10

П олша обяви, че ще затвори границите си за чуждестранни граждани в опит да ограничи случаите на заразени с коронавирус, които към момента достигат 68, предаде БНР. Подобна мярка вече беше въведена и от Словакия, и от Чехия.

Наложена ще бъде и 14-дневна карантина на тези, които се завръщат от чужбина, допълни полският премиер Матеуш Моравецки, съобщи АФП. По думите му границите ще бъдат затворени за 10 дни като не е изключено и удължаване на срока. И карантинните мерки, и граничните ограничения в Полша влизат в сила от полунощ в събота, уточни полският вътрешен министър Мариус Камински, цитиран от агенцията.

Няма нови заразени с COVID-19 в България

За срок, но от две седмици Украйна затваря границите за чужди граждани, както и ограничава полетите, предаде Ройтерс. Рестрикциите, които идват като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса, ще влязат в сила до 48 часа. Те бяха обявени малко преди в страната да бъде регистриран първият смъртен случай, причинен от коронавируса, допълни агенцията.

Продължава да се увеличава рязко броят на новите случаи на заразени с коронавирус в Европа. За рекордно висока смъртност от новия коронавирус съобщиха властите в Италия, в която броят на жертвите на болестта достигна 250 души за едно денонощие. С тях общият брой на починалите на Апенините достигна 1266, а броят на заразените се увеличи с 2547 и наближава 18 000.

Драстично увеличение на случаите има в Германия, където бяха регистрирани нови 671 случая на заразени, с които общият им брой надхвърля 3000.

Нови 73 случая на заразени само за ден бяха регистрирани в Гърция, с които общо брой на болните в едната ни южната ни съседка стана 190 души. А в другата – Турция – бяха потвърдени 5 случая като всички заразени са от едно и също семейство.

Извънредно положение в САЩ заради Covid-19

Заради увеличаващият се брой на болните, от Световната здравна организация обявиха Старият континент за новият епицентър на болестта. Според Тедрос Гебрейсус – генерален секретар на СЗО, все пак все още е не е ясно кога болестта ще достигне своя пик в световен мащаб. Въпреки това много страни въведоха допълнителни мерки и ограничения, за да избегнат разпространението ѝ.

Дания обяви, че ще затвори временно границите си за чужденци, а властите във Франция спряха достъпа до забележителности като Лувъра, Айфеловата кула и двореца Версай. В Черна гора пък забраниха акостирането на кораби по пристанищата в Адратическо море и затвориха няколко гранични пункта със съседните страни.

От 1 ч. през нощта в неделя Кипър ще ограничи влизането в страната на всички чужди граждани, независимо от националността им, а от 1 ч. българско време и в Белгия влиза в сила извънредно положение заради коронавируса.

Коварното - епидемията се разпространява от здравите

Заради коронавируса се очаква днес и правителството в Испания да обяви извънредно положение в цялата страна за срок от 15 дни. Страната е втората най-тежко засегната от болестта държава в Европа след Италия – с регистрирани над 4 200 случая на заразени, 120 починали и 189 оздравели.

Каталуния беше поставена под карантина заради коронавируса. За целта живеещите в нея близо 7,5 млн. жители бяха призовани да не пътуват извън нея от председателя на регионалното правителство на Каталуния Ким Тора. В испанската автономна област бяха регистрирани над 500 случая на новия коронавирус.

Съвет към всички свои граждани да обмислят внимателно плануваните си пътувания до държави-членки на ЕС заради разпространението на коронавируса отправи и Исландия, предаде Ройтерс. По-рано страната отправи подобен призив към пътуващите към Италия, както и посъветва отказ от посещение тези, които плануват да ходят в Китай, Иран и Испания и Южна Корея. Предупреждението обаче не се отнася за Великобритания, която вече е бивш член на общността, уточняват от агенцията.

МВнР с предупреждение за пътувания до тези страни

Ройтерс съобщава и че чуждестранните пътници, идващи от различни от Скандинавски страни и слизащи от самолет на летището в норвежката столица Осло, няма да бъдат допускани в страната. Входовете остават затворени по нареждане на здравните власти в Норвегия. Норвежците, които пристигат на летището, разположено извън Осло, ще бъдат поставяне незабавно под двуседмична карантина, допълни агенцията.

Русия ограничава пътническите полети до Европа

От 16 март Русия ще ограничи пътническите полети с държавите от Евросъюза, Швейцария и Норвегия заради коронавируса, информират от оперативния щаб по борба с разпространението на вируса.

Редовните полети от Москва към столиците на държавите от ЕС и обратно, както и чартърните рейсове с тези градове ще се запазят до превозването на руските граждани обратно на територията на Русия. Ще бъдат ограничени и редовните полети с Швейцария и Норвегия, освен тези от Москва до Женева и Осло.

Извънредно положение на национално ниво във връзка с разпространението на коронавируса обяви и президентът на САЩ Доналд Тръмп, както и призова всеки щат да създаде спешен оперативен център, а болниците да задействат извънредни планове за готовност.

Нови 107 случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Южна Корея. С тях общият брой на болните достигна 8086 души, уточняват от агенцията. Общо 72 души са починали от коронавируса в страната, а оздравели са 714, от които 204 са и изписани от болница.

А в Китай бяха потвърдени нови 11 случаи на заразени с коронавирус. С тях общият брой на заразените достига 80 824 души. 3 189 са починалите в страната, считано от началто на епидемията до края на петъчния ден. Последните 13 смъртни случая са от провинция Хубей, считана за огнище на заразара, допълват от Ройтерс.

ЕС увеличи до 37 млрд. евро средствата за борба срещу Covid-19

За увеличение на случаите съобщават и в Мексико. По данни на агенция Ройтерс, която се позовава на местното здравно министерство, там заразени вече са 26 души. А 36 достигна броят на потвърдените случаи на заразени в Панама. Трима от тях са чужденци, уточни здравният министър на централноамериканската държава, цитиран от агенцията.

Междувременно Хонконг обяви, че ще поставя под 14-дневна карантина пътниците, които пристигат от Шенгенското пространство, предаде Ройтерс, като се позова на властите в китайския специален административен район. Мярката ще се прилага от вторник, 17 март. Хонконгското правителство призова местните жители да не пътуват до Европа, освен ако не е наложително.

Първи случаи на заразени в Мавритания, Гвинея, Кения и Судан

Мавритания потвърди за първи случай на заразен с коронавирус в страната, предаде БНР. Появиха се и информации за първи заразени с COVID-19 и в Кения, и в Судан, с които общият брой на страните на Африканския континент, регистрирали заразата достигна 19.

Канадският премиер е под карантина, над 1000 жертви в Италия

По думите на здравният министър на Мавритания става дума за „наскоро завърнал се чужденец, чиято проба е била положителна”. Мъжът, който се е прибрал от Европа в понеделник, е изолиран, след като негов приятел от там също е бил диагностициран с това заболяване, допълни агенцията. От здравното министерство съобщиха още, че правителството обмисля ограничаване на чартърните полети от Франция към Мавритания.

В петък за първия си случай на заразен съобщи и Гвинея. А Сенегал – държава, която граничи Мавритания – вчера обяви нови 11 случая на заболели, с които общият брой на заразените с коронавирус там достигна 19 души. Наскоро такива регистрираха и Кот д'Ивоар, Гана, Буркина Фасо и Нигерия.

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

"Лесна услуга" 2 събра отново Анна Кендрик и Блейк Лайвли

Любопитно Преди 4 минути

Предстои продължение на хитовия мистериозен комедиен филм от 2018 г., в който ще се включи и Микеле Мороне

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 6 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 42 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 48 минути

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии