3 544.

Към момента официалните данни сочат, че болните са 5 753, 136 са жертвите.

Това принуди испанското правителство да обявяви извънредно положение на територията на цялата страна за период от 15 дни, считано от 15.03.2020 г., с възможност за удължаване чрез постановление на Конгреса на депутатите.

Въведените мерки ще осигурят доставките на храни и санитарни продукти и ще позволят индивидуално придвижване само в случаи на първостепенна необходимост, като покупка на храни или лекарства, придвижване до болнични заведения или банкови институции, помощ на лица в нужда и придвижване до работното място. 

Транспортът на пътници (обществен или частен) ще бъде съкратен поне наполовина, с изключение на железопътния транспорт на кратки разстояния, който ще продължи да работи. Изпълнението на мерките ще се гарантира от държавните органи и подразделения, както и от местната полиция и полицията на автономните области, които ще бъдат подчинени директно на Министерство на вътрешните работи. 

Възможно е да бъде поискана подкрепата на армията. 

Извънредно положение в Румъния и Испания, Гърция затвори курортите си

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви въвеждането на мащабни мерки, ограничаващи обществения живот, с цел да се спре разпространението на коронавируса. От неделя в страната се затварят училищата, киносалоните и други обекти, които приемат хора и не са от първостепенно значение за живота в страната. Остават отворени само жизненоважни обекти като супермаркети и банки.

Хиляди филипински полицаи,

подкрепяни от армията и бреговата охрана, започнаха да налагат карантина на гъсто населената столица Манила, отделяйки я от останалата част на страната. Анулирани са вътрешните полети от и към столицата с население 12 милиона души. Публичните събирания като концерти, прожекции и боеве с петли бяха забранени за срок от един месец. Забранява се влизането и излизането на лица от столицата и по суша и вода, като изключение ще се прави само за тези, които докажат, че трябва да работят в Манила. От 20 ч. до 5 ч. местно време се налага полицейски час. Движението на стоки ще се извършва безпрепятствено. Движението на хора обаче ще бъде ограничено до ходенето на работа, закупуването на храна и други действия от първа необходимост.

Четирима арестувани за нарушена карантина

Правителството в Словения

взе решение за спиране на обществения транспорт и затваряне на всички барове и ресторанти заради коронавируса. Железопътният и автобусният транспорт в цяла Словения спира от понеделник. Работата на такситата ще бъде ограничена. Не е известно от коя дата ще бъдат затворени баровете, ресторантите и други обществени места. Изключение са магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.

От Министерството на външните работи разпространиха информация за ограничения при пътуване в Южна Америка.

Мексико

Единствените маршрути за пътуване до страната са въздушни. Мексико не е въвело ограничения върху въздушния транспорт. Въпреки че няма въведени мерки на национално ниво, повечето университети взеха самостоятелни решения да преустановят занятия до нормализиране на обстановката. Подобни решения взеха и организатори на спортни и културни събития.

Ел Салвадор

Въведена е забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване.Единствените възможни маршрути са въздушни. Ел Салвадор няма директни полети до Европа. Възможни обходни маршрути са през Мексико и САЩ. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия. На 14 март властите обявиха червен код на територията на цялата държава. Ограничава се дейността на публични и частни учреждения.

Хондурас

Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай.

Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор и САЩ.

Никарагуа

 Единствените възможни маршрути са въздушни. Никарагуа няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Панама

Въведени са по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран и европейските държави. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители.

Временно е наложена забрана за всички полети от Европа.  Единствените възможни маршрути са въздушни. След въвеждането на забраната за Европа, единствените обходни маршрути са през други латиноамерикански държави или САЩ. Въведена е извънредно положение в цялата страна за период до 5 април.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 47 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 52 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 3 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка