14

О бщият брой на заразените с новия коронавирус в света към днешна дата е над 107 милиона души, а на починалите - над 2,36 милиона, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". БТА представя най-важните новини за пандемията и мерките за борба с нея от последната седмица.

Балканите

Гърция - До 22.02.2021 г. всички пристигащи в Гърция, независимо от вида транспорт, подлежат на задължителна 7-дневна карантина. При пътуване към Гърция всеки гражданин (вкл. шофьорите на камиони) следва да попълни пътнически формуляр за локализиране - Passenger Locator Form. При влизане на гръцка територия от пътуващите (без шофьорите на камиони) се изисква да представят негативен резултат от PCR тест. Нетоварните превози са разрешени само през ГКПП "Кулата-Промахон" от 07:00 ч. до 23:00 ч. В страната е в сила ограничение на движението между 21 и 5 часа, а през уикендите - от 18 до 5 ч. Търговията на дребно работи с предварителна уговорка, с изключение на столицата Атина, където работят само хранителните магазини и аптеките. В Атина училищата работят дистанционно, в останалата част на страната са отворени по определен график или частично. Излизането на гражданите е ограничено до съществени причини за придвижване. Досега са поставени общо 482 416 дози от ваксините срещу новия коронавирус, от които 121 616 са повторни дози.

Турция - Всички пътници, пристигащи в Турция, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Изискванията не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за транзитните пътници, които не напускат трансферните зони на съответните летища, както и за шофьорите на ТИР и екипажите на въздухоплавателни и морски плавателни съдове. Лицата без негативен PСR тест могат да влязат на територията на страната, но при условие за задължителна 7-дневна карантина на посочен от тях адрес.

В Турция е въведен комендантски час между 21 вечерта и 5 часа сутринта. През уикендите забраната за излизане важи за периода от петък вечерта до понеделник сутринта. Гражданите над 65 години и тези под 20 години излизат навън само за определен интервал от три часа през деня. Чуждестранните туристи са освободени от наложените ограничения за придвижване в съботните и неделни дни.

Ресторантите, кафенетата, бюфетите, гостилниците и други подобни заведения предоставят само кетъринг. Не работят музеи, спортни салони, кина, театри, нощни клубове, концертни зали. Не се провеждат масови молитви в джамиите. Tърговските центрове са с променено работно време - от 10 до 20 ч.
Носенето на маски е задължително, включително навън, а нарушителите подлежат на глоба в размер на 900 турски лири /206 лв./.

Учениците не посещават учебни занятия в училище, а учебният процес се провежда дистанционно. Отменени са извънкласните занимания, както и присъствените занятия в университетите през целия пролетен семестър, а изпитната сесия е отложена. Ваксини досега са поставени на близо три милиона души, като втора доза са получили около 250 хиляди от тях.

Румъния - Границите на Румъния са отворени, като за пристигащите от страни с повишен епидемиологичен риск се изисква негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен максимум 72 часа преди влизане на румънска територия. Пристигащите в Румъния подлежат на 10- или 14-дневна карантина, в зависимост от държавата, от която пристигат, с изключение на лицата, които са ваксинирани с двете дози от ваксината. Не се изисква ПСР тест и карантина за пристигащите от България.

В сила е ограничение на движението в интервала между 23.00 часа и 5.00 часа, а лицата, на които им се налага да излязат през нощта, трябва да представят декларация на собствена отговорност за целта на придвижването.

Повечето училища в страната отвориха отново врати на 8 февруари. Учебните заведения работят по три сценария в зависимост от нивото на заболеваемост в съответното населено място - "зелен сценарий", при който всички ученици учат присъствено, "жълт сценарий", при който се комбинира присъствено и дистанционно обучение, и "червен сценарий", при който на училище ходят само учениците в началните класове, а останалите учат онлайн.
Заведенията на закрито и залите за представления работят с намален капацитет в зависимост от равнището на заболеваемост в съответното населено място. В Букурещ ресторантите, баровете, кафенетата, театрите и кината работят с 30 процента от капацитета си.

До 11 февруари в Румъния са били ваксинирани 1 009 421 души. От тях - 961 652 с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", която се прилага от 27 декември, и 47 769 - с препарата на "Модерна", който се поставя от 4 февруари. На 10 февруари започнаха и записванията за ваксиниране с препарата на компанията "АстраЗенека", като за 24 часа желание да се имунизират с тази ваксина са заявили над 100 000 румънски граждани.

Сърбия - От 14 януари Сърбия отмени изискването към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната. Това се отнася и за пристигащите от Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора. За пътуващите от всички останали държави Сърбия продължава да изисква представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 48 ч. преди влизане в страната.
Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са отворени и работят в нормален режим.

В страната няма полицейски час. Заведенията за хранене работят до 20 часа, магазините за хранителни стоки - до 21 часа. Фризьорски салони, фитнес клубове, спа центрове работят до 20 часа. Кината също работят, до 17 часа. Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна работят без ограничения. Навсякъде, където е възможно, се работи дистанционно.

Учениците от средните училища и по-големите класове на основното училище, чиито класове са разделени на две групи, продължават да ходят на училище както досега - една седмица онлайн и една - присъствено в училище. Задължително е носенето на маски в затворени помещения, както и в масовия градски транспорт. Ваксинацията срещу коронавирус започна на 24 декември. До 11 февруари включително са ваксинирани общо 636 119 граждани, втора доза ваксина е поставена на 83 262 души. В рамките на масовата ваксинация гражданите могат да избират между ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", руската ваксина "Спутник V" и китайската "Синофарм".

Република Северна Македония - Няма въведена задължителна карантина или изискване за отрицателен PCR тест при влизане в Република Северна Македония. Всички гранични пунктове на страната са отворени, както и летищата. По последни данни на здравното министерство на Република Северна Македония общият брой на диагностицираните с КОВИД-19 в страната е 95 736 /до четвъртък/, броят на оздравелите е 86 844, а на починалите е 2959. Броят на активните случаи в Република Северна Македония в момента е 5933.

В страната не е въведен полицейски час, ресторанти и заведения за хранене работят до 21 часа. Обучението в училищата се провежда както дистанционно, така и присъствено.

Ваксинацията срещу коронавирус в Република Северна Македония все още не е започнала. Правителството очаква този месец да пристигнат 200 000 дози от китайската ваксина на "Синофарм". Скопие очаква също да получи 8000 ваксини на "Пфайзер", дарение от Сърбия. Следващата седмица трябва да пристигнат и поръчаните ваксини на "Пфайзер"/"Бионтек".

Хърватия - Българските граждани могат да влязат на територията на Хърватия с негативен PCR тест, направен 48 часа преди влизането на територията на страната. Задължителна за всички пътуващи за Хърватия е предварителна регистрация на сайта https://entercroatia.mup.hr/. Територията на Хърватия може да се премине транзитно, за което не се изисква негативен PCR тест. Задължително е обаче страната да се напусне в рамките на 12 часа от влизането.
При установяване на контакт с лице, болно от COVID-19, лицата подлежат на 10 дневна карантина и тест (антигенен/ PСR тест).

Всички събития и събирания с повече от 25 души са забранени, носенето на маски е задължително на закрито и на открито, където не може да се поддържа дистанция от 1,5 метра, прекратени са сватбите, а на погребенията могат да присъстват най-много 25 души. Считано от 1 февруари е взето решение за облекчаване на мерките, но само в два сегмента: разрешава се на учениците от 5 до 8 клас да посещават училище и се допускат по-голям брой спортни дейности, особено тези, които се провеждат на открито, но също така и някои индивидуални спортни дейности.

Актуалните епидемиологични мерки, които забраняват работата на кафенета и ресторанти, продължават до 15 февруари. След това започва поетапно отваряне на кафенета и ресторанти, с продажба на продукти за консумиране извън заведенията. След 15 февруари ще бъдат отворени и фитнес центровете, езиковите школи и казината. Ваксинацията в страната започна на 27 декември. До 10 февруари са поставени 107 080 дози ваксина, а 44 344 души са получили втора доза. До 10 февруари страната е получила 156 450 дози ваксини, от които 122 850 на "Пфайзер"/"Бионтех", 16 800 на "Модерна" и 16 800 на "АстраЗенека".

Словения - За държавите, които се намират в т.н. "червен списък", където се намира и цялата територия на България, считано от 16.01.2021 г., за влизане в Словения е необходимо да се представи негативен PCR тест, не по-стар от 48 часа, или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Транзитът за леки автомобили и тежкотоварни камиони през територията на Словения е позволен, като преминаващите следва да напуснат страната в рамките на 6 часа от влизането.

От 20 октомври в Словения е въведен вечерен час от 21:00 ч до 06:00 ч. сутринта. Изключения са лицата, които могат да докажат основателна причина за излизане в този интервал. Въведена е забрана за преминаване, без да има уважителна причина или пътуването да е сред изключенията, между регионите в страната. От 2 януари 2021 г. е разрешено преминаване между общините в 9 региона, които имат по-добра епидемиологична обстановка, но не и между самите региони. Условието е тези, които се придвижват, да имат инсталирано на телефоните си мобилното приложение Stay Healthy. Отворени са ски курортите, както и магазините и обекти в сферата на услугите, които са с площ до 400 квадратни метра при задължително седмично тестване на служителите. На 9 февруари бяха отворени училищата за учениците от първи до трети клас и детските градини.

Ваксинирането на жителите на Словения против коронавирус започна на 27 декември 2020 г. с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". От януари се използва също ваксината на "Модерна". На 6 февруари пристигна и първата партида от "АстраЗенека". До 7 февруари почти 55 000 души в Словения са били ваксинирани с първата доза на ваксината, което е 2,6 процента от населението, и почти 43 000 души - с втората доза, което представлява два процента от населението на страната.

Кипър - Единствено български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване в Република Кипър, могат да влизат на кипърска територия, като представят PCR тест за COVID-19 от оторизирана лаборатория и бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Търговията на дребно в страната работи с ограничения, училищата са отворени за началния курс и частично за по-горните класове. Излизането на гражданите е ограничено до съществени причини за придвижване. Поставените ваксини в края на миналата седмица бяха около 33 хиляди.

Черна гора - Пътниците от чужбина, с изключение на Великобритания и Северна Ирландия, могат да влизат в Черна гора през всички гранични пунктове с негативен PCR тест, направен преди не повече от 72 часа.

Новите мерки ще важат за следващите 15 дни с възможност за промени. Черна гора въведе от 10 февруари полицейски час от 21.00 до 5.00 часа и забрана за междуградски пътувания през уикенда. Работното време на ресторантите и кафенетата е ограничено до 18 часа. В заведенията е забранено пускането на музика или жива музика. В Будва и Тиват, където епидемичната ситуация е влошена, са забранени и публичните събирания на открито и закрито, а заведенията и търговските обекти се затварят, с изключение на магазините за хранителни стоки. В тези общини са затворени и детските градини, училищата и университетите и обучението е дистанционно. На гражданите на Тиват и Будва се препоръчва да не напускат територията на общината.
Ваксинацията в Черна гора още не е започнала. На 23 януари здравният министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи, че първите дози ваксини срещу коронавирус ще пристигнат в страната в началото на февруари, а гражданите ще могат да избират между руската ваксина "Спутник V", китайската "Синофарм" и ваксината на "Пфайзер"/"Бионтек".

Албания - Границите на Албания са отворени. От българските граждани не се изисква негативен ПСР тест или карантина при влизане в страната. МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване в Албания.

От 11 февруари за срок от две седмици е в сила полицейски час, който забранява движението на хора и автомобили в интервала между 20.00 и 6.00 часа, с изключение на придвижванията с професионална цел или по спешни причини. В същия интервал е забранена дейността на ресторантите, баровете и клубовете, с изключение на доставките по домовете. Учениците от средните училища в осем големи албански градове ще учат дистанционно в този период.
Имунизационната кампания започна на 11 януари с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" - дарение от неупомената страна.

Косово - Българското външно министерство препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване в Косово. Българските граждани могат да влязат на територията на Косово само след като представят отрицателен RT-PCR тест, направен не по-рано от 72 часа. За транзитно преминаващите български граждани през територията на Косово не се изисква PСR тест. Пътуващите подписват и получават документ, с който се задължават да напуснат страната в рамките на три часа.

Всички сухопътни ГКПП по границата на Косово със съседните държави (Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора) са отворени. Единственото международно летище в страната "Адем Яшари" в Прищина е отворено и са възстановени всички редовни полети от и към Косово.

Забранено е да се събират повече от 30 души в затворени пространства, както и повече от 50 души на открити обществени места (площади, паркове и др.). Работното време на всички търговски обекти е от 5:00 до 22:00 ч., като заведенията за обществено хранене могат да работят с клиенти до 20:00 ч., а след това изпълняват само поръчки на храна за в къщи.

Във високорисковите общини (с над 150 новозаразени на 100 000 души за седмица), гражданите нямат право да се движат свободно в интервала от 21:30 до 5:00 ч. Забранено е влизането и излизането на граждани и превозни средства на територията на високорисковите общини от 21:30 до 5:00 ч. Ваксинацията срещу коронавирус в страната още не е започнала.

Босна и Херцеговина - Български граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да предоставят единствено PCR тест с отрицателен резултат, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната, като не се предвижда карантина.

На територията на Мюсюлманско-хърватската федерация /една от двете административни единици в страната/ е въведен полицейски час в интервала от 23:00 часа до 05:00 часа. Същевременно на територията на цялата страна е задължително носенето на маски на открито и в закрити пространства.
От днес (12 февруари) в другата административна единица, Република Сръбска, започва ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина "Спутник V". Първи ще бъдат ваксинирани медиците от ковид отделенията на болниците. В Мюсюлманско-хърватската федерация още не са доставени ваксини.

В ЕВРОПА

Австрия излезе в понеделник от третата си карантина, въведена на 26 декември. Отвориха врати училищата, магазините, козметичните салони и музеите. Посетителите на козметичните салони трябва да показват отрицателен тест за новия коронавирус, направен преди не повече от 48 часа. В магазините клиентите трябва да носят маски с висока степен на защита, а не обикновени платнени маски. Ресторантите и хотелите остават затворени и властите казват, че това ще е поне до края на този месец.

Германия удължи до 7 март ограниченията за спиране на разпространението на коронавируса. Обмисля се обаче училищата и някои обекти в сферата на услугите като фризьорските салони да подновят работа по-рано. Учителите и възпитателите в училищата и детските градини може да бъдат изтеглени по-напред в списъка с приоритетните групи за ваксиниране. Германия ще затвори, вероятно от неделя, границите си с Чехия и австрийската провинция Тирол, където са регистрирани голям брой случаи на силно заразни варианти на новия коронавирус.

От тази седмица всеки, който влиза на територията на Великобритания е задължен да се подложи на тест за коронавирус на втория и на осмия ден от пристигането си. Дори при отрицателни тестове новопристигналите трябва да се подложат на 10-дневна карантина, което може да стане в жилище или в хотел.

Испания прехвърли във вторник прага от 3 милиона заразени с коронавирус от началото на пандемията и удължи контрола по 1200-километровата си граница с Португалия до 1 март. Здравните власти решиха, че хората на възраст под 55 години, които са преболедували КОВИД-19 и нямат сериозни здравни усложнения, ще трябва да изчакат шест месеца от поставянето на диагнозата си, преди да бъдат ваксинирани.

Швеция регистрира вчера най-ниския си дневен брой на смъртни случаи, свързани с КОВИД-19 от повече от два месеца (44 починали). Намаляването се отчита в момент, в който ваксинацията на възрастното население започна да облекчава влиянието на втората вълна на вируса в старческите домове в страната.

Русия съобщи тази седмица за значително увеличение на смъртността през 2020 г., дължащо се отчасти на пандемията от КОВИД-19. По данни на държавната статистическа служба от април до декември са регистрирани 162 000 смъртни случая, дължащи се на коронавируса.

Над 2 милиона души във Франция са получили първата доза ваксина срещу КОВИД-19. До момента в страната са инжектирани 535 775 втори дози.

Хората, пристигащи в Словакия, ще трябва да прекарват 14 дни под карантина съгласно ново изискване на словашките власти, което влиза в сила от понеделник, 15 февруари.

Унгария стана вчера първата държава членка на ЕС, започнала имунизации с руската ваксина "Спутник V", след като националният регулатор даде одобрение за спешното й използване, вместо да чака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата.

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Калифорния, американският щат с най-голямо население, изпревари Ню Йорк в мрачната класация на американските щати с най-голям брой смъртни случаи, причинени от коронавирусната инфекция. Над 45 000 души са починали с КОВИД-19 в Калифорния, според данни, актуални към вторник вечерта. Ню Йорк, който бе силно засегнат в по-ранната фаза на пандемията, е съобщил за 44 693 смъртни случая, свързани с коронавируса.

Главният изпълнителен директор на американската фармацевтична компания "Джонсън енд Джонсън" Алекс Горски заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че хората може би ще трябва да се ваксинират срещу КОВИД-19 ежегодно през следващите няколко години, както срещу сезонните грипове.

ЮЖНА АМЕРИКА

Аржентина достигна 2 милиона инфекции с коронавирус в сряда в момент, когато опитва да ускори имунизационната програма преди настъпването на есента в южното полукълбо.

АЗИЯ

Делегация на Световната здравна организация проведе разследване в китайския град Ухан за произхода на коронавируса. Предаването на му от първо животно на второ и оттам - на човек, е най-вероятната хипотеза за избухването на пандемията, заяви във вторник шефът на делегацията на СЗО Питър Бен Ембарек и отхвърли твърденията, че вирусът е бил изпуснат от лаборатория.

Китай съобщи вчера, че е регистрирал най-малкия си брой заразени с коронавирус (2 нови случая) за последните над 5 месеца след комбинация от строги мерки, позволили спиране на новата вълна на зараза, започнала в североизточната част на страната миналия месец.

По-малко от три процента от свързаните с КОВИД-19 смъртни случаи в Израел през последния месец са на хора, които са били ваксинирани срещу болестта, съобщи премиерът Бенямин Нетаняху.

Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу КОВИД-19, дарени от Китай - основния ѝ съюзник. Тя включва общо 600 хиляди дози. Премиерът Хун Сен, министри и китайският посланик Ван Вънтян присъстваха на международното летище в столицата Пномпен на церемонията по приемането на пратката с ваксини на китайската компания "Синофарм", транспортирани от самолет от военновъздушните сили на Китай.

АФРИКА

Етиопия си е осигурила 9 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 до април и се надява да може да имунизира поне една пета от 110-милионното си население до края на годината, заяви здравният министър.

Смъртните случаи на хора с КОВИД-19 в Африка са се увеличили с 40 процента за един месец (22 300 починали за последните 28 дни), съобщи Световната здравна организация.

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу КОВИД-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на "Астра Зенека". Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса.

Коронавирусът в България: Над 1000 нови случая

Опасно усложнение при децата след Ковид-19 тревожи експертите

Проф. Витанов: Трета вълна на ковид - заразата до дни

Доц. д-р Борисов: Това е пълна небивалица

Мутафчийски: Това е най-опасното място

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

Ангелов: Тази тенденция е притеснителна

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
- Сервитьор, от  половин час се боря с тази пържола, не мога да отрежа от нея! - Нищо господине, имате време, днес затваряме по-късно.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Заловиха мигранти на границата с Турция, преди да преминат в България

България Преди 5 часа

Мигрантите се укривали в близкото до граничния пункт селище Кофчаз в очакване на удобен момент

Предстои да наблюдаваме метеоритния поток Геминиди

Предстои да наблюдаваме метеоритния поток Геминиди

Любопитно Преди 5 часа

На 14 декември вечерта Луната ще залезе за София в 18:03 ч. и затова няма да затруднява наблюденията

Иван Гешев представи политическата си формация

Иван Гешев представи политическата си формация

България Преди 7 часа

По думите на Иван Гешев „Граждански блок“ е платформа, в която има почти 40 граждански организации

Росен Христов подозира скрита договорка между властта и "Лукойл"

Росен Христов подозира скрита договорка между властта и "Лукойл"

България Преди 7 часа

Може новият собственик да бъде фиктивен – фирма, отново свързана с „Лукойл“, но да има българска следа, смята Христов

Халеевата комета се завръща: 40-годишното пътуване обратно към Слънцето стартира

Халеевата комета се завръща: 40-годишното пътуване обратно към Слънцето стартира

Любопитно Преди 7 часа

За последен път кометата преминава покрай Земята през 1986 г.

Шокиращи кадри показват как бойци на "Хамас" се предават на израелските войски

Шокиращи кадри показват как бойци на "Хамас" се предават на израелските войски

Свят Преди 7 часа

По-рано тази седмица в социалните медии бяха разпространени изображения на десетки мъже, задържани от израелската армия

<p>Лавров:&nbsp;Западът се опитва да изтощи Русия в Украйна</p>

Лавров: Не е приемливо Израел да използва атаката на "Хамас" за колективно наказание

Свят Преди 8 часа

Той заяви още, че мирните преговори с Украйна зависят от Киев

Румен Радев

Радев: Парламент с рекордно ниско представителство и доверие посяга към Конституцията

България Преди 8 часа

Според Радев има критично важни въпроси, върху които парламентът трябва да се съсредоточи

<p>Вучич: Интерконекторът с България е началото на нова ера</p>

Вучич: Интерконекторът с България е началото на нова ера в енергийната сигурност на Сърбия

България Преди 8 часа

Междусистемната газова връзка България-Сърбия е с обща дължина от 170 км

Иран засили арсенала си с дронове, въоръжени с ракети въздух-въздух

Иран засили арсенала си с дронове, въоръжени с ракети въздух-въздух

Свят Преди 9 часа

„Сега враговете ще трябва да преосмислят стратегиите си“, заяви иранската армия

Хакан Фидан

Турция: Продължаващите атаки в Газа са удар по ценностите на цялото човечество

Свят Преди 9 часа

Според Хакан Фидан фактът, че драмата в Газа не е спряна досега, разкрива слабостта на международната система

Нетаняху изрази пред Путин недоволството си от антиизраелските позиции на Русия

Нетаняху изрази пред Путин недоволството си от антиизраелските позиции на Русия

Свят Преди 9 часа

"Недоволството" на Израел е заради гласуването на Русия за прекратяване на огъня в Газа

<p>Пеевски: Радев опитва да обърка посоката на държавата, но това приключва</p>

Пеевски: Радев опитва да обърка посоката на държавата, но с промените в Конституцията това приключва

България Преди 10 часа

Според него неслучайно Конституцията е предвидила разделение на властите и институциите

д

Силно земетресение разлюля Перу

Свят Преди 10 часа

Трусът е бил с магнитуд 5,8

Илон Мъск

Илон Мъск възстанови профила на теоретик на конспирациите в X

Технологии Преди 10 часа

Откакто Мъск пое контрола върху платформата, бяха възстановени премахнати профили, включително този на Доналд Тръмп

Австрия е готова на отстъпки за влизането на България и Румъния в Шенген

Австрия е готова на отстъпки за влизането на България и Румъния в Шенген

Свят Преди 10 часа

Премахването на ограниченията ще е само за въздушния трафик