14

Б роят на починалите по света от инфекцията COVID-19, причинявана от новия коронавирус, вече е надхвърлил 6000, предаде "Франс прес".

Агенцията се позовава на официални данни към 13 ч. по Гринуич (15 ч. българско време) днес, които е компилирала.

КРИБ предлага 16 мерки за спасяване на бизнеса

Общо 6036 души са починали от Ковид-19, а 159 844 са заразени с причиняващия заболяването коронавирус.
Китай, където тръгна разпространението на вируса през декември, остава най-тежко засегната страна в света с 3199 смъртни случая. 

Сега обаче епидемията се разпространява най-бързо в Европа, където броят на починалите достигна 1441 в Италия и 288 в Испания.

Европейската комисия ще представи утре указания за оставяне на границите в ЕС отворени в условията на мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус. 

Правителството с призив към бизнеса да не съкращава работници, поемат 60% от заплатата им

Целта е да не бъде блокирано снабдяването със стоки от първа необходимост и медицинско оборудване, обяви днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

Във видеоизявление, публикувано в Twitter, Фон дер Лайен призова за запазване на безпрепятствения стокообмен в ЕС.

Европейският съюз ограничава износа на предпазно медицинско оборудване, за да гарантира собствените си нужди на фона на разпространението на новия коронавирус, каза още председателката на ЕК.

По 1000 лв. на месец за всички медицински лица, борещи се с коронавируса

Сега е необходимо страните членки да предоставят такова оборудване на Италия, която в момента е в най-голяма нужда, но други държави вероятно ще се нуждаят от такава помощ на по-късен етап, отбеляза Фон дер Лайен.

Последните данни сочат, че 368 души са починали от коронавирус в Италия за 24 часа. Това е рекорден брой на смъртни случаи от заболяването в страната за денонощие.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в Испания се е удвоил за последното денонощие, а заразените са вече близо 8000, съобщи днес испанското здравно министерство, цитирано от световните агенции. 

Починалите от заболяване, причинено от новия вирус, са вече 288. Вчера те бяха 136. Носителите на вируса към днешна дата са 7753, а вчера са били 5700. Повечето от заразените са в столицата Мадрид. Сред хората с положителни проби са съпругата на премиера, двама министри и петима футболисти от отбора на "Валенсия". 
Вчера испанското правителство обяви извънредно положение, с което наложи ограничения в придвижването из страната. Затворени бяха ресторанти, барове, повечето магазини и бе ограничен градският транспорт. 

Испански специалист: Лекарите знаят как да се справят с коронавируса

Днес испанците масово си стояха у дома, улиците в градовете бяха пусти, а детските площадки - оградени с полицейски ленти. Хората играеха на видеоигри, гледаха телевизия или седяха по балконите си. Някои медии предупреждаваха, че полицията може да глобява на място нарушителите на извънредните мерки със суми от порядъка на неколкостотин евро. Всекидневникът "Паис" писа, че нарушителите на правилата рискуват наказание до една година затвор. 

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Германия се увеличи с 1 394 за ден и достигна 5 627, съобщи ТАСС, позовавайки се на данни от федералните щати на Германия.

Огнището на коронавируса в Германия е Северен Рейн-Вестфалия, където 2 100 вече души са се заразили, следвани от Бавария и Баден-Вюртемберг (съответно 886 и 827 случая на инфекция).

Според новите данни 11 са починалите от болестта, причинена от новия коронавирус в Германия. 

Германия ще затвори частично своите граници от утре в опит да спре разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на добре осведомен източник.
Мярката ще влезе в сила в 8 ч. (9 ч. българско време). Тя ще важи за границите на Германия с Франция, Швейцария и Австрия.
Преминаването на хора през тези граници ще бъде забранено, но ще се прави изключение за транспорта на стоки и трансграничните работници. Така източникът на "Франс прес" потвърди информация на в. "Билд".

Решението е било взето от федералното правителство и ръководителите на трите германски провинции, които граничат с Франция, Швейцария и Австрия - Баден-Вюртемберг, Бавария и Саар.
Освен спиране на разпространението на епидемията, друга цел е да бъде прекратена практиката жителите на въпросните три съседни държави да идват масово в Германия, за да пазаруват и да опразват щандовете.

Засега Германия няма да затваря другите си граници, смятани на този етап за по-малко проблемни що се отнася до разпространението на вируса.

Сред останалите държави, които граничат с Германия, по-конкретно Полша, Чехия и Дания вече затвориха своите граници или въведоха силни ограничения.
Досега германското правителство не искаше да прибягва до затваряне на граници, за да не излага на опасност Шенгенското пространство, или каквото е останало от него. Зоната за свободно движение вече бе засегната от мигрантската криза и от джихадистките атентати, отбелязва "Франс прес".

Във Великобритания случаите на заразени са се увеличили с 20% през последните 24 часа, а починалите вече са 35 при 21 в събота, съобщи "Ройтерс", цитирайки министерството на здравеопазването. 

Страната съобщи за първия си случай на заразен с коронавирус на 31 януари. 

Тестове за опасния вирус са направени на 40 279 души. 

Великобритания не е предприела досега толкова строги мерки за ограничаване на заразата като други европейски държави. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обаче каза днес, че правителството ще обяви скоро плана си за действие в условията на епидемия и ще препоръча на хората, които са над 70 години и са в рисковата група, да се самоизолират за срок до четири месеца. 

Над 60 души вече са починали от новия коронавирус в Съединените щати, а броят на потвърдените случаи в страната е надхвърлил 3000, предаде ТАСС, като се позова на федералните Центрове за контрол и претенция на заболяванията.

Правителството на Нидерландия реши да затвори всички училища, затягайки мерките за борба с разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс", цитирайки националната телевизия.

Ще бъдат затворени всички кафенета, ресторанти и спортни обекти в страната. 
Правителството на премиера Марк Рюте първоначално не искаше да спира учебните занятия, но промени курса, след като бе подложено на натиск от работещи в образователната система и медицински специалисти. 

Коя е най-честата причина за смъртта при коронавирус

Мерките се очаква да бъдат обявени на пресконференция тази вечер, а утре министър-председателят - да направи обръщение към нацията. 

Днес потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в Нидерландия се увеличиха със 176 и общият им брой вече е 1135. 20 души са починали, съобщиха здравните власти

61 човека са починали от коронавируса в САЩ. Заразените вече са 3010.

Положителна проба са дали 2940 американци от 49 щата и федералния окръг Колумбия, както и 70 граждани на страната, върнали се от чужбина. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 4 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 5 минути

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 3 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 3 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 3 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини